2013. október 18., péntek

Süssünk együtt , lovas tortát




Szükséges eszközök :
1 db 30x 25 cm-es 7 cm-es magas téglalap alakú tepsi.
Ebbe méretre vágva , szilikonos sütőpapír.
 A 4 lapra rajzolt ló fejre, amit majd körbevágunk.
Vastag hegyű barna ételfestékes filctoll, sötétbarna gél ételfesték.
Vékony és egy vastag szőrű ecset
Egy torta alátét 

Piskóta hozzávalói :
3 db tojás
6 evőkanál hideg víz
liszt
cukor
1/2 csomag sütőpor

Krém hozzávalói :
25 dkg mascarpone
4 deci tejszín
1  csomag Dr Oetker expressz zselatin fix instant 20 grm
kb két - három marék vegyes ( ét- tej- fehér-csokoládé ) reszelék
1 evk. vanília aroma
ízlés szerint porcukor

Ha minden alapanyagunk meg van el is kezdhetünk sütni.
A tortát két nap alatt tudjuk elkészíteni.

Az első nap elkészítjük a piskótát és a krémet amivel betöltjük a tortánkat, majd egy éjszakára hütőbe rakjuk, hogy jól összedermedjen a burkoláshoz.
Ugyan ezen a napon készítjük el a lófejet is a tortára.

A torta készítése :

Mérjünk meg 3 db nagyobb tojást kb 240-230 deka,  nálam most 227 deka.


Üssük fel egy üvegtálba és mérjünk hozzá ugyanannyi deka cukrot mint ami a tojások súlya volt az előbb.
( A tojások súlya mindenkinek más más deka !!!! )



Adjunk hozzá tojásonként 2 evőkanál vízet. 3 db tojásnál 6 evőkanál vízet kell hozzáadni.



Az így kimért cukrot, tojásokat és a vizet verjük fel egy robotgéppel.
Addig verjük míg a cukor el nem olvad és sűrű habunk nem lesz !
Kb 10 perc verés a legerősebb fokozaton a robotgépen.



Ezután keverjük hozzá szintén ugyan annyi deka sima lisztet mint amennyi a tojások súlya volt és amennyi cukrot is mértünk ki az előbb. Adjuk hozzá a lisztet a tojáshabhoz egy fél csomag sütőporral elkeverve és ezzel is keverjük el egyenletesen és csomómentesen.




Öntsük bele egy  30x 25 cm-es 7 cm-es magas téglalap alakú szilikonos sütőpapírral kibélelt tepsibe és tegyük be az előmelegített sütőbe , de ne nyissuk ki a sütő ajtaját kb 15 percig, mert különben össze esik a piskótánk.
 Tűpróbáig sütjük.

Még sül a piskótánk elkészítjük a ló fejet.

Nyomtassunk ki egy nekünk tetsző lófejet egy Á 4 lapra és vágjuk körbe.
Ez lesz a sablonunk.

Készítsünk egy adag fondant, ez elég lesz a torta bevonásához is.

A fondant-ból egy keveset porcukros munkafelületen kb egy ujjnyi vastagra kinyújtjuk
és a sablont rárakjuk, majd körbe vágjuk.


Porcukros tálcára rakjuk és 1 -órára hűtőbe rakjuk száradni.

Időközben megsült a piskótánk.
Vegyük ki a formából és vágjuk ketté.
Mossuk el a tepsit , töröljük szárazra és porcukorral szórjuk ki az alját.
Rakjuk bele a kettévágott tortánk tetejét, ez lesz a tortánk alja.
Ráhalmozzuk a krémet, egyenletesen elkenjük és a torta másik lapjával beborítjuk.
Jól rányomkodjuk és a szilikonos sütőpapírt is rajta hagyjuk, és így rakjuk be a hűtőbe egy éjszakára.

A krém készítése :
A tejszínt a 1  csomag Dr Oetker expressz zselatin fix -el kemény habbá verjük.
Egy másik edénybe ízlés szerinti porcukorral a mascarponét habosra keverjük, hozzáadjuk a vanília aromát és a felvert tejszínhabot.
Végül belekeverjük a reszelt csokoládékat egy fakanál segítségével.
Az összes krémet betöltjük a tortalapok közzé !

Ha ezzel is megvagyunk és már a hűtőben van a tortánk , akkor elővesszük a fondant-ból kivágott
lófejünket. Előkészítünk egy pohár vízet, ecseteket festékes filctollat és a gél festéket.




A filctollal megrajzoljuk a forma széleit , sörényét, szemét, orrát , körvonalait.


