2011. június 18., szombat

Somlói galuska, Bibimoni módra





Hozzávalók a piskótához :
5 db egész tojás
10 evőkanál hideg víz
tojások súlyával megegyező cukor , és liszt 
1 csomag sütőpor
1 evőkanál kakaópor

Továbbá a  sütéshez én  42 x 22 x 6 cm magas méretű tepsit használtam.

Hozzávalók a vaníliás pudinghoz:
1 liter tej
2 csomag vaníliás pudingpor
1 teáskanál vanília aroma
ízlés szerint cukor

Hozzávalók  a csokoládés öntethez :
1 liter víz
2 csomag csokoládés pudingpor
ízlés szerint cukor
1 deci rum, vagy 1 ki süveg rum aroma
2 deci tejszín

Hozzávalók a tejszínhabhoz :
4 deci habtejszín
1 csomag expressz zselatin fix
ízlés szerint porcukor



Elkészítése :
Első lépésben elkészítem a piskótákat.

Előmelegítem a sütőt 160 fokra, gáznál 1 és a 2 fokozat közé állítom a sütő gombját.
A  piskótához lemérjük az egész tojásokat, nálam 340 gramm volt.
( A tojások mindig más-más súlyúak ezért fontos , hogy lemérjük! )
Egy mély tálba felütöm a lemért tojásokat, hozzáadom a 10 evőkanál hideg vizet és annyi cukrot amennyi a tojások súlya volt.
Az egészet egy kézi  robotgéppel jó habosra kikeverem.
Sűrű, habos krémszerű állagúnak kell lennie!
Kimérem a tojások súlyának megfelelő lisztet, összekeverem a sütőporral ,majd egy fakanál segítségével, hozzákeverem a felvert tojáshabhoz.
A keverést belűről kifelé végzem, addig amíg egyenletes masszám nem lesz.

A masszát ketté osztom és az egyikbe belekeverem a kakaóport.
Tepsi alját kibélelem egy szilikonos sütőpapírral, majd a tepsi felébe öntöm a sárga masszát úgy hogy a tepsi fele üresen maradjon, ide öntöm a kakaós masszát.
( Ha jól dolgoztunk akkor egymás mellett két színű masszánk lesz a tepsiben.)
Előmelegített sütőbe teszem és tűpróbáig sütöm.
A sütőt nem szabad kinyitni az első 15 percben, mert különben összeesik a piskótánk !
A sütési idő kb. 45 perc, akkor sült meg amikor egy nagyobb hústűt beleszúrunk és a tűre nem ragad rá a tészta.
Ha ragacsosan rátapad a tűre a tészta, akkor süssük tovább.
A megsült piskótát ketté vágom, így lesz egy kakaós és egy sárga piskótám, amit vékony csíkokra felvágok, majd kisebb darabokra felszeletelek.

Elkészítem a vaníliás pudingot a csomagoláson leírtak alapján.
Közben elkészítem a csokis öntetet is.
A vízben csomómentesre elkeverem a csokoládés pudingport és a cukrot, majd sűrűre főzöm.
Leveszem a gázról és belekeverem a rumot, majd a tejszínhabot folyós állapotában.
Nem verem fel !

Előveszek egy 6 literes tálat és aljára rakok egy réteg sárga piskótát.
Erre öntök egy rész vaníliás pudingot még melegen és befedem kakaós piskóta szeletekkel.
Következő réteg egy rész csoki öntet és erre kerülnek rá a következő réteg sárga piskóta szeletek.
Ismét vaníliás puding kerül rá, majd kakaós piskóta, erre csokoládés öntet és és így folytatom míg el nem fogynak a hozzávalóim. Fontos, hogy a tetejére csokoládés öntet kerüljön.
A tejszínhabot a porcukorral és a habfixszel habbá verem és a rétegezett somlói tetejére rákenem.
Tálaláskor díszítem tejszínhab rózsákkal.

UI: Ha kevesebb adagot készítek, pohárkrémként is szoktam tálalni. 
Ebből a receptből elkészült adag mennyisége kb . 10-12 főre elegendő.
Négy személy részére harmadoljuk meg a receptet !

Jó étvágyat !










1 megjegyzés:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...