2013. szeptember 14., szombat

Gorgonzolás Brokkoli - Krémleves




HOZZÁVALÓK :
50 dkg brokkoli
2 deci tejszín
1 db tojássárgája
8 dkg gorgonzola sajt
Ízlés szerint kevés só, bors
Tálaláshoz : pirított kenyérkockák.

ELKÉSZÍTÉSE :
A brokkolit megtisztítjuk, rózsáira szedjük és megmossuk.
 Felöntjük annyi vízzel egy fazékba ami ellepi és puhára főzzük.
Ízlés szerint fűszerezzük sóval és borssal.
Ha puha a brokkoli összeturmixoljuk és hozzá adjuk az apróra tört gorgonzola sajtot, addig főzzük míg elolvad a sajt a levesbe, majd levesszük a tűzről és hozzákeverjük a tojássárgáját is.
Forrón pirított kenyérkockákkal tálaljuk.

Jó étvágyat !


Gorgonzola sajt, Olaszországi Lombardia tartományból származó, tehéntejből készült, rokfort jellegű sajt.

Jellegzetességei, fajtái

A Milánó melletti Gorgonzola városkáról kapta a nevét. Kékes erezetű, puha, krémes, kellemes ízű, nemes penészes sajt.
Gyártása során tűvel kilyuggatják, hogy a zöld nemes penész könnyebben kialakuljon rajta. Alapja pasztörizált tehéntej. A sajt maximum 3 hónapig érlelődik, és ezalatt a korongok különböző minőségűvé válnak:
- bianco - nagyon fiatal, a penészréteg még nem fejlődött ki rajta
- dolce -érett, zöld nemes penésszel borított, jellegzetesen fűszeres ízű.
- piccante - érett, zöld nemes penésszel borított, jellegzetesen erős, fűszeres ízű.

Konyhai felhasználása

Körtébe, almába töltve vagy velük együtt kínálják. Salátákban alkalmazzák a leggyakrabban. Sajtmártások fontos alapanyaga, gazdag, pikáns ízt kölcsönöz nekik.. Ebben a formájában jó kísérője a főtt zöldégeknek, hús- és tésztaételeknek. Más márványsajtokkal helyettesíthető.

Tárolása

A sajtot hűvösebb helyen kell tárolni, de szobahőmérsékletűre melegedve érdemes fogyasztani, hogy  a teljes aromája érvényesüljön.
(forrás: Kulinária - Európai konyhaművészet, Vince Kiadó)

6 megjegyzés:

  1. Nagyon jól néz ki! Szeretem az olasz konyhát, úgyhogy biztos bejönne nekem! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. A különleges sajtok mindig feltudnak dobni egy levest és különlegessé is teszik az ízét azonnal:))

      Törlés
  2. A brokkolikrémlevest imádjuk, de a gorgonzolát inkább kihagynánk :) Parmezánnal viszont simán jöhet :)

    VálaszTörlés
  3. Simán már készítettem brokkoli krémleveset, a sajttal dúsítva még finomabb lehet! :)

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...