2012. augusztus 9., csütörtök

MOSÓDIÓ

Miért mossunk mosódióval?
Mert működik,sokat spórolhatunk anyagilag,én már ezzel mosok és meglepően jóóóó!!!
Tiszták,puhák,megtartják a színüket ruhák mosás után.
Folttisztító képessége tökéletes,öblítéshez 5 csepp narancsvirág illóolajat használok.
250 g vettem a Herbáriában 1170 ft-ért.
Mosószódát 2 kg 710 ft ért vettem.
100 mosásra elég a mosódió,ami azt jelenti 11,70 ft-ba kerül egy mosás..
Remélem felkeltettem figyelmeteket és kipróbáljátok????

Mosódió használat

Itt találja a mosódióval kapcsolatban leggyakrabban feltett kérdések-válaszok felsorolását.

Hogyan kell használni a mosódiót?

Tegyen 2-4 szem mosódiót a mellékelt mosótasakba, vagy egy páratlan zokniba. Kösse be alaposan a tasak száját! Tegye a ruhák közé a mosógépbe. A dió végig a gépben marad, az öblítés alatt sem kell kivenni.

Honnan származik a mosódió?
A mosódió a „kinai közönséges szappanfa” (Sapindus Mukorossi) szárított termése, a licsivel és a rambutánnal rokon növény. A mosódió az indiai és indonéziai dzsungelekben terem. A lehulló termését gyűjtik össze a helyiek, akik már évszázadok óta használják.

Hogyan működik a mosódió?
A mosódió úgy működik, mint egy mosószer. Szaponint tartalmaz, egy teljesen természetes felületaktív anyagot. Ezzel szemben a hagyományos mosószerek iparilag előállított, kémiai szerek. A felületaktív anyagok úgy működnek, hogy megtörik a víz felületi feszültségét, így az könnyebben behatol a szövetbe, hatékonyan változtatja a vizet „nedvesebbé”. Miután a ruha átázott, a mosógép forgása (vagy a kezünk) eltávolítja a szennyeződést a szövetből. Ezután a mosódió szaponinja tartja a piszkot a vízben feloldva (megakadályozva, hogy újra lerakódjon a ruhában) amíg ki nincs öblítve.

Hol van a hab?
A legtöbb mosószer habosító összetevőt tartalmaz „elkápráztatni” a vevőket, hogy a termékük működik. A valóságban a hab mennyisége nem bizonyítja, hogy a tisztítószer hatékony!

A mosódió anélkül tisztít, hogy szüksége lenne a „habos trükkre”. Mivel alacsony habzású, ideális a HE (high efficiency) és az elöltöltős mosógépekhez.

Másra is használhatom a mosódiót ruhamosáson kívül?
Igen! Az indiai Ayurvédikus tudományban a mosódió bőr- és hajtisztítóként szerepel. Balin művészek készítenek belőle gyönyörű ékszereket, és batikolt textileket. Ismerjen meg még több mosódió felhasználási módot, és azt, hogyan lehet univerzális tisztító folyadékot készíteni belőle.

Túl lehet adagolni a mosódiót?
Általában 3-4 teljes mosód
iót ajánlunk mosásonként. Az igazán piszkos ruhákhoz, nagy adag ruhához vagy ha hideg vízben mos, használhat többet is. Abból fogja tudni, hogy túl sok diót használt, hogy mosás után merevnek érzi a ruhákat. Ezt a merevséget az öblítő vízben maradó túl sok szaponin okozza, ami nem veszélyes a ruhára nézve. A következő mosásnál el fog tűnni.

Használhatom többször is a mosódiót?
Igen! A mosódióban lévő szaponin gyorsan feloldódik forró vízben, míg hideg vízben lassabb a folyamat. Forró vízben mindössze két mosódióra van szükség alkalmanként, és ezek egy-két mosás alatt leadják szaponin tartalmukat. Mikor hideg vízben mosunk, négy teljes mosódió héjat adagolva, akár 4-6-szor is fel lehet használni. Ha már nem érzi a mosódiót megdörzsölve tisztának vagy szappanosnak, akkor elfogyott a szaponin tartalom.

