2013. március 13., szerda

Narancsos Trüffel





Hozzávalók 20 db- hoz :
3 dkg vaj
8 dkg zsíros tejszín
22,5 dkg fehér csokoládé bevonó
1 evk. narancslikőr

Temperáláshoz , amivel behúzzuk a trüffeleket:
10 dkg fehér csokoládé
kakaópor a tetejére

ELKÉSZÍTÉSE:
A vajat a tejszínnel egy lábasba tesszük 
és folyamatos keverés mellett kb 1 percig főzzük , azután levesszük a tűzről.
A csokoládébevonót felaprítjuk és a krémhez adjuk.
Folyamatos keverés mellett felolvasztjuk és hozzákeverjük a likőrt.
A masszát formába is tölthetjük és ha lehűlt fehér csokival behúzzuk, így szép bonbonokat készíthetünk.
De én trüffelt készítek és egy szilikonos sütőpapírral kibélelt magasabb edénybe öntöm a masszát és 2 órára hűtőbe rakom. Ezután a megdermed masszából kicsi golyókat formálok 20 db-ot és újból hidegre teszem 30 percre.
Végül 10 dkg fehér csokoládét vízgőz felet vagy csokoládé olvasztóban 45 -fokra melegítünk fel , ha elértük a hőfokot akkor egy márványlapra 3/4 részét kiöntjük és egyenletes mozdulattal fém spatula segítségével gyors mozdulatokkal temperáljuk a csokoládét. Ezzel a módszerrel visszahűtjük a csokoládét 27-28 -fokra . Hozzákeverjük a maradék csokoládéhoz és újra megmérjük az ideális munka hőmérséklet 29-30 fok , ekkor kezdhetjük el a pralinék behúzását a csokoládéval.

 Temperálási hőmérsékletek , amikor dolgozhatunk vele, vagyis behúzhatjuk a kívánt pralinékat, trüffeleket , bon bonokat vele!:
- fehér csokoládénál:  - 29-30 fok
- tejcsokoládénál - 29-30 fok
- étcsokoládénál - 31-32 fok

15 dkg étcsokoládét vízgőz felet vagy csokoládé olvasztóban 45 -fokra melegítünk fel , ha elértük a hőfokot
akkor egy márványlapra 3/4 részét kiöntjük és egyenletes mozdulattal fém spatula segítségével gyors mozdulatokkal temperáljuk a csokoládét. Ezzel a módszerrel visszahűtjük a csokoládét 27-28 -fokra . Hozzákeverjük a maradék csokoládéhoz és újra megmérjük az ideális munka hőmérséklet 31-32-fok , ekkor kezdhetjük el a pralinék behúzását a csokoládéval.
Akkor temperáltunk jól ha a végeredmény 1-2 nap múlva is szép fényes csoki felületű marad.





4 megjegyzés:

  1. Nagyszerű! Úgyis szerettem volna készíteni már narancslikőrös bonbont. :-)) Köszi!

    VálaszTörlés
  2. Nyami...mindig szerettem volna kipróbálni a trüffel-készítést, lehet hogy most belevágok? :)

    VálaszTörlés
  3. Ú, hát ez nekem bonyolult :)De nagyon finomak lehetnek :) Tetszik a dobozod is :)

    VálaszTörlés
  4. Örülnék ha belevágnátok,nem annyira bonyolult :))

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...