2013. november 15., péntek

Mákos-Almás Torta





Hozzávalók a tésztához:
2 db tojás
18 dkg cukor
1,25 dl olaj
33 dkg liszt
1 cs sütőpor
20 dkg darált mák
2,5 dl tej
1 cs vanillincukor

Elkészítés:
Válasszuk szét a tojásokat,a sárgáját keverjük habosra a cukorral,és az olajjal.
Adjuk hozzá a lisztet,sütőport,mákot,tejet,vaníliás cukrot,és egy csipet sót.
Keverjük össze,közben verjük fel a tojásfehérjét kemény habbá,forgassuk hozzá a masszához.
Vajazunk,lisztezzünk ki egy kerek tortaformát,és simítsuk bele a tésztánkat.
Süssük előmelegített sütőben 170-fokon,40 percig.
 Ha megsült hagyjuk a formában kihűlni,majd vágjuk kétfelé  a lapokat.





Almás-krém:
50 dkg reszelt alma
5 dkg vaj
5 dkg cukor
kk. fahéj
fél citrom leve és reszelt héja
1 evk zselatinpor kevés vízben forrósítva,majd langyosra hűtve.
Elkészítése:
Az összes hozzávalót belepakoltam egy lábasba és összepároltam,majd hagytam hogy kihűljön.
A langyos pudingból adunk 4 evk. az almához,és hozzákeverjük a langyos zselatint.

Tejszínes-pudingkrém hozzávalói:
1 cs. vaníliás pudingpor
3 db tojássárgája
3 evk cukor
0,5 l tej
1 dl tejszínhab

Elkészítése:
A hozzávalókból pudingot készítünk hagyományos módon,langyosra hűtjük, hozzákeverjük a langyos zselatint. Felverjük a tejszínt kemény habbá és  hozzákeverjük a hidegre hűtött krémhez.



Díszítéshez:
1 dl tejszínhab
1 db alma szeletelve
kevés mák
2 evk cukor 1 evk víz

A tejszínhabot kemény habbá vertem,cukrot a vízzel felforraltam és a szeletelt almát 5 percig pároltam benne.
Lecsepegtettem az almákat és az oldalukat darált mákba mártottam.

A torta összeállítása:
- Ketté vágtam a piskótalapot,a torta felső lapját vissza raktam a tisztára mosott tortaformába.
- Először az almás töltelék felét kentem el egyenletesen a formában a lapon,majd rákentem a sárga-krém felét is egyenletesen.
- Ráraktam a másik lapot és újból megismételtem a maradék krémekkel ezt a műveletet.
- Egy éjszakára hűtőbe raktam dermedni.
-Másnap: - 1 dl tejszínt habbá vertem és körbekentem a torta oldalt és tetejét.
- Egy kiszúrót helyeztem a torta közebére és ebbe szórtam a darált mákot,majd felemeltem a kiszúrót.
- Végül felraktam a torta tetejére a párolt mákos alma szeleteket.





6 megjegyzés:

  1. Gyonyoru! Elso ranezesre azt hittem, az Orszag Diabetikus Tortaja meg 2012-bol, de nem, ez annal sokkal jobb! :) Otthonra vagy valamilyen kulonleges alkalomra keszult?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Barátnőm szülinapjára készítettem, nagy kedvence ez a torta, de mi is szeretjük.
      Tavalyi ország tortát nekem nem sikerült a recept szerint elkészíteni, és akkor született meg nálam ez a recept, amit azóta is sütök. Nagyon szeretjük mi is és a barátaim is.

      Törlés
    2. Mi nem stimmelt a kozzetett recepttel? Az alapgondolat legalabb jo volt, mert a mak es az alma egyutt igazan fincsike!

      Törlés
  2. Azt el is hiszem! A mak es az alma jo kis parositas.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nekem a tésztája nem sikerült ezért találtam ki ezt a piskótát, amit azóta is sütögetek:))

      Törlés
  3. Nagyon jó torta kerekedett belőle! Szívesen megkóstoltam volna ;)

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...