2012. május 17., csütörtök

Az amaránt mag mint élelmiszerNapjaink táplálkozásának pozitív divatirányzata, miként állítsuk össze étrendünket az emberi szervezet számára lehető ideálissá. A helyes összetétel megtalálása gyakran nem egyszerű, amit a táplálék-kiegészítők gyártásának egész iparággá fejlődése is bizonyít. A különböző hiánytünetek elkerülése fokozott problémát jelent az ételallergiában szenvedőknek, vagy - bármennyire meglepő - a vegetáriánusoknak is. Az amaránt, ez a Magyarországon még kevéssé ismert növény, sok szempontból jelent megoldást.
Az inkák igazi kincse

Az amaránt a Föld egyik legősibb kultúrnövénye, amely tanúja volt az Azték és Inka birodalmak felvirágzásának és bukásának. Onnan származik, ahonnan a kukorica, a burgonya, a paprika, paradicsom és a bab érkeztek hozzánk.

Amerika felfedezése előtt az ott élő népek számára alapvető táplálékforrás volt a kukoricával és a babbal együtt, akárcsak a gabonafélék a mai Európában. Tudatos termesztése 5-6000 évre nyúlik vissza. Akkori fontosságát támasztja alá az a feljegyzés is miszerint Monetzuma, az utolsó azték uralkodó, évente 5000 tonna kukoricát és 3700 tonna amaránt magot kapott ajándékba (adóba) alattvalóitól. Rajtuk kívül termesztették a Mayák, az Inkák és más elő-Kolumbiai népek is.

Kolumbuszt követő hódítók sok új növény- és állatfajjal ajándékozták meg az öreg kontinenst, de jó néhányat ott felejtettek. Ilyen volt az amaránt is. Ennek oka talán az lehetett, hogy az őslakók szent, testi, szellemi és lelki erőt adó növénynek tartották, amint a későbbiekben ki is derül, nem alaptalanul. A keresztény Európából érkező hódítók számára az amaránt barbár rituálék eszközének számított. (Pl. lisztjét ember vérrel keverve vallási szertartásokon megették.) Cortez a "problémát" úgy oldotta meg, hogy rendkívül keményen büntette még a termesztését is. Az amaránt visszaszorult Dél- és Közép-Amerika eldugott hegyi falvaiba, ahol termesztésük sohasem szűnt meg, és itt vészelte át - a mai ember szerencséjére - az "újra felfedezéséig" eltelt néhány száz esztendőt. A világtól elzártan élő embereknek köszönhetően volt mihez nyúlniuk az amerikai kutatóknak.

A 70-es évek közepén, az Egyesült Államokban kezdődtek meg a kutatások és ezzel egy időben a termesztést koordináló amaránt centrum megalapítása. Magyarországi meghonosítása mintegy 15 évre tekint vissza, és a 90-es évek elején államilag elismert magyar fajtát is sikerült kinemesíteni. Termesztése - az itthoni ismertség hiányában - idáig teljes egészében export célra történt
Egyedülállóan komplex beltartalom!Az amaránt mag beltartalmát vizsgálva és összehasonlítva a búzáéval vagy más gabonafélével több vonatkozásban lényeges eltérést mutat: Fehérje (%) Lizinhányad (%) Szénhidrát (mg) Kalcium (mg) Vas (mg) Magnézium (mg)
Amaránt 16 8,5 63 162 10 280
Búza 10 3,5 71 41 3,3 20
Amaránt/búza 160% 243% 89% 395% 300% 1400%
Kukorica 9 2,5 74 20 1,8 7
Rozs 13 4 73 38 2,6 -
Hajdina 12 5,8 72 33 2,8 -
Rizs 7 2,7 77 32 1,6 13


Az amaránt aminosav összetétele harmonikusan kiegyenlített, ennek köszönhetően fehérje tartalma kiválóan hasznosul (75%). Állatkísérletek igazolják, hogy a nyers mag fehérjéinek biológiai értéke magasabb még a legközismertebb fehérjeforrásénál is, ami hőkezeléssel még tovább fokozható.Amaránt 75
Tehéntej 72
Szója 68
Árpa 62
Búza 60
Földimogyoró 52
Kukorica 44


Az amaránt kitűnő vas, kalcium, magnézium és cink valamint egyéb mikroelem forrás.

Nemcsak a gabonák, de valamennyi fontos növényi táplálékunkat figyelembe véve az amaránt vastartalma kiemelkedő mind mennyiségét, mind biológiai hasznosulását tekintve. Ez nemcsak a vegetáriánusok számára lehet érdekes, akiknek szervezetük vashoz juttatása táplálkozásuk egyik Achilles-pontja, hanem a világ lakosságának 20%-át kitevő valamennyi vashiányosnak.

Kiemelendő kalcium tartalma is, amely nemcsak meghaladja a tejét, hanem biológiai hasznosulását tekintve a legjobb kalcium forrást jelentő élelmiszer.

Az amaránt magnézium tartalma nagyságrenddel nagyobb a gabonaféléknél, amely jótékony hatással van az elme frissességének megőrzésére és a szívizom működésére.

Ezeket a beltartalmi értékeket még értékesebbé teszi az amaránt gluténmentessége, amelynek köszönhetően lisztérzékenyek számára is elérhető.
Felhasználási módok végtelen tárháza

Étrendünkbe való beillesztése többféle módon is lehetséges:

A nyers, egész mag főzve, enyhén fűszerezve a hajdinakásához hasonló kitűnő köret. Lisztje, kelt tésztában 5-10, egyéb esetekben 10-50%-ban helyettesítheti a búzalisztet.

Ennél jóval sokrétűbb a pattogatott amaránt mag felhasználhatósága, amelyhez ma már a legtöbb bioboltban hozzá lehet jutni. A legegyszerűbb, ha reggeli müzlinket gazdagítjuk vele vagy önmagában keverjük tejbe, joghurtba. Ezenkívül a sütőipari termékeken, a leveseken, a salátákon a különböző édességeken keresztül a töltelék és panír anyagig nagy változatosságot biztosít a felhasználónak.

Forgalomban így nézz ki:


forrás:  http://www.vegetarianus.hu/irasok/gabonak/amarant.html

7 megjegyzés:

 1. Köszi, eddig nem is hallottam róla:)

  VálaszTörlés
 2. Hallottam már róla, de igazából nem tudtam, hogy mi is ez! Hasznos bejegyzés, köszi! :)

  VálaszTörlés
 3. Nagyon érdekes bejegyzés! Még nem próbáltam, de kedvet csináltál hozzá! :-)

  VálaszTörlés
 4. Zsuzsa, Hankka,Kati!!!
  Örülök ha hasznosnak tartjátok:)
  Nekem is új,majd még próbálkozom a felhasználási módjával és be számolok:)

  VálaszTörlés
 5. Az amaránt növényt - vörös paréjt - kb. 10 éve vakondűzőnek ültettem a veteményes kertembe, azóta ki se lehet irtani.De én a magját nem szoktam megszedni, a pattogatott amarántot viszont régóta használom.

  VálaszTörlés
 6. De jó! Örülök, hogy ennyi hasznos infóra bukkantam itt. Még nem hallottam róla, illetve most már csak azt kell kiderítenem, angolul hogy hívják:)

  VálaszTörlés
 7. Marisz!
  Írigyellek a kert nagyon jó dolog:)

  Erika!
  Bíztos nálatok is lehet kapni,csak kutakodni kell:)

  VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...