2012. május 9., szerda

Gesztenye jótékony hatásai


A népnyelvből tudjuk, hogy aki kikaparja a gesztenyét, az hozzájut valami hasznos dologhoz.

Nem is kell messzire menni az értelmezésben, hogy igazoljuk a mondást, hiszen a gesztenye éppen a kiemelkedő előnyei miatt hódít egyre nagyobb teret az egészséges táplálkozás és a gasztronómia területén.
A gesztenyét régen a népi gyógyászatban is jól ismerték és manapság kezdjük újra felfedezni ezt a különleges élelmiszert, mint az egészséges étrend egyik alapanyagát. Bár a diófélék közé tartozik, rokonaival összehasonlítva nagyságrendileg kevesebb zsírt raktároz, így energiatartalma is jóval alacsonyabb. A szemes és natúr gesztenyetermékek a dióhoz, a földimogyoróhoz vagy a mandulához mérten csupán azok zsírtartalmának 2-3%-át tartalmazzák.

A gesztenye további előnyös tulajdonságai közé tartozik az alacsony energiatartalma, a többségében benne lévő jó-szénhidrátok, és a 100 grammonkénti 7-8 gramm élelmi rost mennyiség. Ez utóbbi adat különösen nagy hangsúlyt kap idősebb korban, valamint várandósság ideje alatt, mert az egyik leggyakoribb panaszra, a székrekedésre nyújt orvosságot. 10 dkg gesztenye a felnőttek napi rostigényének egyharmadát tudja fedezni, gyermekeknél pedig kb. 35%-át, így ha desszertet kívánunk meg, az egyik legjobb választásunk lehet. Mindezt számba véve már érthető, miért ajánlják a gesztenye rendszeres fogyasztását az egészséges testsúly eléréséért küzdőknek, és az egészségmegőrző táplálkozás számos területén.


A gesztenyés édességeket bátran adhatjuk a gyerekeknek is, mert a sok jótékony hatása mellett a gesztenye B1-, B2-, B6-, C-vitamint és E-vitamint is tartalmaz, valamint remek kálium-, magnézium- és vasforrás. A készen kapható csokoládéval bevont gesztenye rudak jó szolgálatot tehetnek tízórai vagy uzsonna gyanánt, és a számos íz variáns miatt rá sem kell unnunk.

De az sem marad ki a jóból, aki nem édesszájú, mert egész évben beszerezhető gyorsfagyasztott szemes és darált, natúr formában is ez a kitűnő gyümölcs. Levesekhez, különleges előételekhez és köretként húsokhoz is remek alapanyag, hiszen semleges íze miatt bármilyen elképzelést megvalósíthatunk vele. Nem utolsósorban vegetáriánus étrendben húspótlóként is megállja a helyét.

Fontos azonban, hogy odafigyeljünk az alapanyag minőségére, mert csak a valódi gesztenyekészítmények fejtik ki ezeket a jótékony hatásokat, ezért érdemes a Kiváló Magyar Védjegyes gesztenyetermékeket választanunk az üzletben.


Forrás: Weborvos

7 megjegyzés:

  1. Nagyon szeretem a gesztenyét, de általában csak mint pürét eszem.Régen lehetett sült gesztenyét is télen venni milyen finom volt az. Most ezzel a Xukorral amit kaptam adtak egy zacskó gesztenyelisztet is .Igaz még csak egyszer sütöttem belőle!Érdekes egyáltalán nem lehet rajta érezni azt a jellegzetes gesztenye illatot?

    VálaszTörlés
  2. Eddig kizárólag a finom íze miatt fogyasztottuk a sült gesztenyét (ki tud ellenállni a frissen kisült gesztenyének?...) és nem is gondoltam, hogy ennyi jótékony hatása van! Legutóbb karácsony előtt sütött anyukám egy jó adagot, amit pillanatok alatt be is faltunk, az meg már bizony nagyon régen volt...Itt az ideje a folytatásnak:)

    VálaszTörlés
  3. Azt hiszem, érdemes lenne többféle módon felhasználni a gesztenyét - én is csak pürének, meg tortákba szoktam.
    Itt dícsérem meg a kastély tortádat: gyönyörűséges!

    VálaszTörlés
  4. De jó kis összefoglaló volt! Én nem nagyon szeretem a gesztenyét, de ezek után meggondolom... :-)

    VálaszTörlés
  5. Lányok !
    Örülök,hogy tetszett:))

    Éva!
    Kiváncsian várom mit fogsz készíteni a gesztenyelisztből:)

    VálaszTörlés
  6. nagyon ugyes vagy noverkem!!!!!!!!

    VálaszTörlés
  7. Kedves húgom ! Szerintem nem ide akartál írni,de azért köszi!!!

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...