2013. május 11., szombat

Márton napi, Libahúsleves, kuktában főzve


November 11-e Szent Márton napja. Mint minden ünnepnek, úgy ennek is megvannak a maga hagyományai, népszokásai, jellegzetességei. Ehhez a naphoz különösen sok babonát, szokást köt a néphagyomány. Mindemellett Márton-nap a 40-napos adventi böjtöt megelőző utolsó nap, amikor a jóízű és gazdag falatozás, vigasság megengedett.


Hozzávalók :

Leves zöldségek : sárgarépa, fehér répa, karalábé, zeller, krumpli, kelkáposzta,
 0,5 kg liba aprólék
szemes bors, só , csipetnyi pirospaprika
Paradicsom, paprika, petrezselyemzöld, egy fej hagyma, 2 cikk fokhagyma
Leves tészta a tálaláshoz

Azért nem írtam mennyiséget mert ugyan úgy kell elkészíteni mint ha egy hagyományos húslevest készítenénk és szerintem mindenki szemre rakosgatja bele a hozzávalókat. Ki-ki hogyan és mennyi zöldségekkel szereti.


Elkészítése:
 Ha hagyományos módon és nem kuktában készítem a húslevest , ugyan úgy járok el mintha rendes húslevest készítenénk. Vagyis felrakom vízbe a húst lehabozom és utána belepakolom a zöldségeket, fűszereket és kis lángon készre főzöm. Kb 2-3 óra.

 .... de ha kuktában főzöm akkor a következő képen készítem:
 Belepakolok mindent a kuktába a fűszereket is a húst kisebb darabokra vágom mint egyébként szoktuk a húslevesbe és a répát zöldséget is. Felöntöm annyi vízzel ameddig a kuktában a jelölés mutatja,majd lezárom a kuktát. Nagy lángon felforralom , ilyenkor sípolni kezd a szelep a kuktán.
  Ekkor leveszem a gáz lángját a legkisebbre és a szelepet a kuktán függőlegesről vízszintesre állítom és innen számítva 40 percig főzöm. Kinyitom a szelepet óvatosan kiengedem a gőzt és amikor már nem jön gőz, akkor hideg folyó víz alá teszem a kuktát 2-3 percre és ezután veszem le a kukta tetejét.
Kifőzöm a levestésztát és már tálalhatok is.
  Az egyik kedvenc húslevesünk.))

Jó étvágyat!Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...