2013. augusztus 4., vasárnap

ROZÉS, VADPÖRKÖLT, KUKTÁBAN KÉSZÍTVE






HOZZÁVALÓK:
  0,5 kg pörköltnek való vaddisznóhús darabokra vágva
0,5 kg pörköltnek való borjúhús darabokra vágva
3 fej vöröshagyma , 3 gerezd fokhagyma apróra vágva
1 teáskanál borókabogyó
1 teáskanál köménymag
2 db babérlevél
ízlés szerint só, bors , pirospaprika
Kevés olaj
5 deci Rozé bor ( nálam : Balatonfüredi-Csopak )
  kevés víz!

ELKÉSZÍTÉSE:
Olajban megfuttatom a vöröshagymát-fokhagymát és hozzárakom a húsokat.
Átpirítom húst fehéredésig , sózom ,borsozom, hozzáadom a fűszereket és végül a pirospaprikát.
Átforgatom egy-két percig és felöntöm a borral és egy kevés vizzel.
 ( Ha kuktában főzzük csak annyi vizet öntsük rá amennyit a főzés után szeretnénk hogy rajta legyen, mivel a kuktában gőz van és nem párolódig el a keletkezett víz ! )
Lezárom a kuktát a szeleppel függőlegesen és felforralom, a legnagyobb gázlángon.
 Amikor a szelep fütyül , távozik a gőz leveszem a gázt alatta a legkisebbre és a szelepet vízszintes állásba állítom. Ínnem számítom a főzési időt , ami ebben az esetben  40-perc.
Amikor letelik a főzési idő, elzárom a gázt alatta és hagyom hogy egy kicsit lehűljön.
Ezután nyitom fel a szelepet így eltávozik a megmaradt gőz, majd
egy konyharuhával letakarom és óvatosan kinyitom a kuktát.
A kukta lehűlését meggyorsíthatjuk ha a kuktát hideg folyó víz alá tesszük 3-4 perce.

Friss kenyérrel és friss vegyes salátával tálalom

Kenyér receptet  EZEN A LINKEN TALÁLTOK  válogassatok kedvetekre !





JÓ ÉTVÁGYAT !

5 megjegyzés:

  1. Ó, de szép! Csodás fotót készítettél! Az ételt is szívesen megkóstolnám:-)

    VálaszTörlés
  2. Nagyon guszta, biztos jó lenne vasárnapi vacsinak :)

    VálaszTörlés
  3. De régen ettem m ár vadat! No, de majd szeptember 7-én az uncsitesó lagzijában! :-))

    VálaszTörlés
  4. Hmm, biztosan nagyon fincsi volt a vadaspori! Ugyes vagy, hogy ilyen is tudsz. :) Es hogy ennyi mindent lehet kuktaban kesziteni..

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Imádom a kuktát , mert gyorsan elkészül bármi benne és megmaradnak az ízek.
      1-éve főzök én is csak kuktába, mindig azt hittem hogy veszélyes benne főzni.
      Aztán egy nap kaptam egy gyönyörű virágos zománcozott kuktát és innen nem volt meg állás. ..... csak főzök és főzök benne szinte minden nap.

      Törlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...