2011. június 5., vasárnap

Tejfölös húsgombóc, petrezselymes nokedlivel



Hozzávalók :
50 dkg. darált hús
50 dkg erdei gomba keverék szeletelve
1 db. vöröshagyma apróra vágva
0,3 dl. tejföl
3 dl. víz
2 db. tojás
Ízlés szerint : só, bors ,pirospaprika
1 db babérlevél
1 evk. tárkony
annyi zsemlemorzsa amit a hús felvesz

Nokedlihez :
25 dkg sima liszt
25 dkg rétesliszt
4 db. tojás
1 csokor friss petrezselyemzöld apróra vágva
1 tk. só
kevés víz

Elkészítés :
A darált húst,összekeverjük 2 db tojással,zsemlemorzsával és ízlés szerint fűszerezzük.
 ( Annyi zsemlemorzsát tegyünk bele,hogy a húst szépen tudjuk formálni )
A masszából kis golyókat formálunk és félre tesszük.

 Hagymát megfuttatjuk egy kevés olajon, ízlés szerint fűszerezzük, sóval , borssal , babérlevéllel,  paprikával.
 Hozzáadjuk a gombát és egy két percig megfuttatjuk rajta.
 Felöntjük kb. 3 dl. hideg vízzel.
 Kaptunk egy gombás pörköltalapot, amin forralunk egyet és beletesszük a húsgolyókat is.
 Levesszük a gázt alatta és keverés nélkül kis lángon készre főzzük.
( Ha mégis úgy látjuk,hogy meg kell keverni nagyon óvatosan inkább rázogassuk, mert szétesnek a  húsgolyók )
 Ha már  puhák a húsgolyók, akkor az előre kikevert fellazított tejfölt keverjük hozzá a pörkölthöz.
 Végül hozzákeverünk 1 evőkanál szárított tárkonyt.
 Óvatosan megkeverjük és forralunk rajta egyet.
 Ha felforrt , azonnal kikapcsoljuk alatta a gázt.

Hagyományos módon petrezselymes nokedlit készítünk a hozzávalókból, és forrásban lévő vízbe kiszaggatjuk,
A kész nokedlit, tésztaszűrőn leszűrjük,és hideg vízzel leöblítjük.
Végül tálaljuk a pörkölttel.

Jó étvágyat !











    

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...