2013. október 25., péntek

Süssünk együtt, mesebeli gombaházat kicsi kék törpe lakókkal

Ma egy jól ismert törpés rajzfilmből készítünk el egy kedves jelenetet, a lányommal a kis barátja szülinapjára.
Tortából készítjük a gombaházat és fondant és marcipán keverékéből a törpikéket.




Szükséges eszközök :
40 x 40 cm-es  kocka tortaalátét.
2 db 15 cm-es tortakarika sütő forma
1 db 20-25 cm-es félgömb alakú tortaforma
Szilikonos sütőpapír a formák kibéleléséhez
lepke kiszúró , pici virág kiszúró, kicsi kör kiszúró
Fogpiszkáló vagy spagetti tészta a törpék összeállításához
egy széles vízes ecset, egy vékony festő ecset 

A két 15 cm-es  piskóták hozzávalói :
5 db nagyobb tojás
10 kanál hideg víz
cukor
liszt
1 csomag sütőpor 
1 evőkanál kakaópor

- betöltésükhöz:
35 dkg mascarpone
5 deci tejszínhab
1,5 csomag Dr Oetker expressz zselatin fix instant 30 grm
ízlés szerint porcukor
1 evk. vanília aroma
10 dkg tejcsokoládé

Hozzávalók a félgömb piskótához :
3 db tojás
 6 evőkanál hideg víz
cukor 
liszt
- betöltéséhez málnalekvár
 Törpék készítéséhez, és a torta bevonásához, díszítéséhez :
2,5 adag fondant és 25 dkg marcipán massza , amit össze gyúrunk egyneművé.

 Fondant készítése és hozzávalóit ezen a linken nézhetitek meg !

Piros, barna, fekete, kék, sárga, zöld gél ételfestékek a fondant színezéséhez.


Az első nap elkészítjük a piskótákat és a krémet amivel betöltjük a tortánkat, majd egy éjszakára hűtőbe rakjuk, hogy jól összedermedjen a burkoláshoz.
Ugyanezen a napon készítjük el fondant-ból a törpéket is.

A torta készítése :
Először megsütjük a félgömb piskótánkat 3 db tojásból és egy 10 cm-es magas és min. 16 cm -es max. 18 cm-es átmérőjű félgömb torta formában , vagy hasonló méretű félgömb fém süthető tálba süthetünk készre. Ez lesz a gombaház teteje.


                  Mérjünk meg 3 db nagyobb tojást kb 240-230 deka,  nálam most 227 deka.


Üssük fel egy üvegtálba és mérjünk hozzá ugyanannyi deka cukrot mint ami a tojások súlya volt az előbb.
( A tojások súlya mindenkinek más más deka !!!! )





Adjunk hozzá tojásonként 2 evőkanál vizet. 3 db tojásnál 6 evőkanál vizet kell hozzáadni.



Az így kimért cukrot, tojásokat és a vizet verjük fel egy robotgéppel.
Addig verjük míg a cukor el nem olvad és sűrű habunk nem lesz !
Kb 10 perc verés a legerősebb fokozaton a robotgépen.




Ezután keverjük hozzá szintén ugyan annyi deka sima lisztet mint amennyi a tojások súlya volt és amennyi cukrot is mértünk ki az előbb. Adjuk hozzá a lisztet a tojáshabhoz egy fél csomag sütőporral elkeverve és ezzel is keverjük el egyenletesen és csomómentesen.
Ha kakaós piskótát szeretnénk sütni akkor , vegyünk vissza a lisztből 1 evőkanállal és rakjunk hozzá 1 evőkanál kakaóport  !




Öntsük bele a formánkba, amit előzőleg olajjal kikentünk és beliszteztünk.
Előmelegített sütőben tűpróbáig sütjük. A mikor készre sült a piskótánk hagyjuk a formában kihűlni
és amikor kihűlt akkor vesszük csak ki a formából.Három részre vágjuk és jó minőségű málnalekvárral, vagy bármilyen lekvárral töltsük össze a lapokat, és a külsejét is kenjük át lekvárral. Berakjuk a hűtőbe.

Második lépésben elkészítjük a tortánk alját hasonló módon mint az előzőekben már leírtam a piskóta készítésénél. Itt 5 db tojást mérünk meg és ennek felelően ( súlyának ) mérjük ki a lisztet és a cukrot, amihez 10 evőkanál hideg vizet és 1 csomag sütőport számítunk.
A tésztát a két db 15 cm-es tortaformában a következő képen osszuk el:
- az egyik formát háromnegyedig töltsük meg  , ebből lesz sülés után egy egész magas tortánk.
- a maradék tésztát öntsük a másik 15 cm-es formába, ebből lesz egy félmagas tortánk
Készre sütjük és amikor kihűltek, az egész tortát háromfelé és a fél tortát kétfelé vágjuk.
Így kapunk 5 lapot. Elmossuk a formákat és elkészítjük a krémet hozzá.

