2013. április 15., hétfő

Kávéskrokant-golyók





Hozzávalók kb 35 db-hoz
30 dkg nyers marcipán
1 evk. tojáslikőr
2 csepp színtelen mandula aroma
15 dkg porcukor
 Töltelék:
7,5 dkg nugát csoki
2,5 dkg kávés krokant
1 teásk. tojáslikőr
Bevonáshoz: 20 dkg tejcsokoládé
A kávés krokanthoz : 
50 grm szemes kávét durván összevágunk 40 grm cukrot 
világosbarnára  karamellizálunk, hozzáadjuk a szemes kávét, és rövid ideig együtt pörköljük. A masszát vékony rétegben sütőpapírra kenjük , aztán hagyjuk kihűlni. Felhasználás előtt apró darabokra törjük.
Ez az adag sok én kb 3 csipetet raktam a féladag krémbe.
De ha elkészítjük akkor a maradék krokant üvegbe rakva eltartható és felhasználhatjuk nem csak krémekbe de bon-bonok krémjeihez is kiváló. Íze a grillázshoz hasonlít csak természetesen kávé ízű!




ELKÉSZÍTÉSE:
A nyers marcipán masszát , kis kockára vágjuk majd összegyúrjuk a likőrrel és a porcukorral.
Ebből készül a golyók külső része, kb 30-35 db osszuk és golyókká formáljuk.
Ezután elkészítjük a belsejét , amihez a nugátot darabokra vágjuk és összegyúrjuk a krokanttal és a likőrrel. A marcipán golyókat lelapítjuk és közepébe rakunk egy kevés krokantos-nugátot.
Golyókká formáljuk és szilikonos sütőpapírra rakjuk az így el készített golyókat és hűtőbe rakjuk 3-5 órára hűlni.
Ezután: temperáljuk a csokit:
Temperálási hőmérsékletek , amikor dolgozhatunk vele, vagyis behúzhatjuk a kívánt pralinékat, trüffeleket , bon bonokat vele!:
- fehér csokoládénál:  - 29-30 fok
- tejcsokoládénál - 29-30 fok
- étcsokoládénál - 31-32 fok

Csokoládét vízgőz felet vagy csokoládé olvasztóban 45 -fokra melegítünk fel , ha elértük a hőfokot
akkor egy márványlapra 3/4 részét kiöntjük és egyenletes mozdulattal fém spatula segítségével gyors mozdulatokkal temperáljuk a csokoládét. Ezzel a módszerrel visszahűtjük a csokoládét 27-28 -fokra . Hozzákeverjük a maradék csokoládéhoz és újra megmérjük az ideális munka hőmérséklet 29-30-fok , tejcsokinál ekkor kezdhetjük el a pralinék behúzását a csokoládéval.
Akkor temperáltunk jól ha a végeredmény 1-2 nap múlva is szép fényes csoki felületű marad.



4 megjegyzés:

  1. Jaj, gyönyörűségesek és nagyon finomak lehetnek! :) Nagy kávérajongó vagyok, biztosan nagyon ízlenének a bonbonok is, főleg úgy, hogy még marcipán is van bennük! :)

    VálaszTörlés
  2. Nagyon szépek lettek a bonbonjaid! És nagyon-nagyon finomak lehetnek!

    VálaszTörlés
  3. Mennyei lehet, most pár szemet bedobnék belőle...:)

    VálaszTörlés
  4. Köszönöm lányok, ajánlom próbáljátok ki. Nálunk már készíteni kellene a következő adagok olyan sikere volt:))

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...