2013. május 6., hétfő

Szarvas pörkölt, vörösboros nokedlivel



HOZZÁVALÓK:
 1 kg pörköltnek való szarvas hús darabokra vágva
3 fej vöröshagyma , 3 gerezd fokhagyma apróra vágva
1 teáskanál borókabogyó
2 db babérlevél
1 teáskanál szemes bors
ízlés szerint só, bors , pirospaprika
Kevés olaj
5 deci vörösbor
Semmi víz!

ELKÉSZÍTÉSE:
Olajban megfuttatom a vöröshagymát-fokhagymát és hozzárakom a húst.
Átpirítom húst fehéredésig , sózom ,borsozom, hozzáadom a fűszereket és végül a pirospaprikát.
Átforgatom egy-két percig és felöntöm a vörösborral.
( Ha kuktában főzzük csak annyi bort öntsük rá amennyit a főzés után szeretnénk hogy rajta legyen, mivel a kuktában gőz van és nem párolódig el a keletkezett víz ! )
Lezárom a kuktát a szeleppel függőlegesen és felforralom, a legnagyobb gáz lángon.
 Amikor a szelep fütyül , távozik a gőz leveszem a gázt alatta a legkisebbre és a szelepet vízszintes állásba állítom. Ínnem számítom a főzési időt , ami ebben az esetben szarvasnál 45-50 -perc.
Amikor letelik a főzési idő, elzárom a gázt alatta és hagyom hogy egy kicsit lehűljön.
A kukta lehűlését meggyorsíthatjuk ha a kuktát hideg folyó víz alá tesszük 3-4 perce.
Ezután nyitom fel a szelepet így eltávozik a megmaradt gőz, majd
egy konyharuhával letakarom és óvatosan kinyitom a kuktát.

Vörösboros nokedli :
hozzávalók 3 főre
1 tojás
KB:20-30 dkg sima liszt
4 ek rétesliszt
1-2 tk só
 vörösbor

Elkészítése:

Egy tálba felütjük a tojást, belekeverjük a sót, hozzáöntjük a sima és -réteslisztet,  majd annyi bort, hogy jó lágy tésztát kapjunk.
Forrásban lévő, sós vízbe kiszaggatjuk. Szűrőkanállal kiszedjük és hideg vízzel leöblítjük.
Jól lecsepegtetjük, végül tálba szedjük.




Jó étvágyat!





4 megjegyzés:

  1. Nagyon guszta a pörkölted, szép színe van! :) A vörösboros nokedlivel újat mondtál nekem, így még soha nem készítettem, de érdemes lenne kipróbálni, jól hangzik! :) Olyan sok finomságot készítesz kuktában, erősen gondolkodom rajta, hogy veszek egyet! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nekem ez a zománcozott kukta-gyorsfőző ki hogy hívja jött be , mert ebbe a húsleves is szép tiszta. Decemberbe vettem én is ez a virágos volt az első de már vettem egy kisebbet is, mert nagyon gyorsan elkészülök az ebéddel.
      Ha gondolod belinkelem a boltot ahol lehet venni, nézd meg:))

      http://konyhatizezercikk.hu/gyorfz-fazek-literes-p-2009.html

      Törlés
  2. Nem semmi:) Jó is akinek van kuktája:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Be kell szerezni én már szinte csak a két kuktába főzök , mert gyors:))

      Törlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...