2013. július 16., kedd

Rumos-Málnalekvár Glukonon, vagy cukorral elkészítve

HOZZÁVALÓK :
 4,5 kg málna tisztítva
3 csomag Hass quittin 4:1-ben zselésítőszer
60 dkg cukor
ízlés szerint rum kb ehhez adaghoz 1,5 deci


Ha szeretnétek cukormentesen elkészíteni akkor,ezt a receptet használjátok:
 4,5 kg málna tisztítva
60 dkg Glukonont édesítő
4,5 csomag Hass quittin 4:1-ben zselésítőszer
ízlés szerint rum kb ehhez adaghoz 1,5 deci

Az elkészítési módok azonosak:
Megtisztított,megmosott epreket tegyük abba a fazékba amiben főzni fogjuk.
 Turmixoljuk össze pépesre, szűrjük le a magoktól , adjuk hozzá a zselésítőszereket,keverjük jól el és rakjuk fel a gázra.
Nagy lángon forraljuk fel,de állandóan kevergessük.
Forr,akkor adjuk hozzá a cukrot,vagy a glukonont és újra forraljuk fel,majd forrás után főzzük 5 percig.
Ha levettük a gázról akkor keverjük bele a rumot ízlés szerint.
Forró steril üvegekbe öntjük és azonnal lezárjuk,majd fejjel lefelé fordítjuk egy pár pillanatra és
rakhatjuk is a polcra.Mi is az a Glukonon?

A glukonon a szorbit nevű cukorszármazék és 2% szacharin keveréke. A szorbit lassabban szívódik fel, mint a cukor, és csak fokozaosan alakul át cukorrá a szervzetben. Ebből következik, hogy elfogyasztása után nem azonnal emelkedik a vércukor, hanem csak fél-egy óra múlva, és az emelkedés jóval enyhébb és elhúzódóbb. Tudni kel, hogy a suevezetben trténő feldogozáshoz éppúgy inzulinra van szükség, int a cukor vagy a keményítő esetén. Az Ön számára ebből az következik, hogy a szorbitot (Glukonon) éppúgy be kell számítani a napi engedélyezett szénhidrátkeretbe, mint az egyéb szénhidrátokat, azért nem fogyasztható a szorbit mérés és számítás nélkül. Glukononból ne fogyasszon 30 g-nál többet naponta! Figyelembe kell vennie az egyes diétás készítmények szorbittartalmaát is, nemcsak az otthoni ételkészítéshez, sütéshez felhasznált Glukonont. A régebbi cimkéken még az a felirat található, hogy 50 g szorbitot beszámítás nélkül is el lehet fogyasztani, ez a megjegyzés már nem helytálló, a szorbitot, Glukonont teljes egészében be kell számítani az engedélyezett napi keretbe.

A szorbit fokozza a bélműködést, azaz érzékenyebb emberekben napi többszöri székletürítést idéz elő (ez a hatás székrekedésben szenvedőkél kedvező lehet), esetenként hasmenést és görcsöket is okozhat, különösen folyékony formában, szörpben, üdítő italban fogyasztva.

A szorbit hízlal

Fontos tudni, hogy a szorbit (Glukonon) energiát ad, éppen annyit, mint a szénhidrátok. Az energiaszegény diétában a Glukoon és a szorbit nem használható fel.

1 g szorbit = 4 kcal.

Az elhízott cukorbetegek számára nem tanácsos a rendszeres Glukonon-fogyasztás, illetve a szorbitot tartalmazó készítmények gyakori élvezete.

Ha Ön sovány vagy ideális súlyú, akkor természetesen felhasználhatja a diéta elkészítéséhez a Glukonont, illetve ehet-ihat szorbittal édesített termékeket, a napi engedélyezett szénhidrátkeretnek megfelelően.Forrás: Dr. Zajkás Gábor – Gaálné Póda Bernadett: Diétáskönyv. Medicina, Budapest, 1988.

2 megjegyzés:

  1. Mennyi fino, különleges dzsemet készítettél:)

    VálaszTörlés
  2. Nagyon "belehúztál "a lekvár készítésbe egyik jobb mint a másik és különleges ízesítéssel! Nagyon tetszenek és finom lehet!

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...