2013. május 31., péntek

Currys pulyka , Túrós-puliszkával tálalva , Kuktában főzve



Hozzávalók a pörkölthöz :
1 kg filézett pulykacomb nagyobb kockákra vágva
2 db hagyma apróra vágva
kevés olaj
Ízlés szerint, só, bors, pirospaprika,
1 teásk. curry
5 deci forró víz

ELKÉSZÍTÉSE :
Kevés olajon a kuktában , megfuttatom a hagymát , hozzákeverem a húst és fehéredésig pirítom.
Fűszerezem és felöntöm vízzel.
Csak annyi vizet öntsünk rá a kuktában amennyi szaftot szeretnénk mert a kuktában nem fő el a víz! Lezárom a kuktát és a gáz legnagyobb lángjára rakom addig míg a szelep nem sípol.
Ha sípol kb 5 perc, akkor a függőleges szelepet vízszintes állásra fordítom és leveszem a gázt a legkisebb lángra.
Innentől számítva 35. percig főztem.
Amikor le telt az idő, kiengedtem óvatosan a kuktából a gőzt és hideg víz alá rakom 1-2 percre majd óvatosan kinyitom.
Ha nem öntöttünk rá sok vizet akkor egy szaftos pörkölt fog visszakacsintani a kuktából.
Ha vizesnek találnánk akkor sajnos vissza kell tenni a gázra és le kell főzni a levét.
Nekem visszakacsintott a szaftos pörkölt a kuktából , mert csak 5 deci vizet öntöttem rá.




Túrós-Puliszka

Hozzávalók:
1 liter víz
20 dkg kukoricadara
2 evőkanál margarin
50 dkg tehéntúró
15 dkg mangalica szalonna
2-3 közepes vöröshagyma




Elkészítése:

Egy lábasban tegyünk fel 1 liter vizet főni 1 kiskanál sóval.
Amikor a víz forr, apránként adjuk hozzá a kukoricadarát, és állandó kevergetés mellett főzzük
kb. 10 percig, vagy amíg be nem sűrűsödik.

Amíg hűl a puliszka, tisztítsuk meg a vöröshagymákat, vágjuk apróra és egy kisebb serpenyőben dinszteljük aranybarnára.
Amikor elkészült, tegyük félre.
Vágjuk a húsos szalonnát 1 cm-es kockákra, és a serpenyőben süssük jó ropogósra.

Vajazzunk ki egy nagyobb tűzálló tálat, simítsuk bele a puliszkát.
 Morzsoljuk rá a túrót, szórjuk meg a sült szalonna és a vöröshagymával.
 Előmelegített sütőben 220 fokon süssük kb. 20 percig.
Tálalásnál kockákra vágjuk és a pörkölt mellé tálaljuk.

 JÓ ÉTVÁGYAT !






2 megjegyzés:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...