2011. július 20., szerda

Természetesen egészségesen - Cékla














Cékla:
Tápláló, zamatos, az egyik legédesebb, legnagyobb cukortartalmú zöldségféle. A céklát főleg húsos, sötétlila, lédús gyökeréért termelik, de felhasználható az egész növény, a zsenge levelek is. Sokféleképpen, ízletesen elkészíthető. A vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag leve legalább olyan közkedvelt, mint a vörös gumókból készített saláta.

Vitaminok: C-, B1-, B2, B6, béta-karotin, niacin, biotin. Folsavban rendkívül gazdag.
Ásványi anyagok: vas, szilícium, réz, nátrium, kálium, kalcium, magnézium, foszfor, jód, bór, mangán, kén, kobalt, lítium, stroncium.
Fitovegyületek: polifenolok, flavonoidok, antocianidinek, karotinoidok, enzimek és cukrok.
Mindemellett e zöldség rákellenes hatása is ismert, tumorsejtek szaporodását gátló hatása is van.

A cékla három az emésztőrendszerünk számára fontos hatóanyagot tartalmaz:
* A betain a máj méregtelenítő enzimeit támogatja.
* A kolin elősegíti a májból a felesleges zsírok kiürülését. Szabályozza az emésztést, a nyirokmirigyek, a vese, a gyomor és a belek működését.
* A betanin (a cékla színanyaga) gátolja a kórokozó baktériumok elszaporodását, valamint immunerősítő, roboráló és élénkítő hatású.

A gyökér jelentős mennyiségű pektint tartalmaz, ami elősegíti a nehézfémek, az emésztőrendszerre veszélyes mikroorganizmusok és a felesleges koleszterin kiürülését szervezetünkből.

Magas kálium és magnézium tartalma miatt igen hasznos a magas vérnyomás és más szív- és érrendszeri betegségek megelőzésében és gyógyításában, illetve hozzájárul a test fiziológiai táplálásához, az izmok és az állóképesség növeléséhez.

A cink, a mangán és a réz elősegítik a növekedést, a fejlődést és a szaporodást, szabályozzák az anyagcserét, kedvezően hatnak a nemi mirigyek működésére.

Klinikai vizsgálatok igazolták, hogy a szervezet a növények közül a céklából tudja legjobban hasznosítani a vasat. Serkenti a vörösvérsejtképzést, jó hatással van a vérnyomásra, a szívműködésre és az idegrendszer munkájára. Roboráló hatású, serkenti a sejtnövekedést és a sejtmag-regenerációt, javítja a lábadozó betegek általános állapotát. A szervezet számára optimális formában tartalmaz minden olyan hatóanyagot, amely az idős vagy beteg sejtek életerejének fokozásához szükséges. A céklában lévő cukor könnyen hasznosul, így gyors energiaforrás a szervezetnek.

A várandós anyák is bátran fogyaszthatják, hiszen a gumó gazdag folsavban, amelynek megfelelő mennyiségű bevitele a magzat számára különösen fontos. A folsav a magzati fejlődés során, az agy és az idegrendszer működéséhez szükséges anyagok képződésében vesz részt. A terhesség korai szakaszában megfelelő pótlásával, több fejlődési rendellenesség (pl. nyitott gerinc) kialakulásának valószínűsége csökkenthető.

A cékla fokozza a gyomorsav-elválasztást, ezáltal javítja a fehérjék előemésztését, az aminosavak hasznosulását. A kéntartalmú aminosavak (metionin) rugalmassá teszik a bőrt, fényt adnak a hajnak és a körömnek. Szilícium tartalma erősíti a kötőszöveteket, a bőrt, a véredények falát és a csontokat.

A hatékony tisztítókúrák nélkülözhetetlen része. Serkenti a máj, a belek és a vese működését, fokozza a méreg- és a salakanyagok eltávolítását. Megszünteti a toxikus anyagok okozta bőrbetegségeket, fejfájást és letargiát. Méregteleníti az agyat a fémektől (pl. alumínium), javítja az általános közérzetet, jótékony hatású gyomorhurut, aranyér és savtúltengés esetén. Enyhe vízhajtó hatása mérsékli a magas vérnyomást. Helyreállítja a szervezet sav-bázis egyensúlyát, ezáltal csökkenti, de akár el is mulasztja a reumás és köszvényes fájdalmakat.

A cékla enyhíti menstruációs zavarokat, valamint a változókorral járó kellemetlen tüneteket. Késlelteti a túl korai öregedést, segít leküzdeni a megfázást és az influenzát.
 És nem utolsó sorban a céklalé  a macskajaj-ra is jótékony hatással van!

CÉKLASALÁTA
Hozzávalók: apró (4-5 cm átmérőjű) cékla, ecet, cukor, só, köménymag, torma.
Elkészítés: A céklát megmossuk, megkeféljük, héjastól vízben megfőzzük. Két-három órai főzés után, ha megpuhult, levesszük és leszűrjük.
A héját letisztítjuk, keresztben kétfelé vágjuk, a vágási felületre fektetjük, és finoman felszeleteljük. Üvegbe rakjuk és gyengén ecetes, sós, cukros vizet öntünk rá. Tormát és néhány szem köményt is tehetünk bele.

forrás: fittség

1 megjegyzés:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...