2013. szeptember 28., szombat

Süssünk együtt esküvői tortát



Egy háromemeletes esküvői torta elkészítési fázisait szeretném ma megmutatni nektek.



Első lépés hogy legyen otthon egy 27 cm-es , egy 24 cm-es és egy 15 cm-es tortaformánk, amit szilikonos sütőpapírral bélelünk ki.
Melegítsük elő a sütőt gáz sütőnél 2. fokozatra állítjuk.

Először a 27 cm-es tortakarikát készítjük el :

Mérjünk le egészben 6 db közepes nagyságú tojást.






Üssük fel egy tálba őket



Annyi deka cukrot mérjünk hozzá amennyi a tojások súlya volt




Adjunk hozzá dupla evőkanál vizet mint a tojások száma, pl 6 db tojáshoz 12 kanál hideg vizet adunk.




Az így kimért cukrot, tojásokat és a vizet verjük fel egy robotgéppel.
Addig verjük míg a cukor el nem olvad és sűrű habunk nem lesz !
Kb 10 perc verés a legerősebb fokozaton a robotgépen.






Ezután keverjük hozzá szintén ugyan annyi deka sima lisztet mint amennyi a tojások súlya volt és amennyi cukrot is mértünk ki az előbb. Adjuk hozzá a lisztet a tojáshabhoz egy fél csomag sütőporral elkeverve és ezzel is keverjük el egyenletesen és csomómentesen.





Öntsük bele a 27 cm-es torta karikába és tegyük be az előmelegített sütőbe , de ne nyissuk ki a sütő ajtaját kb 15 percig, mert különben össze esik a piskótánk.





Tű próbáig sütjük, akkor jó amikor beleszúrjuk a tortába a tűt és nem marad rajta piskóta tészta.
Ez kb 40-45 perc, ha ragacsos tegyük vissza és süssük tovább.



Hagyjuk kihűlni a formába, majd egy késsel vágjuk körbe és vegyük ki a formából egy lisztes tálcára.
Vágjuk ketté a töltéshez.



Mossuk el a torta formát és az alját szójuk be liszttel.
Tegyük a tortánk tetejét a forma aljára és készítsük el a krémünket.
Ebben az esetben egy Belga csokoládés mascarponés krémet készítünk, de tetszés szerint készíthetünk főzött, tejszínes, vajas krémeket is.




Belga csokoládékrém készítése és hozzávalói 27 cm-es tortánhoz :

2 deci tejszínhabot , 1  csomag Dr Oetker expressz zselatin fix instant 20 grm -os porral 
habbá verrünk és félre rakjuk.
25 deka mascarponét 10 deka porcukorral, de ízlés szerint lehet több cukorral is habosra keverünk egy másik tálban.
20 deka Belga csokoládét, (de lehet bármilyen jó minőségű csokoládéval helyettesíteni, )
1 evőkanál olajjal langyosra melegítünk.
A csokoládét hozzákeverjük a mascarponés krémhez és habverővel felhabosítjuk.

A csokiskrémhez kisadagokban hozzá adjuk a habbá vert tejszínt és együtt habosítjuk tovább.
Ezzel a krémmel töltjük be a tortánkat két lap közé abba a formába amiben sült a piskótánk.
A sütőpapíros lap lesz a torta teteje, ezt rányomkodjuk az egyenletesen elkent krémre és hütőberakjuk.

A 24 cm-es és a 15 cm-es tortánkat is hasonló módon készítjük el.
A piskóta tésztát,  24 cm-es 5 db tojásból , a 15 cm-es 3 db tojásból készítjük el.
A két tortának egyben készítjük el a krémet hasonló módon mint a 27 cm-es tortánál.

A krém hozzávalói :
50 deka mascarpone
4 deci tejszínhab
1 csomag Dr Oetker expressz zselatin fix instant 20 grm
ízlés szerint porcukor kb 15 deka
25 deka csokoládé
1 evk. olaj

Hasonló módon betöltjük a két tortánkat is és egy éjszakára hűtőbe rakjuk dermedni.





