2013. május 19., vasárnap

Nyúl vadasan, zsemle-galuskával ( Kuktában főzve )




HOZZÁVALÓK :
1 kg nyúl husi
1 fej vöröshagyma apróra vágva
5 db nagyobb sárgarépa karikára vágva
2 db petrezselyem gyökér karikára vágva
2 cikk fokhagyma
2 db babér levél
só , bors, szerecsendió reszelék , pirospaprika ízlés szerint
2 deci vörös bor
2 deci víz
1 evk. mustár
kevés citromlé és olaj

ELKÉSZÍTÉSE:
Előkészítjük , megtisztítjuk , megmossuk a zöldségeket. és a nyúl húst is feldaraboljuk kisebb darabokra..
A kuktába kevés olajon átfuttatom a hagymákat és a húst fehéredésig átpirítom
Hozzáadom a zöldséget, fűszerezem pirospaprikával, sóval , borssal , kevés szerecsen dióval és babérlevéllel Felöntöm bor és a víz keverékével, majd lezárom a kuktát.
Függőlegesre állítom a szelepet és a legnagyobb lángon főzöm addig míg a szelep nem sípol, kb. 5-10 perc.
Amikor sípol a szelep vízszintes állásra állítom és leveszem a gázt a legkisebb lángra és innen főzöm 20 percig Ha letelt az idő,lassan ki eresztem a kukta szelepén a gőzt és a kuktát még zárt állapotban hideg folyó víz alá rakom 1-2 percre. Ezután letakarom egy törlőkendővel és kinyitom.
Kiszedem a húsikat és a maradék levet a zöldségekkel együtt összeturmixolom.
Hozzá keverek 1 evk. jó minőségű mustárt és egy kevés citromlevet, itt még utána lehet fűszerezni ha szükség lenne rá. Belekeverek 3 deci tejfölt és visszarakom a husikat a sűrű lébe és újra forralom, amit
3-5 percig főzök még.

ZSEMLE-GALUSKA HOZZÁVALÓI :
3 db szárazabb zsemle kockára vágva
3 db tojás
kevés olaj és tej
1 deka élesztő
1 deci tej + 1 deci tej
rétes liszt és sima liszt keveréke
1 csokor petrezselyem zöld apróra vágva.

ELKÉSZÍTÉSE:
Odarakok egy fazék sós vizet forrni.
A zsemlekockákat kevés olajon megpirítom és leöntöm kevés kb 1 deci tejjel , félre rakom.
Az következő 1 deci langyos tejben feloldom az élesztőt és felfuttatom.
Belekeverem a tojásokat és ráöntöm a zsemlekockákra , összekeverem és annyi lisztet adok hozzá, egy-egy arányban sima és rétes lisztet , hogy közepes lágy galuska tésztát kapjak
Belekeverem a petrezselymet és vizes kávéskanállal szaggattok zsemlegaluskákat a forró vízbe.
Közepes lángon főzöm és amikor feljönnek a víz tetejére még akkor is főzöm kb 10 percig, hogy puha és lágy legyen a belseje. Ha készen vannak kiszedem őket egy szűrőre és hagyom hogy lecsepegjenek.
Végül ha mindennel megvagyunk , tálalhatunk.

JÓ ÉTVÁGYAT !



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...