2011. november 27., vasárnap

A tejsavó gyógyító hatása



Mostanában a kenyér sütéshez szinte mindig tejsavót használok.
Ha nem is sajtért de kenyérsütéshez mindig fogok készíteni sajtot,hogy megmaradjon a savó.
A megmaradt savót 3 dl-ként jégkocka nejlonba szoktam lefagyasztani,és használat előtt felolvasztom a mikróba,és mehet is a kenyér tésztájába.
Mióta savóval sütöm a kenyeret,egyáltalán nem szárad ki,és napokig is el áll, a hetes kenyér sem penészedik meg,puha friss az állaga napok múlva is.
Gondoltam utána nézek egy kicsit,hogy mire is jó!
Ezt a cikket találtam,lehet hogy nem csak kenyeret fogok vele sütni?

Kleopátra szépítő csodaszere és a szervezet belső kozmetikuma


Mi a tejsavó?

A tejsavó nem más, mint a tejtermékek gyártása után visszamaradó, kiválóan hasznosítható anyag. Már a régi görögök és rómaiak is ismerték, és használták gyógyításra és szépítőszernek. Egyiptomban Kleopátra csodaszere volt. A tejsavót tartotta bőre és szépsége elixirjének. A tejsavó belülről táplálja a szépségét. A tejsavót, mint gyógyitalt, száz évvel ezelőtt Svájcban és Ausztriában használták a szanatóriumokban. Nagy jelentőséget tulajdonítottak a gyógyerejének, és ivókúraszerűen alkalmazták. Az elmúlt időkben azonban csak a tejipar hulladékává vált, pedig a benne található értékes aminosavak és ásványok a szervezetünkre jótékony hatással vannak. Holott hozzátartozik a mai egészséges táplákozáshoz.

A tejsavó lehet édes és savanyú. Az édes tejsavó a sajtkészítés mellékterméke, amikor a tejbe enzimes oltóanyagot tesznek. A savanyú akkor keletkezik, amikor a lágy sajtokat készítik, és az erjedésben résztvevő baktériumok hatására jön létre. Savanykás íze kellemes, hűsítő, frissítő hatású. Üdítő italok feldúsítására is használják.

Mire jó a tejsavó?
-emésztési problémákra /székrekedés, puffadás, gyulladások/
-máj, epebetegségek
-anyagcsere-betegségek: magas vérnyomás, vérzsírok, köszvény, hízás
-bőrpanaszok
-allergiák, immungyengeség
-ízületi betegségek, gyulladások
-diéták kiegészítője, testsúly szintentartás
-méregtelenítés, regerenálódás

Ha bővebben érdekel itt olvashatsz róla:
http://www.kimintvet.hu/gyotap/flav_tejsavo.html


Figyelem! Tejcukor érzékenyek
nem fogyaszthatják!!!!!



A tejsavó is igen kiváló szépítőszer és stabilizálja a bőr savak elleni természetes védőrétegét. A tejben és a tejsavóban található tejsav fertőtleníti a bőrt, és fürdés után sokáig kellemes közérzetet biztosít.
Kényeztessük magunkat, készítsünk tejsavós fürdőt, hiszen már Kleopátra is ismerte a hatását, az Ő fürdővize is így készült.

Hozzávalók: 1 l tejsavó vagy 10 evőkanál tejsavó por, kamillatea, 1 evőkanál mandulaolaj,

Alkalmanként 20-30 perces fürdőt vegyünk, és a bőrünk szép bársonyos lesz. Letisztulnak az elhalt hámsejtek. Arcunkat is megmoshatjuk tejsavóban, szép üde és bársonyos lesz az arcunk tőle, nem irritálja a bőrt.
Ha száraz a bőrünk, akkor heti 2-3 alkalommal készítsünk fürdőt.
Forrás: Ideál

Kenyér receptek amit már tejsavóval készítettem:
http://bibimoni.blogspot.com/2011/10/tejsavoval-keszult-lenmagpelyhes-kenyer.html
http://bibimoni.blogspot.com/2011/11/parasztos-rozskenyer.html
http://bibimoni.blogspot.com/2011/10/baconnel-hajtogatott-kenyer-tejsavoval.html

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...