MÁSNAP :

Elkészítünk külön külön  3 adag  fehér fondant




Elővesszük a hűtőből a 27 cm-es tortánkat.
Körbe vágjuk egy késsel, lekaparjuk az odaragadt krémet a tortaforma oldaláról és elkenjük egyenletesen vele a torta oldalát.
Egy kevés baracklekvárt langyosra melegítünk a mikróban és egy ecset segítségével lekenjük a torta tetejét, nagyon vékonyan.
Azért nem krémmel mert a krémnél csúszkálni fog a fondant a bevonásnál. 
Ezzel a módszerrel, a levár kiegyenlíti a torta tetején keletkezet hibákat és egyenletes sima lesz a teteje.

Az egyik adag fehér fondant porcukros, vagy ételkeményítős munkafelületen nagyobb köralakra nyújtjuk és feltekerjük egy sodrófára.
Az előkészített tortát rárakjuk arra a tortatálcára amin felfogjuk szolgálni,
 ( ha van otthon forgós tortaállványunk rakjuk a tortát  a tálcával együtt rá , mert ezen könnyebb a burkolás.
Ha nincs akkor a tortatálcát rakjuk a munkafelületre és körbe körbe forgatva burkoljuk be a tortát . )

A feltekert fondant borítsuk rá a tortára és próbáljuk egyenletesen és gyűrődés nélkül bevonni a torta oldalát és tetejét egyszerre.
Simogassuk körbe rajta a fondant és vágjuk le az aljáról a felesleget. 



Egy kicsit megnedvesített szivaccsal töröljük le a tálcát a torta körül.
A maradék fondant gyúrjuk össze és sodorjunk belőle vékony rudad.
Egy vizes ecsettel kenjük körbe a torta oldalát, rakjuk rá a díszítő csipkét, vagy szalagot
 és e köré rakjuk a sodort rudat amit egy modellező, vagy kisebb villa segítségével nyomkodjuk egyszerre az oldalára és a tortatálcára.
Ezzel a módszerrel odaragad a torta a torta tálcára.
Tegyük a hűtőbe és a következő fondant-tal hasonlóan burkoljuk be a 24 és a 15 cm-es tortánkat is
egy másik tortatálcán !

Amikor beburkoltuk a középső emeletet is, hozzuk elő a hűtőből a nagy tortánkat és a tetejét kenjük le vizes ecsettel.
A torta közepére rakjuk a középső emeletet, egy kicsit óvatosan rá nyomkodjuk és hasonló módon mint a nagynál az oldalára rakjuk a csipkét és rúddá sodort fondant.

Végül vonjuk be a legkisebb  tortánkat és rakjuk a két torta tetejére hasonló módon, mint ahogyan előzőleg már leírtam.

Ha készen vagyunk hűtőbe rakjuk kb 1 órára .

Közben, a maradék fondant összegyúrjuk és beszínezzük.
Ebből készül majd a rózsa.
Olyan színű rózsát készítsünk amilyen színű a szalag vagy a csipke a torta oldalán, mert fontos hogy
harmonizáljon a virág színe a szalag színével, de készíthetünk fehér rózsákat is.




Ebben az esetben nem kell hurkapálcára szúrni a rózsákat mert a linken a 
rózsacsokor torta készítését mutattam be !

Ha nem megy a rózsa készítése gyorsan , elkészíthetjük előre is és rakjuk őket egy porcukros tálcára.
Felrakásnál a rózsák végéből annyit vágjunk hogy illeszkedjen oda ahová szeretnénk rakni !

A torta díszítéséhez készíthetünk tojáshabból készült írókát, amivel a tortára egy sima kicsi lukú cső segítségével vonalakat, csiga vonalakat , hullámos vonalakat, pöttyöket készíthetünk.
Ezzel a habbal oda ragszthatjuk a tortára a rózsákat is.
De el is hagyhatjuk ez a módszert és a rózsákat ebben az esetben vízzel ragasztjuk a tortára.

