2011. július 24., vasárnap

GINSZENG

Ginszeng (Panax ginseng)


Az ázsiai ginszeng gyökere a kínai orvoslás 5000 esztendejében fontos szerepet játszott. Szerintük javítja az ellenálló-képességet, felkelti a nemi vágyat, fokozza az agyműködést, elraktározza a chit, azaz az életerőt és javítja a vérkeringést. Amerikai kutatások feltárták, hogy a ginszeng jelentősen növeli a spermaszámot és a tesztoszteron szintet a terméketlen férfiak esetében. A nők vágyát is fokozza, és megakadályozza a klimax során a vagina falának elvékonyodását. Sokféle ginszeng termék kapható: tea, por, tinktúra, kapszula. A ginszenggel dúsított ételek hatóanyag-tartalma azonban nagyon csekély, legkevesebb napi 200 mg hatóanyag fogyasztása vezethet sikerre,ami csak. 10 hétnél hosszabb, kúraszerű alkalmazása nem ajánlott!!!!!!!!!

A kínaiak alakja miatt „jensen-nek”, vagyis „embergyökérnek” is hívják. Felfogásuk szerint a növény megvilágosítja a tudatot, javítja az emlékezőképességet, fokozza a kreativitást, vagyis teljesebbé teszi az életet.
Hatóanyagai: ginszenoidok, szaponinok
Hatásai:
- Regenerál: kiváló sejtmegújító, roboráló hatású. Késlelteti a fáradtságérzetet, javítja a vitalitást
- Adaptogén: javítja a stressztűrő képességet, és fokozza a szellemi és fizikai teljesítőképességet, segít a testi-lelki levertség leküzdésében
- Immunstimuláló: fokozza a szervezet ellenálló képességét, javítja a fertőzésekkel szembeni védelmet. Kitűnően alkalmazható a legyengült vagy lábadozó betegek erejének helyreállítására. Gátolja a daganatsejtek szaporodását
- Érvédő: csökkenti a vérzsírokat és a vércukrot
- Izomtonizáló: javítja az izmok működését, ezért szed sok testépítő és hosszútávfutó ginszenggyökeret
- Hangulatjavító: a „boldogsághormon” termelését is fokozza.
- Afrodiziákum: javítja a férfi nemi erőt is, fokozza a libidót.
 
 Jó tudni! A 10 hétnél hosszabb, kúraszerű alkalmazása nem ajánlott. A ginzeng készítmények alkalmazását nem javasolják várandósoknak, szoptatós kismamáknak, magsasvérnyomásban és szívritmuszavarban szenvedőknek. Koffein fogyasztása a ginzeng szedése közben kerülendő, mivel emelkedhet a gyomor-bélrendszeri eltérések kialakulásának kockázata. Az asztmás betegek szintén ne használják e készítményeket. A ginzeng hosszú távú használata menstruációs zavarokat és emlőérzékenységét idézheti elő, esetleg álmatlanságot okozhat..

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...