Használhatom a mosódiót bármilyen hőmérsékletű vízben?
Igen! A szaponin gyorsan kioldódik a forró vízben, és lassan a hideg vízben. Általában 35 foktól gyorsul fel a kioldódás. Mikor hideg vízben mos, érdemes a kis tasakban előáztatni a mosódiókat egy kevés forró vízben a szaponin kioldódásának érdekében. Pár perc áztatás után öntse a kapott oldatot a hideg vizes mosáshoz.

Ki kell-e venni a mosódiót az öblítési periódus alatt?
Nem szükséges kivenni. Nincs szappanszerű maradvány, amit el kellene távolítani. Az öblítéskor visszamaradó kevés szaponin puhaságot és tartást ad a ruháknak. Ha a mosógépe alkalmas rá, le is állíthatja, az öblítő ciklust kihagyva.

A mosódió okoz allergiát?
Nem! A mosódió 100%-ban természetes, biztonságos és nem ismert allergiás hatása. Ajánlott babáknak, érzékeny bőrűeknek. Az indiai Ayurvédikus gyógyászat a mosódiót tradicionálisan bőr elváltozások, ekcéma és pikkelysömör kezelésére használja.

Egészben is használhatom a mosódiót a magjával?
Nem. Kizárólag a mosódióhéj alkalmas mosásra, a magot el kell távolítani, ha teljes diót vásárolt.

A mosódió port betehetem a mosóporos rekeszbe? Nem. Bár liszt finomságúra van őrölve, az apró részecskék nem oldódnak vízben, ezért a héjaknál megszokott tasakban kell használni, alaposan bekötve a száját.

El kell-e távolítanom a korábban használt vegyszer maradványokat a mosógépemből, mielőtt mosódióval mosnék?
A mosódió alkalmas a mosógép tisztítására. A vegyszerek maradékának eltávolításához futtasson végig egy programot, a gépet rongyokkal feltöltve, legalább 60 fokon, 4-5 teljes mosódiót téve a mosótasakba.

Allergiás vagyok a mogyoróra. Mosódiót használhatok-e?
Igen! A mosódió valójában a licsivel rokon szárított gyümölcs. A mogyoró allergiában szenvedők biztonsággal használhatják a mosódiót!

Van illata a mosódiónak?
Igen is nem is. A mosódiónak enyhe, friss, ecetes illata van. A ruhák illatára nincs hatással. Ha szeretne illatot, csöppentsen néhány csepp természetes illóolajat a mosótasakra, vagy az öblítő rekeszébe. Frissítő mosáshoz javallott levendula, koriander, zöld tea vagy narancsvirágolaj illat használata.

Kell textilöblítőt használnom?
Egyáltalán nem. A mosódió természetes módon teszi puhává a ruháit. Valójában a mosódiót rendszeresen használják drága selymekhez, hogy tartást és fényt adjon az anyagnak. Imádni fogja a ruhái tapintását mosódiós mosás után. Csökkenti a statikus feltöltődést.

A mosódió biztonságos a finom anyagokra nézve?
Igen! A mosódió ideális a finom anyagok kímélő mosásához, mint például a pamut és selyem!

A mosódió kíméli a színeket?
Igen! A mosódió 100%-ban természetes és kímélő. Ragyogni fognak a színek!

A mosódió igazán kifehéríti a fehér ruhákat?


Az igazán szép fehér színhez mindig különítse el a színesektől, és adjon hozzá környezetbarát fehérítőt (natrium perkarbonát), vagy mosószódát, szódabikarbónát vagy citromlét.

Segít energiát és vizet megtakarítani a mosódió?
Igen! Mivel nincs habos, nyúlós visszamaradó anyag, használhat rövid öblítést, vagy akár el is hagyhatja.

Használhatok mást is a mosódióhoz?
Igen. Használható más szerekkel is, mivel a mosódió nem biztos, hogy magában képes a legdurvább szennyeződéseket, foltokat kivenni. Bármilyen bevált előmosást alkalmazhat ilyen esetben.

Meddig tartható el a mosódió?

Amíg el nem használja.

Mi történik, ha valaki megissza a folyékony mosódiót, vagy lenyeli a mosódióhéjat?

Nem kell aggódni. Az egyetlen esetleges probléma a gyomorfájás.