Én most díszítésül az írókás változatot választottam .

Az íróka hozzávalói és elkészítése :
1 db tojásfehérjét, 1 teáskanál szűrt citromlével félig habbá verünk.
Kisadagokban hozzáadunk 20 deka porcukrot és 1 evőkanál étkezési keményítőt.
Addig verjük robotgéppel, míg a cukor el nem olvad.
Akkor jó a hab, hogyha egy keveset az ujjunk közzé veszünk és ragadni kezd.
Egy kicsi sima lukú nyomózsákba rakjuk a habot , előhozzuk a tortát a hűtőből
és tetszés szerint feldíszítjük..
Végül a rózsákat is felrakjuk a tortánkra.
A torta tetejére ezzel az írókával bekenjünk az ifjúpár alját és így ragasztjuk oda a torta tetejére.
Körbe  túffoljuk még az ifjúpárt és a tetejét is kidíszítjük az írókával.

. . . . . . . . és akor nézzük meg milyen is lett a kész tortánk !



























Nem vagyok profi a torta készítésében de remélem tudtam segíteni mind azoknak aki emailt írtak nekem és remélem segítség a többi olvasóimnak is akik szeretnének otthon esküvői tortát készíteni.
Ha bármilyen kérdésetek van kérdezzetek bátran és ha tudok szívesen segítek mindenkinek .

További jó sütögetést és gyakorlást  kívánok  mindenkinek.
. . . . . és ne feledjétek gyakorlás gyakorlás és ne adjátok fel !!!!






9 megjegyzés:

  1. Ez szuper bejegyzés, és az a piskóta. Irigylésre méltó!

    VálaszTörlés
  2. Hm, hát hogy nem vagy profi, azt kétlem! :-)) És a leírással is sokat segítettél. Remélem hamarosan kell tortát sütnöm és akkor megfogadom a tanácsaidat! :))

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Én is remélem hogy hasznos lesz ez a bejegyzés és segít nektek a torta elkészítésében, hisz olyan sokáig írtam:))

      Törlés
  3. Hú, Móni, ez nagyon hasznos bejegyzés, egyszer már készítettem esküvői otrtát, de persze a tiéd profi. Nagyon jó tanácsokat találtam benne, köszi :-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Örülök hogy tetszett és annak is hogy hasznosnak tartod a bejegyzést:))

      Törlés
  4. Üdvözlöm! :)
    Én a mai nap találtam az oldalára, miközben kerestem receptet a nagymamám 70.születésnapjára! A receptje által megpróbálom neki megsütni! :)
    Illetve annyi kérdésem lenne, hogy a szintek közé kell-e valamit rakni, hogy ne boruljon össze a torta?? Gondolok itt karton lapra vagy tartó botra.
    Sajnos csak gyorsan olvastam át lehet elkerülte a figyelmemet, de akkor elnézését kérem!
    Köszönöm előre is a válaszát! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Mónika!
      Örülök hogy az én receptemet választotta. Én nem szoktam semmi tartó eszközt használni az emeletek között. Egymásra rakom őket és az alsó tortát rögzítem a tortaalátétre a fondattal ami a torta aljára kerül. Természetesen lehet használni kartonlapokat vagy botokat is ha úgy önnek biztonságosabb. Arra kell odafigyelni hogy jól megdermedjenek a betöltött torták a fondanttal való befonás előtt. A fondant keményre megszárad és összetartja a tortákat ,nem úgy mintha egy puha marcipánnal vonnák be. Remélem sikerül elkészíteni és örömet fog okozni a nagymamájának,akinek ezúton is boldog szülinapot kívánok!

      Törlés
    2. Nagyon szépen köszönöm a válaszát! Így mindent értek! :)
      Köszönöm szépen!! Ha sikerül összehoznom privát üzenetben elküldöm Önnek a kész torta képét!
      Ezer hála!!!! Nagyon szép napot kívánok!!

      Törlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...