A krém készítése :
A tejszínt a 1,5  csomag Dr Oetker expressz zselatin fix -el kemény habbá verjük.
Egy másik edénybe ízlés szerinti porcukorral a mascarponét habosra keverjük, hozzáadjuk a vanília aromát és a felvert tejszínhabot.
Megfelezzük és az egyikbe olvasztott tejcsokoládét keverünk.
Felváltott krémekkel visszatöltjük a formákba de hagyunk annyi krémet hogy a két tortát össze és körbe tudjuk kenni később.
Hűtőbe rakjuk, 2 órára, kivesszük a tortákat a formákból és egymásra töltjük őket, majd körbe is lekenjük a maradék krémünkkel.
Figyeljünk oda hogy a lapok között váltakozzon a krém (vaníliás- csokis).


Hűtőbe rakjuk egy éjszakára.

Készítsünk két és fél adag fondant, ez elég lesz a törpék és a torta bevonásához is.

Egy féladag kész fondant színezzünk be világoskékre kék ételfestékkel.
Fessünk még egy kevés pirosat, sárgát , feketét és barnát .

A törpék készítését Glazurshop oldalán nézhetitek meg

Amikor egy-egy törpét elkészítettem porcukros tálcára állítottam és nekitámasztottam egy kisebb pohárnak, hogy ne dőljenek el és így másnapra szépen kiszáradtak és meg is álltak.

Másnap gél-ételfestékekkel még átkentem őket , hogy szebbek legyenek.
A videón sokkal szebbel a törpék, nekem ez volt az első alkalom hogy törpéket készítettem.

MÁSNAP:

Elővesszük a maradék fondant és egy-két pillanatra berakjuk a mikróba.

Porcukros munkafelületen puhára gyúrjuk.



Előhozzuk a hűtőből a kör-alakú tortánkat.



Kinyújtjuk a fondant kb egy ujjnyi vastagra porcukros munkafelületen és beburkoljuk a tortát vele
és körbe vágjuk.




 
A torta alátétet vizes ecsettel lekenjük, de csak nedves legyen !
A torta burkolásból maradt fondant zöldre festjük és szabálytalan kör alakra nyújtjuk.
Feltekerjük a sodrófára és ráfektetjük a tortaalátétre.



Rásimítjuk és egy torta díszítő eszköz segítségével mintát nyomunk a széleire. 


Vízes ecsettel lekenjük a zöld fondant és erre rakjuk rá a bevont tortánkat


Hűtőbe rakjuk.

Előhozzuk a félgömb tortánkat a hűtőből.
Pirosra színezett fondant-tal  bevonjuk úgy hogy az aljára is vissza tudjuk hajtani a fondantot !



Előhozzuk a fehér tortánkat, lekenjük a torta tetejét oldalát vizzel és rárakjuk a gombaház tetejét . 
Óvatosan odaragasztjuk.



A következő lépésben a maradék fondant-ból barnát, kéket, feketét színezünk.

Elkészítjük az ajtót, és ráragasztjuk a tortánkra részletekben.


 A gombaház két oldalára készítünk egy-egy ablakot amit szintén részletekben ragasztunk egymáshoz.






Ezután elkészítjük az ajtó elé a járóköveket, virágokat, amit szintén vízzel ragasztunk a zöld fondantra.




Hűtőbe rakjuk kb 30 percre ,hogy kicsit száradjon a fondant.
 Ezután ételfesték filctollal megrajzoljuk az ajtó mintáját és a házra is rajzolunk egy-egy kis növényt.


Előhozzuk a törpéket és a talpukat lekenjük vízzel és a helyükre ragasztjuk.






Egy kisebb hordót is készítettem áfonyával , akkor amikor a törpéket !



Végül felragasztottam a ház tetejére a pöttyöket és raktam még rá egy lepkét is.











Bizakodom hogy érthetően írtam le a torta készítését , nem olyan bonyolult az elkészítése csak elolvasni hosszú!


A torta készítése videó képekben:







8 megjegyzés:

  1. Nagyon jó és követhető összefoglaló! Köszönöm szépen! Nagyon szép lett a tortád! :)

    VálaszTörlés
  2. Fantasztikus ez a torta! A fiam nagyon szereti a törpikéket, viszont a tortákat nem. Hallottál már ilyet? Meg nem kóstol semmiféle tortát, ami lapokból áll és krémmel van összerakva. Pedig úgy elkészítettem volna Neki.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Teljesen átérzem a helyzeteteket, mert az én lányom se szereti a tortákat, és mindig mentolos csokit kér mint egy tortát a szülinapjára és névnapjára egyaránt.

      Törlés
  3. Ez a bejegyzés csúcsszuper! Igaz én biztos nem állok neki egy ilyen bonyolult tortának, de soha ne mondjuk, hogy soha, igaz? :) Kíváncsian várom a folytatást, most pedig még kicsit visszaolvasok nálad. Szép hétvégét! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Örülök hogy tetszett, és ne feled soha ne mond hogy soha!

      Törlés
  4. Szuper, a következő is nagyon ötletes!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm Lilla, hamarosan hozom a következő torta leírását is:))

      Törlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...