2011. július 22., péntek

SÁRGARÉPA

A hosszú sötét és borongós tél után hirtelen itt a nyár, a jó idő és a meleg. Nyitnak a strandok és hamarosan indul a nyaralási szezon is. Ha nem szeretnénk a tengerparton hófehéren napozni, most érdemes elkezdeni a sárgarépalét inni, így gyönyörű egyenletes bronz barnára színeződik majd bőrünk.

A sárgarépa az ernyős virágúak családjába tartozik, több mint 70 fajtája ismert. Levelei szárnyaltak, a virágzat a második évben jelenik meg, narancssárga színben tündökölnek. A sárgarépa ismert és felhasznált része a karógyökér, amely narancssárga színű íze kellemesen édes.

A benne található értékes vitaminok és ásványi anyagok fontosan szervezetünk számára, ilyen pl. az A vitamin, a flavoidok, és a Béta karotin, amelytől a bőr szép barna színt kap nyáron.Napjainkban egyre több kutató figyelme fordul eme egyszerű hétköznapi zöldségünk felé, mert a kutatások igazolják, hogy ez a kis vidám narancssárga zöldség képes a rákot legyőzni. Napi 1,5 dl répalé növeli a fehérvérsejtek számát, így csökkentve a rák kialakulását, és egyes rákbetegségek kockázatát is.

Sőt a sárgarépa lé bizonyított hatása az öregedés gátló, vagyis lassítja bőr korai ráncosodását, és ereszkedését. Valamint hozzájárul a hám és csontképződéshez is, amely a 30 –as évektől már figyelmet érdemel.

Sárgarépa léből a szervezet koncentráltan tudja felvenni a Béta karotin, és az A vitamint ezért napi 1,5 dl sárgarépa lé fogyasztása ajánlott, egy hónapon át utána érdemes szüntet tartani, mert a túl sok sárgarépától a bőr megsárgul.



A nyári strandolás és nyaralás előtt érdemes elkezdeni a kúrát, mert a nap hatására a bőr ráncosodik öregszik, míg a sárgarépa lében található A vitamin véd az UV sugárzástól, aktiválja a pigmenteket,és egyenletessé teszi a barnulást. Emellett erősíti az immunrendszerünket, és vitaminokkal lát el minket.
A sárgarépa levet nyáron keverhetjük más zöldségekkel is, pl. uborkával, céklával, vagy retekkel. A sárgarépa levet engedjük fel vízzel, a legjobb a szénsavmentes ásványvíz, így egy finom nyári hűsítő koktélt kapunk, amelyet öröm lesz fogyasztani. Az ital KB. NEGYED óra alatt felszívódik, nem terheli a gyomrot, és rengeteg rostot tartalmazz.
Finom nyári sárgarépa lé:
Hozzávalók:

Friss málna, új zsenge sárgarépa, méz, tej, jégkocka.

A turmixgépbe beletesszük a tejet, a friss málnát, és a reszelt sárgarépát. Felöntjük mézzel, kevés citromlével és összeturmixoljuk. jégkockával hidegen tálaljuk.
Forrás:www.noinetcafe.hu/

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...