Lehet a ruhákkal együtt szárítani a mosódiót?

Igen. Nem károsodik tőle a mosódió.

Mit tehetek a kimerült héjakkal?

Elfogyott a szaponin a mosódióból, ha már nem érzi a héjakat teljesen tisztának, és nem habzik, amikor megdörzsöli őket. Ha még használhatók, szárítsa meg őket, és később felhasználhatja. Mikor már megérettek a kidobásra, csak tegye a komposzthoz.

Barnás, sárgás lett a mosógép, és a ruhák is elszíneződtek. Miért?
A mosódió minimum 3-4-szeres túladagolása okozhatja. Ilyenkor betartva az adagolási tanácsot mossa ki újra a ruhákat. Fottisztító só (nátrium-perkarbonát) használata szintén segit.

Meddig elég egy kiló mosódió? Átlagos családban kb. 1 évig elég mosásra. Ha mosogatáshoz, hajmosáshoz és általános tisztítószerként is használja, akkor értelemszerűen gyorsabban elfogy. A hagyományos mosó- és vegyszerek elhagyásával sokat tehet a környezet és a pénztárcája védelmében.

Mosódióhéj, mosódió por vagy a folyékony mosódió a legjobb választás?
Mindhárom megfelel a célnak. Próbálja ki mindhármat, és használja azt, amelyik a legszimpatikusabb. Az egy mosásra eső költség a fenti sorrendet követi.
Mosódiós mosáshoz: kemény víz esetén, vagy erős szennyeződés esetén tegyen egy kávéskanál mosószódát a mosóporos rekeszbe. Fehér ruha esetén három kávéskanálnyi mosószóda fehéríti a ruhát, vagy még jobb eredményt érhet el nátrium-perkarbonát használatával.

Mosószóda (nátrium-karbonát, Na2CO3)környezetbarát általános tisztítószer Felhasználható mosáshoz, áztatáshoz, vízlágyításhoz,

mosogatáshoz, takarításhoz és felületek tisztításához.

1. Mosásnál: A mosóporhoz keverve növeli annak hatékonyságát, miközben költségkímélő is. Akár a mosópor felét is helyettesítheti!

Adagolás:

– Áztatásnál: 5 liter meleg vízhez adjunk 1-2 evőkanál mosószódát, és áztassuk a ruhát 1-2 órán keresztül (vagy erősen szennyezett textilek esetén akár tovább is)!

– Vízlágyításhoz adjunk 1 evőkanál mosószódát a használt mosóporhoz!

2. Általános háztartási tisztítószerként: alkalmas tűzhely, csempe, linóleum, WC, illetve konyharuhák, kefék, rongyok stb. tisztításához.

Használat: a szennyeződés mértékétől függően oldjunk fel literenként 1-4 evőkanálnyi mosószódát meleg vízben!

3. Mosogatásnál: 5 liter forró vízhez 1 evőkanál mosószóda szükséges.

Fontos!

– Ne használjuk alumínium edényekhez, illetve alumínium vagy viaszolt felületekhez!

– Ne használjuk gyapjú és valódi selyem ruhák mosásához!

– Az alkalmazandó mennyiség függ a használt mosópor erősségétől, illetve a mosáshoz használt víz keménységétől!

– Érzékeny bőrűeknek gumikesztyű használata javasolt, mert a por szárító hatású a bőrre!

4 megjegyzés:

 1. Köszi Móni a sok hasznos információt. Felkeltetted az érdeklődésemet a mosódió iránt. Keresni fogom, és kipróbálom!

  VálaszTörlés
 2. Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

  VálaszTörlés
 3. Ez nagyon hasznos! Kacérkodtam én is a gondolattal, de vajon hatékonyan kivesz minden foltot? Én olyan béna vagyok, hogy mindig a fehér ruháimat sikerül összekoszolni elsőnek, ma azzal kezdtem, hogy leöntöttem kávéval :(

  VálaszTörlés
 4. Mária! Tejszínhab!
  Ne gondolkodjatok,próbáljátok ki!
  Fehérekhez + 2-3 kanál mosószódát kell adni,ugyan oda kell rakni ahová a mosóport szoktuk. Szépek,tiszták lesznek,legalábbis nekem így be vált:)

  VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...