2013. március 22., péntek

Kölessel- Sárgarépával készült kenyér, Húsvéti asztalunkra.



Elhatároztam, hogy kölessel dúsított kenyeret szeretnék sütni, de sehol nem találtam nekem tetsző receptet. Ez a kenyér második kísérlet amire azt tudom mondani hogy tényleg levegős a tésztája és nagyon finom.

( Első kísérletezésnél a sima lisztet és a köles lisztet 1:1 arányban dagasztottam be , de túl sűrű lett a tésztája és lapos lepény jellegű kenyerem lett. Meglehetett enni de nem volt valami levegős a tésztája.)
De nem nyugodtam addig míg össze nem hoztam ezt a receptet.





HOZZÁVALÓK:
15 dkg hántolt köles , amit feltettem 3 deci vízbe főni amikor forrt elzártam a gázt és letakartam 15 percre hogy besűrűsödjön. Az egészet így ahogy van hozzáöntöttem a hozzávalókhoz.
2 teásk. só
30 dkg finomra reszelt sárgarépa
1 kocka friss élesztő, 42grm
55 dkg sima fehér liszt
25 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt
5 dkg burgonyaliszt
5 dkg köles liszt
4 dl langyos víz

ELKÉSZÍTÉSE:
A hozzávalókból kenyér tésztát dagasztunk és 40 percig letakarva meleg helyen duplájára kelesztjük.
Előmelegítjük a sütőt 225 fokra.
A megkelt tésztát átgyúrjuk a levegőtől és kenyér formára alakítjuk.
Szilikonos sütőpapírral kibélelt tepsire rakjuk , duplájára kelesztjük .
Kelesztés után 30-35 perc alatt készre sütjük.
Egy kenyérnek elég a fele adagot elkészíteni.
Nekem a kísérletezés miatt, most egy nagyobb formába és két kisebb formába lett elég ez a tészta mennyiség.





1 megjegyzés:

  1. Nagyon szépek lettek a kenyereid! Mostanában én is itthon sütöm a kenyeret többnyire, így legalább tudom, hogy mi van benne...

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...