2013. április 21., vasárnap

Töltött Dagadó fehérborban párolva





HOZZÁVALÓK:
1 kg sertésdagadó a hentessel felszedetjük
3 szikkadt zsemle
1 db tojás
15 dkg gomba
2 kisebb fej hagyma
2 gerezd fokhagyma
5 dkg vaj
4 evk. olaj
1 csokor petrezselyemzöld
3-4 deci fehérbor
1-1 deci tej és tejszín
1-1 teásk. rozmaring és bazsalikom
1 teásk. étkezési keményítő

ELKÉSZÍTÉSE:
A zsemléket felszeleteljük és beáztatjuk a tejbe.
Gombát megtisztítjuk, megmossuk, és kockára vágjuk.
A hagymát finomra aprítjuk, és a gombával együtt a vajban addig pároljuk míg a gomba megpuhul.
A petrezselymet apróra vágjuk. Az áztatott zsemléket kinyomkodva, hozzáadjuk a gombához és a tojást is a petrezselyemmel együtt belekeverjük. A zúzott foghagymát s a töltelékhez adjuk, sóval, borssal fűszerezzük. A megmosott hús nyílását meglazítjuk, megtöltjük a gombás masszával és a nyílást hústűvel rögzítjük, de össze is varrhatjuk, csak akkor tálaláskor figyeljünk oda hogy húzzuk ki a húsiból a cérnát!
Az olajat a sóval,borssal bazsalikommal,rozmaringgal elkeverjük és a húst megkenjük vele mindenhol, majd magas falú pecsenyesütő tálba rakjuk. Aláöntünk 2-2 bort-vizet és közepes hőmérsékletű sütőben időnként locsolgatva lefedve megpároljuk. Kb 70 perc
Ezután leszűrjük a pároló levet a húsról de nem öntjük ki félre rakjuk,mert ebből lesz a mártás.
Húsi tetejét mézzel átkenjük és pirosra sütjük. Kb 20 perc
A maradék bort , az átszűrt hússzafttal és a tejszínnel felforraljuk és egy kávéskanál étkezési keményítőt elkeverünk kevés vízzel és besűrítjük vele a mártásunkat.
Ha kihűlt akkor szeleteljük.






Zöldborsós Rizottó készítése a kuktában: 

6 dkg olajban, 5 dkg apróra vágott hagymát megfuttatunk a kuktában.
Hozzátesszük 45 dkg zöldborsót és 5 percig pároljuk.
Ezután hozzáöntjük a megmosott 25 dkg rizst és ezzel is 5 percig pirítjuk.
Mind ezt sóval, borssal fűszerezzük és felöntjük forró 5 dl vízzel.
Lezárjuk a kuktát és a legnagyobb lángon addig főzzük kb 2 perc amíg fütyülni kezd.
Ekkor a kuktán lévő szelepet függőleges állásból vízszintes állásra állítjuk és a legkisebb lángon
 5 percig főzzük.



Jó étvágyat! 
 
 . . . . és itt van egy másik receptem ahol darálthússal töltöttem meg a dagadót :))


A linkre kattintva ott is vagytok a receptnél !




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...