2011. július 20., szerda

Természetes segítőtárs a szezámmag

A szezámmag ősi írások szerint a halhatatlanság szimbóluma volt. Az olajos magvak csoportjába tartozik. Magyarországon legtöbbször péksüteményeket vagy házi sós készítményeket díszítünk vele. Felhasználása azonban ennél sokrétűbb, színesebb lehet, hiszen értékes tápanyagokban gazdag, és igen kellemes ízű nyersanyag.
TÖRTÉNETE, EREDETE A szezámmag az ókori Keleten terjedt el, kb. 5000 évvel ezelőtt. A hindu mitológia szerint az istenség által megáldott mag a halhatatlanság szimbóluma. Az ősi Kínában olyan értékesnek tartották, hogy a terhes asszonyok és a kisgyermekes anyák még a legnagyobb éhínség idején is kaptak belőle egy adagot. Ma a közel-keleti és Dél ázsiai konyha kedvelt alapanyaga. Legismertebb a belőle készült halva nevű édesség és a Tahiti, melyet legtöbbször csicseriborsóval gazdagítanak.
 A népi hagyomány szerint a szezámmagot számtalan esetben gyógyításra használták, pl. krónikus fáradtság, álmatlanság, szív-, máj- és epehólyag-betegségek esetén. Úgy gondolták továbbá, hogy mézzel keverve fokozza a szexuális vágyat és megfiatalítja a szervezetet. Olaját a bőrre kenték, hogy az egészséges maradjon, vagy fekélyeket, égési sebeket gyógyítottak vele.

ÉLETTANI HATÁSA, ÖSSZETÉTELE

 A tudomány fejlődésével e növényről is többet tudunk. Energiatartalma magas ugyan, mint minden olajos magnak, ám, mivel jórészt csak díszítésre használjuk, így egy-egy alkalommal ez nem jelent túl nagy energiamennyiséget. Fehérjetartalma kiemelkedő, bár mint általában a növényi fehérjék, nem tartalmaz minden esszenciális aminosavat megfelelő arányban és mennyiségben. Jelentős zsírtartalma van, de zsírsav-összetétele kedvező, többszörösen telítetlen zsírsavakban gazdag. A kísérletek szerint a szezámolaj lassítja az emberi rosszindulatú bőrdaganatsejtjeinek a növekedését. Koleszterint nem tartalmaz, sőt, zsírsav-összetétele és szezámíntartalma miatt csökkenti a vér és a máj koleszterinszintjét. Ezt a bélből való koleszterinfelszívódás gátlásával, valamint a májban lévő koleszterinszintézist (képzést) végző enzim működésének a megakadályozásával éri el. Javasolható tehát a magas koleszterinszintű betegeknek, valamint érelmeszesedés esetén. A szezámmagban található szénhidrát főleg keményítő. Magas élelmi rost-tartalma miatt cukorbetegek, fogyókúrázók, székrekedésben szenvedők, kismamák, idős emberek is színesíthetik vele étrendjüket. A hántolatlan mag diétás-rosttartalma magasabb ugyan, de héja kissé kesernyés, és viszonylag sok oxálsavat tartalmaz, mely az arra hajlamosaknál elősegíti a vesekő kialakulását. Az ásványi anyagok közül kalcium- és vastartalma érdemel említést. Kalciumtartalma hozzájárul a csontritkulás megelőzéséhez Vegán étrendet követők, tejfehérje-allergiások és tejcukorérzékenyek esetén. Érdemes azonban megjegyezni, hogy a szezámmag maga is allergén lehet, és élelmiszer-allergiát okozhat az arra hajlamos egyéneknél. Bár jó vasforrásnak látszik, ám hasznosulása valószínűleg nem túl kedvező. A vitaminok közül kiemelkedő az anyagcsere-folyamatokhoz nélkülözhetetlen B1-, B2-vitamin- és a niacin-, valamint a szabad-gyökök hatástalanításában fontos szerepet játszó E-vitamin-tartalma.

Összefoglalva:
*A szezámolaj a bőrdaganatos sejtek burjánzását megakadályozza, az égési sebek, fekélyek, kelések gyógyulási idejét jelentősen csökkenti.
* Az alkoholfogyasztás után az ógörögök halvát ettek, mivel a szezámmag védi a májat, javítja a májfunkciót.
* Epekövet szezámolaj ivásával lehet hajtani.
* A leghatékonyabb bőrápoló a szezámmag-olaj.
* 50%-kal nagyobb a fehérjetartalma, mint a húsnak.
* Védi az ereket, a kapillárisok falát is - a hajdinához és a lenmaghoz hasonlóan.
* Magas a vas-, cink-, magnézium-, káliumtartalma.
* 1 dl-nyi szezámmag hatszor annyi kalciumot tartalmaz, mint 1 dl tej.

Szépségápolás - Masszázsolaj:
Egyes masszázsolajok a szezámmagolaj fontos zsírsavösszetevőit (olajsav és linolsav) is tartalmazza, amelyek bőrszárazságot enyhítő és bőrtápláló hatásúak.

Halva recept

Hozzávalók: szezámmag 20 dkg, méz 10 dkg

Elkészítési módja:
 Tegyünk félre a szezámmagból két evőkanálnyit, a többit pedig kávédarálón őröljük meg. A szezámmagliszthez adjuk hozzá a mézet és gyúrjuk sűrű, egynemű tésztává. Vizes kézzel formázzunk belőle 12 diónagyságú golyót, majd ezeket hempergessük meg a félretett szezámmagban. Mignon-papírba téve desszertként kínáljuk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...