 Végül a nagyobb szőrű nedves ecsetet , nem vízes csak éppen nedves belemártjuk a gél ételfestékbe
és egy palettán elkenjük.
Ezután elkezdjük vékonyan kifesteni a ló fehéren maradt részeit.
A víz hozzáadásával tudunk halványítani ló színén.
Vigyázzunk ne vizezzük túl mert elázik a fondant !
A nagyobb ecsettel a sörényébe is húzogassunk bele egyenletesen, ilyenkor egy kicsit összefolyik a megrajzolt vonalak.
Vegyük elő a vékony ecsetet.
Szintén nedvesítsük be és tömény barna festékbe mártjuk.
Egy palettán elkenjük és ezzel a festékkel megfestjük a kontúrokat, és a ló sörényét.
Végül szobahőmérsékleten hagyjuk száradni.




MÁSNAP:

Elővesszük a maradék fondant és egy-két pillanatra berakjuk a mikróba.
Porcukros munkafelületen puhára gyúrjuk.


Kivesszük a tortát a formából , körbekenjük az oldalát a rajta maradt krémmel.
Tetejét egy ecset segítségével langyosra melegített lekvárral kenjük le.
Rárakjuk egy torta tálcára.


Kinyújtjuk a fondant kb egy ujjnyi vastagra porcukros munkafelületen és beburkoljuk a tortát vele.



Körbevágjuk és rudakat sodrunk a maradék fondant-ból és a torta körré ragasztjuk vízes ecset segítségével. Végül egy kis-villával lenyomkodjuk



A torta tetejét lekenjük vízzel, éppen hogy csak vizes legyen !

Előhozzuk a készre festett megszáradt lovunkat.


Lekenjük az alját vízzel és a tortára rakjuk.



A maradék fondant beszínezzük kék ételfestékkel és elkészítjük a szalagot a tortára.




Szalag lelógó részét ragasszuk oda először a tortára és erre kerül rá a két körből összerakott szalag,
aminek a közepébe még egy kisebb kört illesztünk .  Mindent vízzel kenünk le hogy odaragadjanak.


A tortát hagyhatjuk fehéren is, de én most az egészet átkentem csillámos világoskék gél dekor festékkel. Sajnos a képen nem nagyon látszik hogy mennyire szép üveghatást kapott és hogy milyen szépen csillog!







Remélem hasznos volt ez a bejegyzés és fogjátok hasznosítani , ha véletlenül lovas tortát kell készítenetek egy kedves aranyos kislánynak vagy fiúnak.

Én most a kedvenc unokahúgom keresztlányának készítettem aki holnap lesz 8 éves.

Léda! Isten éltessen és lovagolj még nagyon sokáig  !

Legközelebb elkészítjük a törpöket és a mesebeli gombaházukat.
Remélem akkor is velem tartottok?

Íme egy kis ízelítő a tortáról már kész állapotban !


14 megjegyzés:

  1. Én biztosan veled tartok a törpözésre is! ;-) Nagyon jó lett a lovacska és milyen jó ötlet az a fodros díj-dísz rá. :)

    VálaszTörlés
  2. De jó! Annyira jópofa a törpös torta is!

    VálaszTörlés
  3. Alig varom!Olyan jo volt ezt is vegig jarni, nagyon nekiszeretnek fogni fondantos tortat kesziteni, tervbe vettem, s remelem ilyen kedves sturelmes mester mellett elsajatitom!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Aranyos vagy:))

      Szeretettel várlak a következő torta készítésére is.

      Törlés
  4. Nagyon tetszenek ezek a bejegyzések! Jó a mestertől tanulni :) Várom a gombaházikót is! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm és remélem tudok segíteni ezekkel a bejegyzésekkel is nektek:))

      Törlés
  5. Én nagyon örülök, hogy megosztod ilyen aprólékosan különböző torták elkészítését. Így bátran nekiállok, van útmutatóm. Köszi:-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nincs mit, hisz ezért találtam ki hogy segítsek azoknak akik szeretnének tortázni a maguk örömére.
      Ügyesek vagytok biztosan sikerülni fog, már alig várom az első tortátokat aminek egy kicsit én is részese lehetek:))

      Törlés
  6. Moni ez kaprazatos!! Tok jo, hogy egyre tobb reszletes, fotokkal illusztralt receptleirast talalunk Nalad! Tenyleg olyan, mintha egyutt keszitenenk a tortat. :))

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm:))
      Ez a cél, süssünk együtt .
      Segítséget pedig nem szégyen kérni, hisz én is tanulok minden egyes tortánál valami újat valakitől:))
      Gyere máskor is :))

      Törlés
  7. Beiratkozok én is a tortás tanfolyamodra, nagyon jó, hogy lépésről lépésre bemutatod, hogyan készülnek a csodás tortáid! :) Kíváncsian várom a következők is! :)

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...