2013. május 27., hétfő

Szemérmes Barack



Hozzávalók :
A barackos alaphoz :
60 dkg fagyasztott, szeletelt őszibarack
( ha épp nincs ilyened , használhatsz frisset vagy befőttet )
Én befőttet használtam
2 tk. citromlé
15 dkg cukor
1/4 tk. só
10 dkg liszt
1/2 tk. fahéj
10 dkg vaj


A FELSŐ TÉSZTÁHOZ :
2 dkg liszt
15 dkg cukor
1,5 tk. sütőpor
1/4 tk. fahéj
1/4 tk. só
5 dkg vaj
2 tojás ( csak villával verd fel )

ELKÉSZÍTÉS :

1.
A barackos réteghez tedd a barackot egy nagy keverőtálba.
( A fagyasztottat csak egy egészen kicsikét hagyd felengedni. )
Aztán locsold meg a gyümölcsöt citromlével , és finoman rázogasd össze.




2.
Egy kisebb tálba keverd össze a kristálycukrot, a sót, a lisztet és fahéjat.
Villával kavard , hogy alaposan elvegyüljenek .
Öntsd a száraz hozzávalókat a barackra, és rázogasd össze.
( Ez akkor sikerül a legjobban , ha a makulátlanul tiszta kezeddel csinálod. )
Mihelyt a száraz keverék java része rátapad a barackra , öntsd az egészet az előkészített tepsibe vagy tűzálló tálba. ( A tál lehet kerek vagy szögletes , üveg vagy kerámia . )
A tálban maradt száraz keveréket hintsd a szépen eloszlatott barackra.






3.
Olvaszd fel a vajat majd kanalazd a tetejére..
Végül alufóliával szorosan fedd le a tepsit.
Süsd 175 -fokra előmelegített sütőben 40 percig.
Vedd ki , rakd hőálló felületre, de ne kapcsold ki a sütőt !





4.
A korábban használt kisebb tálban keverd össze a lisztet, a cukrot a sütőport a fahéjat és a sót.
Add hozzá a megpuhított vajat , majd két villával addig nyomkodd szét a keveréket, amíg durva morzsát kapsz.
Öntsd bele és egy villával keverd hozzá a felvert tojásokat.
( Ha van robotgéped azzal is elkészítheted a tésztát. )



5.
Vedd le a barackos tepsiről a fóliát és kanalanként dobd rá a tésztát a gyümölcsre.
Mivel ez a massza ragad, szinte csak pettyenként tudod a kanálról egy másik kanállal, spatulával vagy a tisztára mosott ujjaddal pötyögtetni
Addig folytasd amíg az egész tepsit bepettyezed.
( Ne aggódj ha néhány helyre nem jut elég - a tészta sülés közben szétterül, és ropogós bevonatot képez )
Süsd 175 -fokon fedetlenül - további 50 percig.




A szemérmes barack fogyasztható forrón, melegen, szobahőmérsékleten vagy hűtve is.
Tálalhatod bármilyen krémmel illetve fagylalttal.

A vörös hajú cukrász lány így szolgálta fel a Süti Éden cukrászdájában és az üzlettársa esküvőjén is így szerette volna ha a szemben lévő  vetélytársnője a Magnóliaszirom cukrászda nem ajánlotta volna fel hogy nászajándékként ő viszi az esküvői büféasztalra.
Ami soha nem ért oda, mert miközben csomagolni akarta az esküvőre a  Magnóliaszirom cukrászda tulajdonosnője,  valaki a cukrászda ablakán keresztül lelőtte .
.... és innen indul a nyomozás amit a  Süti Éden cukrászda tulajdonosnője a vörös hajú cukrász lány  derít majd ki.





Mi is az a cobbler?

A cobbler egy tálba sült gyümölcsös pite, amelyben a gyümülcs kerül alulra , de itt nem tésztamorzsát szórunk a gyümölcsök tetejére, hanem könnyű tésztát kanalazunk rá, így sütjk meg.
A tészta kis halmokban sül meg , így nem tudhatjuk , mi bújik meg szemérmesen a tésztapaplan alatt.


A recept forrása :
Hannah Swensen , titokzatos esetei, Joanne Fluke Szemérmes Barack és Gyilkosság

Sütikrimi könyvéből való




4 megjegyzés:

  1. Amikor elkezdtem olvasni, gondoltam, hogy ez teljesen olyan, mint egy cobbler. Aztán kiderült, hogy nemcsak olyan, hanem az.
    Nagyon szeretem a cobblert, de jó lenne most ebben a hűvöses időben egy-két szelet belőle langyosan!

    VálaszTörlés
  2. Hát én cobblert még sohasem. De majd ezt, valamikor. Nagyon finom lehet! :-))

    VálaszTörlés
  3. De jó ez a szemérmes barack:) Jó hogy eszembe jutattad, bogyós gyümölccsel készítettem már cobblert, nagyon finom, ki kell próbáljam barackkal is:)

    VálaszTörlés
  4. Érdekes sütemény! Irtó finom lehet,főleg így fagyival tálalva.

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...