2011. április 25., hétfő

Fehérkenyér



Hozzávalók:
50 dkg Nagyi titka( sima) búzaliszt
2 evk olaj
1,5 teáskanál só, 1 teáskanál cukor
3 dl langyos víz
1 csipet aszkorbinsav
2,5 dkg friss élesztő      


Elkészítés:
- Az összes hozzávalóból tésztát dagasztunk (kb. 20 perc)
(Ezt a műveletet kenyérgépben is el lehet végezni)
- A tésztát kelesztő tálba rakjuk 20 percig pihenni
- Pihentetés után átgyúrjuk, a keletkezett levegőt kinyomkodjuk
- cipó alakúra formázzuk
- 45 percig kelesztő tálban pihentetjük
- Pihentetés után ismét átgyúrjuk és kenyér formára alakítjuk
- Szilikon papírral kibélelt mély, fedeles jénai vagy kacsasütő fém edénybe helyezzük.
- Az edény belső tetejébe vizet spriccelünk és így fedjük le a tálat és 30 percig pihentetjük
- 30 perc elteltével a kenyértésztát bevagdossuk éles késsel és még tíz percig pihentetjük lefedve
- Pihentetés után a tésztát alaposan lespricceljük langyos vízzel és lefedjük
- Utána hideg sütőben kezdjük a sütést 30 percig, majd levesszük a tetejét az edénynek és pirosra sütjük kb 10-15 percig.
Forrás: limara péksége
Sütés: gázsütő: 3-as fokozat,  villanysütő: 190°C
A kisült, kész kenyeret a sütőből kivesszük és hideg vízzel lespricceljük majd kenyérrácson hagyjuk kihűlni.

                                           


                           

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...