2011. július 25., hétfő

KÖMÉNY

KÖMÉNY 



Már az ókorban ismerték és nemcsak gyógyszerként, hanem fűszerként is használták mediterrán népek, kínaiak és indiaiak. Az ősi Kínában, Indiában kígyómarás elleni szerként is alkalmazták. Elsősorban a Földközi-tenger mentén honos, de sok országban, így nálunk is termesztik.
Hatóanyagai: karvon (illóolaj), zsíros olaj, fehérje, csersav

Hatásai:
- Emésztőrendszer: görcsoldó, szélhajtó, emésztést serkentő, étvágyjavító.
- Húgyutak: vízhajtó, görcsoldó.
- Légutak: köhögés- és görcscsillapító.
- Antibiotikus az emésztőtraktusban és a húgyutakban.

Az édeskömény (Foeniculum vulgar) az egyik legjobb erjedés- és puffadásgátló gyógynövényünk. A gyógyhatást a termés szolgáltatja, ami külalakra nagyon hasonlít a kapormaghoz, csak annál nagyobb, íze fűszeres, kissé csípős. Hatóanyaga az illóolaj, aminek fő komponense az édes ízű transz-anetol (50-70%), továbbá a kesernyés, kámforos ízű alfa-fenchon (50%). Tartalmaz még ánizsaldehidet is, melynek köszönhetően az édeskömény illata igen hasonló az ánizséhoz.

Alkalmazása gyomor- és bélgörcsöknél puffadás- és erjedésgátló, légúti hurutoknál pedig köptető és nyálkaoldó. Gyakran adják együtt hashajtó hatású készítményekkel, hogy kivédje vagy enyhítse a hashajtó által okozott görcsöket. Felhasználható még késő, rendszertelen menstruáció kezelésére is. A legújabb kutatások kiderítették, hogy női hormonaktivitású hatása is van, ami enyhítheti a klimax tüneteit.
Jobb hatást érhetünk el, ha az édesköményt cickafarkkal és komlóval kombináljuk. A késő menstruációnál 10 nappal a menstruáció ideje előtt kezdjük el alkalmazni az édeskömény teáját, minden nap rendszerese fogyasztva azt. Megemlíteném a napjainkban szinte népbetegségnek számító puffadásos panaszokat is. Már-már természetesnek vesszük, ha étkezés után vagy egész nap fel vagyunk fúvódva. A megoldás pedig rendkívül egyszerű, csak egy kis odafigyelésre van szükségünk, hogy milyen ételt mivel keverünk össze. És természetesen időt is kell szánnunk az evésre. Az első és legfontosabb szabály, hogy meg kell tanulnunk rágni. A mai, civilizált ember szinte egészben, alig megrágva nyeli le a falatot, pedig azt jól megrágva, nyállal elvegyítve kell lenyelni, mivel az emésztés már a szájban elkezdődik. A rosszul megrágott ételt a gyomornak nehéz megemésztenie, ami puffadáshoz vezethet.


A második fontos szabály a különböző tartalmú ételek keverésének elkerülése.
A keményítőt tartalmazó és a savtartalmú élelmiszereket nem szabad egy étkezésen belül fogyasztani, így például a gyümölcs és a kenyérfélék között legalább egy órának kell eltelnie. A gyümölcsöt együk meg először, mivel ez gyorsan távozik a gyomorból, és csak azután a keményítőt tartalmazó ételeket (pl.: burgonya, babfélék).
A keményítőtartalmú ételek emésztéséhez lúgos vagy semleges környezetre van szükség, ezért azokhoz nagyon jól illenek a zöldségfélék. Egy étkezés során kerülni kell az eltérő fehérjefajtájú vegyítéseket is (szója-tojás, szója-sajt, tejtermék-gyümölcs).

Egy táplálkozáson belül csak egy magas fehérjetartalmú élelmiszert szabad fogyasztani, mivel a különböző fehérjék emésztéséhez más-más mennyiségű sav szükséges. Rothadást okoz tehát a szója, a tojás, a gomba, a tejtejtermékek és a növényi fehérjék együttes fogyasztása. A fehérjéket és a magas savtartalmú ételeket is külön célszerű fogyasztani.

A citromlé, az ecet és más savak csökkentik a sósav kiválasztását, ami tökéletlen fehérjeemésztéshez vezet. A gyümölcsöket nem szabad sem egymással, sem más ételekkel összekeverni. Kétféle gyümölcs elfogyasztása között legalább egy órának el kell telnie. Természetesen az érzékeny emésztőrendszerű embereknek fokozottan oda kell figyelniük a táplálkozásukra, de aki helyesen állítja össze az étrendjét, annak minden emésztési problémája megszűnik.


A tea elkészítése: 1 teáskanálnyi mennyiséget 15 percig főzzünk 2 dl vízben, majd ízesítés nélkül fogyasszuk étkezés előtt 20-30 perccel.
Édesköményolaj: 1 kg olajat 20 kg szárított magból állítanak elő. Belsőleg étvágygerjesztő, emésztésjavító, vizelethajtó, szabályos menstruációt elősegítő, tejképző, hashajtó, féregűző, baktérium-ellenes-hatású
Érdemes rendszeresen fogyasztani 1-2 cseppet 1 dl vízben elkeverve emésztési zavarok, megfázás, székrekedés, köszvény, tüdőbetegségek és bélféreg esetén.
Külsőleg torokgyulladás kezelésére (toroköblögetés), zsíros és tisztátalan bőr kezelésére, szembetegségeknél borogatásként, puffadás és gyomorgörcs esetén bedörzsölőszerként alkalmazható. Az édeskömény olaja megkönnyíti az érzelmek rendbe szedését, feldolgozását, és egyensúlyban tartását. Segít a biztonságérzet megszerzésében és megtartásában, oldja a magányosságérzet okozta fásultságot. "Szeretnélek megvigasztalni" - ezt sugallja a gyógyító erejű édeskömény.






 
Forrás részben: Pogány Frida Megjelent a Manifesztum 3. számában.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...