2013. október 5., szombat

Tejfölös bableves, kuktában főzve




Hozzávalók :
40 dkg fehérbab
30-40 dkg füstölt főtt marhanyelv felkockázva
1 db kisebb vöröshagyma, finomra vágva
2 gerezd fokhagyma finomra vágva
kb 3-4 deci 20 % tejföl
1 teáskanál étkezési keményítő
Ízlés szerint, só, bors, 2-3 babérlevél, pirospaprika

Elkészítése :
Előző este vízbe áztatom a száraz babot .
A marhanyelvet szintén előző nap megfőzöm babérleveles és szemes borsos vízbe.
Amikor már puha , kiveszem a nyelvet és még forrón lehúzom a nyelv bőrét teljesen.
Ha meleg könnyen le lehet húzni róla.
A zsíros részeket levágom  és a húsos részét felkockázom.
Hűtőbe rakom a másnapi főzéshez.
Másnap, a kuktába rakom a beáztatott babot, felkockázott nyelvet , sózom , borsozom, babérlevelet rakok hozzá és egy lapos evőkanál pirospaprikát is teszek bele.
Lezárom a kuktát a szelepet nyitva hagyom és nagy lángon főzöm addig amíg a kuktán lévő szelep el nem kezd sípolni.
Ekkor leveszem a legkisebb lángra és a kuktán lévő szelepet lezárom.
Innentől számítva főzöm 30 percig.
Amikor az idő lejár kiengedem óvatosan a kuktából a gőzt és óvatosan kinyitom.
Visszateszem a gázra és a tejföl és az étkezési keményítő keverékével besűrítem.
( Az étkezési keményítőt le lehet cserélni 1 evőkanál lisztre )
Forralok rajta egyet még és máris tálalható.
Én mindig  LASKÁT   készítek hozzá, de tálalható friss kenyérrel is .


Jó étvágyat !




4 megjegyzés:

  1. De jól néz ki, bár én a babot sosem szerettem, de a levét, na azt imádom! :)

    VálaszTörlés
  2. Imádom! :) Nagyon guszta nálad, úgy megkívántam, persze a laskával együtt! :)

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...