2013. november 5., kedd

Lencsefőzelék





Hozzávalók :
50 dkg lencse , előző nap beáztatva
1 db egész vöröshagyma
1 gerezd fokhagyma finomra reszelve
1 db húsleves kocka
1 deci víz 1 lapos evőkanál étkezési keményítő
ízlés szerint só, bors

Elkészítése :
A lencsét átválogatjuk , megmossuk és beáztatjuk egy éjszakára.
 Feltesszük főni annyi vízben, hogy ellepje.
 Hozzáadjuk a húsleveskockát, sót, az egész megtisztított vöröshagymát, és puhára főzzük.
Időközben elfőtt vizet utána kell pótolni.
 Amikor puhára főtt a vízben a lencse , kivesszük a hagymát .
A vízben feloldjuk a keményítőt és , egyenletesen elkeverjük és hozzáadjuk a lencséhez.
Fűszerezzük sóval , borssal , fokhagymával ízlés szerint.
Egyet forralunk rajta, vagyis besűrűsítjük.
Sűrítéshez víz helyett használhatunk tejszín, tejet vagy tejfölt is.
Feltétnek adhatunk mellé pörköltet, hagymás virslit is, de én most natúr csirkemellet sütöttem hozzá egy kevés olívaolajon .

Ui: Ha van kuktátok érdemes elkészíteni abba , mert a főzési idő jócskán lecsökken és sokkal finomabb  a főzelék íze.

Kuktába főzve:

Ilyenkor csak megmosom és átválogatom a lencsét, nem áztatom be ,majd annyi vízzel öntöm fel hogy ellepje.
Belerakom a hagymát, húsleveskockát, sót és lezárom a kuktát.
A szelepet függőleges állásra állítom és a legnagyobb lángon addig főzöm míg a kukta el nem kezd sípolni, kb 5-8 perc.
Leveszem a gázt a legkisebb lángra, a szelepet vízszintes állásra állítom ( lezárom ) és 20 percig főzöm.
Az idő lejáratával , kieresztem a kuktából a gőzt és óvatosan kinyitom.
Visszateszem a gázra és hasonló módon folytatom a főzést mint az előzőleg leírtakban.


Jó étvágyat !

1 megjegyzés:

  1. Fincsi, egyik kedvenc főzelékem! :) Kérnék is egy tányérkával! :)

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...