2013. november 29., péntek

Süssünk együtt, Karácsonyfa Kalácsot lépésről lépésre :))






 A neten napok óta kering egy fotó fázis képekkel, egy fenyőfa alakú kelt tésztáról.
Gondoltam én is kipróbálom ezt a technikát és bemutatom nektek ha sikerül.
Nagyon könnyű az elkészítése , ezért gondolkozás nélkül készítsétek el, nagy sikere lesz a karácsonyi ünnepekkor.
A képen valamivel össze is vannak töltve a lapok, dió, kakaó stb. bármi lehet, de én  nem szerettem volna töltelékeset készíteni csak egy nagyon finom SZAHARINOS KALÁCSOT ami tökéletesen illene majd a karácsonyi reggelihez.

 Egy adag tésztából is készítettem fenyőfát hasonló módon, de ekkor 4-4 lapot nyújtottam ki a tésztákból és ezeket raktam egymásra.
Így felvágásnál szép csíkos lett a tészta de nagyon vékony lett a kalács, bár alakilag sokkal szebb lett.
Ezért dupláztam meg a receptet.

Most először a dupla tésztából készült fenyőfa kalács készítését mutatom meg és utána a 8 lapos egy adagból készült kalács készítését mutatom be képekben nektek.
Ezután már ki ki kedvére elkészítheti bármelyik variációt .


Hozzávalók 1 db fenyőfához és 1 db nagyobb kalácshoz : 



 Kakaós tésztához :
60 dkg liszt
2 evk cukor
4 dl tej+ 2 evk.
1 mk. só
1 dl olaj, vagy olvasztott kókuszzsír
1 cs. élesztő 5 dkg
2 evk kakaópor
25 szem édesítő tabletta

 Fehér tésztához :
60 dkg liszt
2 evk cukor
4 dl tej+ 2 evk.
1 mk. só
1 dl olaj, vagy olvasztott kókuszzsír
1 cs. élesztő 5 dkg
25 szem édesítő tabletta

ui:  Az édesítő tablettákat én mindig forró tejben olvasztom fel:)) 
A lényeg hogy NE (aspartame, E951) tartalmú édesítőszereket használjatok . 
Én Süssli márkát használom abba nincs! E951 aspartame !!!!!!!!

Elkészítés:
Külön -külön készítsük el a tésztákat.
Elkészítésük teljesen megegyeznek a következő leírással.
 

 Édesítőtablettát  2 evk. tejben feloldjuk.
 A 4 deci tejben felfuttatjuk az élesztőt.
 Összegyúrjuk a hozzávalókból a tésztát, az előzőleg feloldott édesítő tablettás tejet is hozzáadjuk.
Így készítjük el mind két tésztát, egy fehéret és egy kakaósat.
Így egy fehér és egy kakaós tésztánk lesz.


Ujjnyi vastagra nyújtjuk a tésztákat külön külön.
Próbáljunk egyforma fenyő alakot vágni a tésztákból és fektessük egymásra.


 (A maradék tésztákat ne keverjük össze, gyúrjunk egy-egy tésztát belőlük.
Ebből készítjük el a kakaós kalácsunkat.)
A kivágott tésztákat egymásra helyezve rakjuk egy szilikonos sütőpapíros tepsire.



Képzeljünk el egy képzeletbeli törzset a fának és kezdjük el az egyik oldalon csíkokra vágni a törzsig!
Ugyan így vágjuk be a másik oldalát is.


Alulról indulva , a csíkokat a fenyőnk teteje felé tekerjük meg egyenként 2 x , 3x .
Így haladunk felfelé a fánk tetejéig.
Takarjuk le egy konyharuhával és 90 percig meleg helyen kelesszük.


Kelesztés után olajjal kenjük át alaposan és tegyük az előmelegített sütőbe sülni.
190 -fokon , gáznál 3 fokozat.
Készre sütjük.
Sütés után, ismét lekenjük olajjal és megvárjuk míg kihűl, majd tetszés szerint szeleteljük.






A leeső darabokat, fehér, barna tésztát külön -külön  téglalap alakúra nyújtjuk és egymásra rakjuk.
Feltekerjük egy rúddá és szilikonos sütőpapíros tepsire rakjuk.





