2013. december 22., vasárnap

Narancsos-Diós, Zserbó




 Egy nem szokványos zserbó szeletet hoztam nektek az ünnepekre.
A hagyományos zserbóban a tésztalapok alig látszanak a tölteléktől és ez pont így finom.
Narancsos-diós zserbónál, vastagok a lapok, direkt mert a hígabb narancslekvártól zamatos puha lesz a tésztalap és túl tömény lenne az íze a sok tölteléket raknánk bele.
Ajánlom figyelmetekbe, mert az íz harmóniája tökéletes.

Hozzávalók a tésztához:
50 deka liszt
1 db tojás
8 deka cukor
1 evőkanál vaníliáscukor
30 deka ráma
1 deci tej
1,5 deka friss élesztő
1 csapott kávéskanál sütőpor
csipet só

Töltelék:
A tölteléket mindig szemre keverem  kb 50 deka cukrozott darált dió
- 20 deka cukor
- 30 deka darált dió
Narancslekvár kb egy 7 decis üveggel
darált keksz 2-3 evőkanál , de csak akkor ha túl folyós, mert különben nem issza be a tésztalap !

Csoki máz:
20 deka porcukor
3 evőkanál kakaópor
5 deka olvasztott ráma
2-3 kanál forró víz
Elkészítése:
A tészta hozzávalót egy tálba mérem és tésztává gyúrom.  Három egyenlő részre osztom.
Lisztes munkafelületen, lapokká nyújtom.
A darált diót összekeverem ízlés szerinti kristálycukorral.
Kb fél kiló tölteléket szoktam belerakni, 30 deka darált dió és 20 deka cukor keverékét.
 Egy 32 x 22 -es tepsit kikenek olajjal és belisztezem.
Belerakom a kinyújtott első lapot.
Erre rákenem a  narancslekvárt kb 2 ujjnyi vastagon.
Elosztom rajta a diós keverék felét.
Betakarom a második kinyújtott lappal.
Ismét lekenem lekvárral és a dióstöltelékkel.
Végül a harmadik lappal betakarom.
Letakarom egy konyharuhával és 1-óráig pihentetem,a munkapulton.
Közben előmelegítem a sütőt 150-160 fokra gáz 3.
Ha letelt a pihentetési idő, lekenem egy kevés tejjel és villával sok helyen megszurkálom.
Sütőbe rakom és szép pirosra sütöm.
Ha teljesen kihűlt , akkor elkészítem a mázat a tetejére.
A hozzávalókat egy kisebb tálba rakom és csomómentesre kavarom, kisadagokba adom hozzá a vizet , de csak annyit hogy ne hogy túl híg legyen , de közepesen sűrű masszám legyen.
Ráöntöm a tepsiben lévő zserbóra és egyenletesen elkenem rajta.
Hűtőbe  rakom dermedni és végül szeletelem.

UI:  A narancslekvár a lapokba teljesen beszívódik és ettől nagyon lágy-puha lesz a tészta.
Ha van kedvetek készíthetitek négy lappal is de akkor több tölteléket mérjetek ki.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...