2013. december 28., szombat

Süssünk együtt alkalmi zsúrtortát

Ma egy alkalmi zsúrtorta elkészítését szeretném lépésről lépésére bemutatni nektek.
A tortát Rubin S. Gabynak készítettem a névnapjára.




 Szükséges eszközök : 
 15 cm-es  torta forma
Szilikonos sütőpapír a forma kibéleléséhez
 egy széles vizes ecset, egy vékony festő ecset 

Tortapapír és egy tálca.


Hozzávalók : 15 cm-es tortához
 4 db nagyobb tojás 8 kanál hideg víz cukor liszt 1/2 csomag sütőpor  1 evőkanál kakaópor

Belga-csokoládékrém hozzávalói :
25 dkg mascarpone
2 deci tejszínhab
1 csomag Dr Oetker expressz zselatin fix instant 20 grm
ízlés szerint porcukor
1 evk. vanília aroma
10 dkg Belga csokoládé


Természetesen csokoládé helyet az alapkrémet , ízesíthetjük 20 deka túróval, gyümölccsel, más ízű csokoládéval, vagy gesztenyepürével stb.


 Továbbá :
Másfél adag fondant a tortánk burkolásához és a díszítések el készítéséhez
 Fondant készítése és hozzávalóit ezen a linken nézhetitek meg !

 Az első nap elkészítjük a piskótákat és a krémet amivel betöltjük a tortánkat, majd egy éjszakára hűtőbe rakjuk, hogy jól összedermedjen a burkoláshoz.

  A torta készítése :
Először megsütjük a  piskótánkat.
    Mérjünk meg 4 db nagyobb tojást .
( A tojások súlya mindenkinek más más deka !!!! )


Üssük fel egy üvegtálba és mérjünk hozzá ugyanannyi deka cukrot mint ami a tojások súlya volt az előbb.
( A tojások súlya mindenkinek más más deka !!!! )
 Adjunk hozzá tojásonként 2 evőkanál vizet. 4 db tojásnál
 8 evőkanál vizet kell hozzáadni.                                 


Az így kimért cukrot, tojásokat és a vizet verjük fel egy robotgéppel.
Addig verjük míg a cukor el nem olvad és sűrű habunk nem lesz !
Kb 10 perc verés a legerősebb fokozaton a robotgépen.

Ezután keverjük hozzá szintén ugyan annyi deka sima lisztet mint amennyi a tojások súlya volt és amennyi cukrot is mértünk ki az előbb. Adjuk hozzá a lisztet a tojáshabhoz egy fél csomag sütőporral elkeverve és ezzel is keverjük el egyenletesen és csomómentesen.
 ( Ha kakaós piskótát szeretnénk készíteni akkor liszthez keverjük hozzá  a kakaóport. )
Én most kakaósat készítettem.
 

15 cm-es  torta formát, szilikonos sütőpapírral kibélelünk és beleöntjük a piskóta masszánkat.
 Tegyük be az előmelegített sütőbe , de ne nyissuk ki a sütő ajtaját kb 15 percig, mert különben össze esik a piskótánk. Tűpróbáig sütjük.

Időközben megsült a piskótánk.
Amikor kihűlt, vegyük ki a formából és vágjuk ketté.






Mossuk el a formát, töröljük szárazra és porcukorral szórjuk ki az alját.

Rakjuk bele a kettévágott tortánk tetejét, ez lesz a tortánk alja.

Ráhalmozzuk a krémet, egyenletesen elkenjük és a torta másik lapjával beborítjuk.

Jól rányomkodjuk és a szilikonos sütőpapírt is rajta hagyjuk, és így rakjuk be a hűtőbe egy éjszakára.



A krém készítése :

A tejszínt a 1  csomag Dr Oetker expressz zselatin fix -el kemény habbá verjük.

Egy másik edénybe ízlés szerinti porcukorral a mascarponét habosra keverjük, hozzáadjuk a 
vanília aromát és a felvert tejszínhabot.

Végül belekeverjük az olvasztott csokoládét.

Az összes krémet betöltjük a tortalapok közzé !

A betöltött tortánkat hűtőbe rakjuk egy éjszakára, dermedni.


MÁSNAP:


Kivesszük a tortát a formából , körbekenjük az oldalát a rajta maradt krémmel.

Tetejét egy ecset segítségével langyosra melegített lekvárral kenjük le.

Rárakjuk egy torta tálcára.

Kinyújtjuk a fondant kb egy ujjnyi vastagra porcukros munkafelületen és beburkoljuk a tortát vele.




Egy kevés fondant piros étekfestékkel pirosra színeszünk.
Elkészítjük a rózsákat a torta tetejére.


 







 
Lekenjük a tortát vizes ecsettel, de nem áztatjuk el!
 . . .  és rárakjuk az első rózsánkat.


 
Készítünk leveleket is zöldre festett fondant-ból.



A leveleket felváltva rakjuk a rózsákkal fel a torta szélére.
Öt rózsát rakunk a tortára.


 Zöld fondant-ból vékony hengereket sodrunk és a rózsáktól indulva
felrakjuk  hullámosan a torta tetejére. 





Piros nagyon kicsi cukor gyönggyel, beszórjuk a kimaradt részeket.







Piros fondant-ból a torta szélességének megfelelő vastagságú csíkot nyújtunk, hullámosra vágjuk 
 és felragasztjuk a torta oldalára vizes ecset segítségével. 








 Elkészítjük a maradék piros fondant-ból a masnit, két részből.




Az első sor a képen a masni alja, a másik sor a masni teteje készítését mutatja.

Ha ezzel is megvagyunk, a nagyobbik masnit ragasztjuk oda a torta elejére.



Erre ragasztjuk a kisebbik masnit.





Végül egy kisebb téglalap alakú fondant-tal befedjük a masni közepét és ezüst cukor gyöngyöket nyomunk bele.



. . . . és ezzel a művelettel készen is vagyunk a tortánkkal










3 megjegyzés:

  1. Ismét megcsodáltam Gaby tortáját, nagyon szépséges lett! :) Nekem lenne egy kérdésem: ha nincs ilyen speciális simító eszközöm, hogyan tudom szépen rásimítani a fondant a tortára? :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Sajnos ezzel az igazi, tortás boltokban kapható kb 1200 ft-ba kerül.
      Kézzel is lehet de nagyon óvatosan mert a körmünk beleakad a puha fondant-ba és felszakad.
      . . .és nagyon gyorsan kell mert szárad a fondant.
      Hankka! Alig várom hogy készíts már egy tortát a nálam tanultak alapján.
      Biztosan menni fog mert nagyon ügyes vagy.

      Törlés
    2. Köszi, Mónika! :) Régóta tervezem már fondantos torta készítését, de még nem mertem belevágni. Nagyon jók ezek a részletes leírásaid, egy egyszerűbb tortával lassan majd megpróbálkozom! :)

      Törlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...