Takarjuk le egy konyharuhával és 90 percig meleg helyen kelesszük.
Kelesztés után olajjal kenjük át alaposan és tegyük az előmelegített sütőbe sülni.
190 -fokon , gáznál 3 fokozat.
Készre sütjük.
Sütés után, ismét lekenjük olajjal és megvárjuk míg kihűl, majd  szeleteljük.




 Egy adag tésztából készült fenyőfa :

Elkészítettem egy adag tésztát kakaópor nélkül !
Ezután megfeleztem a tésztát és az egyikbe 2 evőkanál kakaóport gyúrtam.
Így lett egy fehér és egy kakaós tésztám.







4-4 részre osztottam mindkettőt




Lapokká nyújtottam és felváltva,  egy kakaós, egy fehér tésztákat egymásra raktam.







Fenyő alakot vágtam ki a tésztából , és a tepsire raktam.




Mind két oldalát csíkokra vágtam fel.





Alulról felfelé haladva ,a csíkokat egyenként 2x-3x megcsavartam.



Konyharuhával letakartam és 90 percig kelesztettem.


Kelesztés után olajjal lekentem  és  előmelegített sütőben készre sütöttem.
190 -fokon , gáznál 3 fokozat.

Sütés után, ismét lekentem olajjal.



A maradék tésztákat kisebb rudakká csavartam fel és hasonló módon megsütöttem.









Kellemes Adventi készülődést kívánok mindenkinek!






22 megjegyzés:

  1. Hű, ez a karácsonyi kalács szuperül néz ki! Lehet, hogy elkészítem anyukámnak, bár élesztős dolgokban nem vagyok egy szakértelem :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ez egy nagyon könnyű tészta recept , elronthatatlan, biztosan sikerülni fog:))

      Törlés
  2. Igen Mónika, a 8 lapos egy adagból készült kalács mutatósabb! Nagyon ügyes vagy, és jó, hogy fázisfotókkal megmutattad a készítését!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Örülök hogy tetszettek a fázisfotók, és igen a 8 lapos szebb, de a kettő lapos pedig igazi kalács jobban szeletelhető :))

      Törlés
  3. Nagyon jò a recept! Én viszont cukorral szeretném elkészìteni, ebben az esetben mennyi a szükséges mennyiség?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Bármilyen kalács tésztából elkészíthető , nézelődj nálam a kalácsok címkékbe ott sok kalács receptet találsz cukorral elkészítve:))

      Törlés
  4. Köszi ezt a fergeteges fázisfotós bejegyzést! Gyönyörű lett!!

    VálaszTörlés
  5. Gyönyörű lett, nekem is a nyolc lapos változat tetszik jobban! :) Mennyivel mutatósabb, ha karácsony reggel a finom kalács ilyen külsőben kerül az ünnepi asztalra! :)

    VálaszTörlés
  6. Válaszok
    1. Köszönöm, próbáld ki , a kicsi lány biztosan örülne neki!

      Törlés
  7. Nagyon guszta én is már hetek óta látom keringeni most végre tudom is,hogy készül
    Köszönöm szépen!

    VálaszTörlés
  8. Nagyon jól néz ki! Köszi, hogy ezt is megosztottad! El kell készítenem! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szívesen, nem nehéz, vágj bele tuti sikerül:))

      Törlés
  9. Tényleg gyönyörű ez a kalács! Gratulálok! Jól olvasom, hogy tojás nem is szükséges hozzá?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm:))
      Igen jól olvasod nem kell hozzá tojás. Próbált ki ez a tészta nagyon finom:))

      Törlés
  10. Tudom hogy ez regi recept de gondoltam hogy en is megprobalkozom elkeszitesevel. De lenne egy kerdesem ... mi az edesito tabletta es lehet-e helyetesiteni regular cukorral? "A lényeg hogy NE (aspartame, E951) tartalmú édesítőszereket használjatok . Én Süssli márkát használom abba nincs! E951 aspartame !!!!!!!! " Ez az informacio sajnos nem jelent semmit nekem. Elore is koszonom valaszodat.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia ! Nem ismerem a regular cukrot., de ha tablettás formája van akkor jó elméletileg.
      Akkor is működik ha folyékony állagú, az a lényeg hogy ne kristályszemű állagú cukor legye.

      Törlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...