2013. március 18., hétfő

Tejszínes Nyúlpaprikás, Sajtos Puliszkával

Elég gyakran főzök kuktában ,  gyorsan elkészülnek a fogások és mivel gőzben főnnek meg az alapanyagok, ezért ízletesebbek és egészségesebb ételeket tudok minden nap a családnak készíteni.
A kuktában való főzésnek is vannak rejtelmei amit próbálok majd veletek receptről receptre megosztani.


HOZZÁVALÓK a pörkölthöz :
1 kg nyúl hús kisebb kockára szeletelve
2 nagyobb fej vöröshagyma apróra vágva
2 gerezd foghagyma apróra vágva
3 db babérlevél
1 teásk. borókabogyó
ízlés szerint: só, bors , szerecsendió reszelék, pirospprika

Habaráshoz: 
2 deci zsíros tejszín
1 lapos evőkanál ételkeményítő

ELKÉSZÍTÉSE:
A hagymákat kevés olívaolajon megfuttatom , hozzá adom a húst , fehéredésig pirítom, majd ízlés szerint fűszerezem. Hozzáadom a borókabogyót, babérlevelet , átkavarom és
 CSAK ANNYI VIZET ADOK HOZZÁ amennyit szeretnék hogy rajta legyen amikor megfő a pörkölt. Ez ebben az estben 8 deci víz. Erre nagyon oda kell figyelni , mert ha nem kuktában főzünk pörköltet akkor bővebb vizet adunk hozzá , mert főzés közben elpárolog, de ha kuktában főzünk pörköltet akkor nincs lehetősége hogy a víz elpárologjon és végeredménykor vizes pörköltünk lesz!
Tehát csak annyi vízzel öntsük fel a húst amennyivel kész pörköltet szeretnénk látni!
Ha túl vagyok a víz felöntésével , összekavarom és még itt meglehet kóstolni hogy igényel-e valami fűszert, ha igen adjuk hozzá. Ha ezen is túl vagyok lezárom a kuktát és nagy lángon felfőzöm addig míg nem fütyül a nyitott vagyis függőleges állapotban lévő  szelep. Ezután leveszem a lángot a legkisebb állásba és vízszintes állásba lezárom a szelepet a kuktán. Innen számolom a főzési időt, ami ebben az esetben 25 perc. Ha letelt az idő ÓVATOSAN kinyitom a szelepet és hagyom hogy kiszuszogja magát , kb 5 perc. Hideg víz alá teszem a kuktát egy pár másod percre, hogy biztosan ne legyen benne gőz ha kinyitom. Mindig rakok a kuktára egy törlőkendőt és így nyitom ki, biztos ami biztos. Ha ezen túl vagyunk, akkor visszarakom a gázra és az előzőleg elkevert keményítős tejszínnel behabarom .

Most sajtos  puliszkát főztem hozzá.

HOZZÁVALÓI:
25 dkg kukorica liszt
1 liter forró víz
500 grm tejföl
15 dkg reszelt parenyica sajt
1 evk. vaj
1 db tojássárgája
1 teásk. só

ELKÉSZÍTÉSE:
A vizet a sóval felforralom és hozzáadom a lisztet kis adagokban
Habverővel keverem hozzá a lisztet , hogy ne legyen csomós, ha csomós maradna turmixoljátok le.
Ezután hozzákeverem a vajat és a tojássárgáját, egyet buggyan és leveszem a gázról.
Lefedem és 20 percig pihentetem.
Egy magasabb peremű sütőtálat kivajazok és ha letelt az idő beleöntöm a puliszkát, elsímitom és fakanál végével kisebb lukakat szurkálok rajta.
Ezután, sózom, borsozom és befedem a tejföllel. Végül reszelt sajttal egyenletesen megszórom .
Előmelegített sütőben csak addig sütöm míg a sajtnak szép színe nem lesz.
Kihűlés után tudjuk csak felszeletelni, mivel addigra visszahűl és keményebb lesz.







4 megjegyzés:

  1. Ez fincsi lehet:) Nekem nincs kuktám, de anélkül is el tudom képzelni:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Természetesen a pörköltet , kukta nélkül is elkészíthetjük:))

      Törlés
  2. Isteni lehetett ez a nyúlpörkölt. Kuktában ugyanolyan gyors lehet, mint gyorsfőző fedővel, nagyon praktikus, időt és energiát spórolhattál vele.

    VálaszTörlés
  3. Nagyon szeretjük a nyuszit! Fokhagymával, baconnel megtűzdelve, ízletes fehérboros pecsenyelében sütve...vagy így, pörköltként elkészítve! A sajtos puliszka köret pedig nálam *5-ös!!!:)

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...