2013. december 23., hétfő

Kávéskrokantos szaloncukor





Hozzávalók kb 35 db-hoz
30 dkg nyers marcipán
1 evőkanál csokilikőr
15 dkg porcukor

 Töltelék:
7,5 dkg nugát csoki, vagy nutella
2,5 dkg kávés krokant
1 teáskanál tojáslikőr

Bevonáshoz: 30 dkg tejcsokoládé

A kávés krokant készítése : 
50 gramm szemes kávét durván összevágunk
40 gramm cukrot világosbarnára  karamellszálunk, hozzáadjuk a szemes kávét, és rövid ideig együtt pörköljük.
A masszát vékony rétegben sütőpapírra kenjük , aztán hagyjuk kihűlni.
Felhasználás előtt apró darabokra törjük, vagy finomra daráljuk kávédarálón.
A maradék üvegbe rakva eltartható és felhasználhatjuk nem csak bonbonok töltelékéhez, de torta krémekhez keverve is nagyon finom. 


 Elkészítése:
A nyers marcipán masszát , kis kockára vágjuk majd összegyúrjuk a likőrrel és a porcukorral.
Ebből készül a golyók külső része, kb 30-35 darabra osszuk és golyókká formáljuk.
Ezután elkészítjük a belsejét , amihez a nugátot darabokra vágjuk és összegyúrjuk a krokanttal és a likőrrel. A marcipán golyókat lelapítjuk és közepébe rakunk egy kevés krokantos-nugátot.
  Szaloncukor alakot formáljuk és szilikonos sütőpapírra rakjuk az így el készített szaloncukrokat hűtőbe rakjuk 3-5 órára hűlni.

Ezután: temperáljuk a csokit:
Temperálási hőmérsékletek 
- fehér csokoládénál:  - 29-30 fok
- tejcsokoládénál - 29-30 fok
- étcsokoládénál - 31-32 fok

Csokoládét vízgőz felet vagy csokoládé olvasztóban 45 -fokra melegítünk fel , ha elértük a hőfokot
akkor egy márványlapra 3/4 részét kiöntjük és egyenletes mozdulattal fém spatula segítségével gyors mozdulatokkal temperáljuk a csokoládét. Ezzel a módszerrel visszahűtjük a csokoládét 27-28 -fokra . Hozzákeverjük a maradék csokoládéhoz és újra megmérjük az ideális munka hőmérséklet 29-30-fok , tejcsokinál ekkor kezdhetjük el a pralinék behúzását a csokoládéval.
Akkor temperáltunk jól ha a végeredmény 1-2 nap múlva is szép fényes felületű marad.

Végül készítsünk neki csomagoló papírokat és csomagoljuk be a szaloncukrokat.



Ha tetszik a blogom, iratkozz fel a rendszeres olvasók táborába és a FACEBOOKON is követhetsz!
https://www.facebook.com/BibimoniReceptjei 

Kövessétek az instagram oldalamat, ahol olyan fotókat is megosztok, amelyek a blogba nem fognak bekerülni, mint a fázisfotók és egyéb kulisszatitkok! A receptek a blogban mindig megtalálhatóak, azonos néven, a keresőben könnyen megkereshetőek!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...