2013. december 16., hétfő

Süssünk együtt, narancsos-mákos beiglit, lépésről lépésre



Ma megmutatom nektek hogyan is készítem évek óta a beiglit.
A bejgli hallatára mindenki rázza a fejét, . . . hú az nehéz!!
Nem, nem nehéz ! . . csak egy jó receptre van szükség és biztos a sikerélmény, és gyűjthetjük a sok-sok dicsérő szavakat a családtól ha megkóstolják.
Ma egy nem hagyományos mákos töltelékkel töltjük meg az idei bejglinket.
Garantálom hogy az összes mákos töltelékes beiglit kiszorítja a helyéről, mert az ízvilága egyedül álló és nagyon finom
Természetesen az elkészített tésztát és más- más töltelékkel is megtölthetjük, csak arra kell figyelni hogy 28 dekás tészta darabokat mé.rjünk ki egy beiglihez és 28 deka töltelékkel töltsük meg!
További beigli variációkat ezen a linken találtok, készültek már ugyan ebből a tésztából :
Mákos-Narancsos, 
Diós-rumos-Csokis 
Aszalt meggyes
Csokis-Marcipános
 Kakaós Beiglik

ÍME:




. . . akkor lássuk hogyan is készül az én beiglim !



Szükséges eszközök:
Szilikonos sütőpapír
Reszelő, a narancshéj és a gyömbér lereszeléséhez
Egy 42 x 37 lapos tepsi, általában van a gáztűzhelyhez
1 db hurkapálca , vagy hústű
Nyújtófa
Egy nagyobb és egy kisebb edény a méréshez és a tészta összeállításához
Mérleg
Egy ecset a bejglik lekenéséhez

A beigli tészta hozzávalói:
50 dkg liszt
20 dkg ráma
5 dkg porcukor
2,5 dkg élesztő
1,5 dl tejszín, vagy zsírosabb tej
1 db tojássárgája
egy csipet só
a kenéshez 1 db tojás szétválasztva.


Ebből a tészta mennyiségből 3 db beiglink lesz

Narancsos mákos töltelék hozzávalói :
25 dkg daráltmák
25 dkg narancspép
2 dkg reszelt gyömbér
1 ampulla  narancs olaj aroma , 
1 evőkanál 50 % Casinó rum
25 dkg cukor
2,5 deci víz
Lidliben kapható több aromával együtt csomagolva
íme : 













Beigli készítése :

Első lépésben kimérjük a tésztánk hozzávalóit.
A sóval és cukorral összekevert lisztet elmorzsoljuk a vajjal , majd hozzáadjuk a tejet , amiben előzőleg már elkevertük az élesztőt és a tojássárgáját.


Az egészet alaposan összegyúrjuk , majd pihenni hagyjuk kb 30 percet.



Amíg a tésztánk kel, addig elkészítjük a tölteléket.
Kb 1-1,5 kg narancsot megtisztítunk a belsejéről is lehúzzuk a hártyát , csak a narancshúsára van szükség. Kicsikre daraboljuk de ne turmixoljuk le mert akkor egy levet kapunk és nekünk húsos pépszerűségre van szükségünk!!! 
Az a lényeg hogy 25 deka narancshúsunk legyen.
Hozzá reszelünk 2 deka friss gyömbért és egy ampulla narancsaromát adunk még hozzá.



Félre tesszük.
Kimérjük a mákot, cukrot és a vizet.
Vízbe rakjuk a cukrot és felforraljuk. 
Addig főzzük amíg a cukor teljesen el nem olvad és egy kicsit elkezd besűrűsödni. Kb 5 perc
Hozzáadjuk a darált mákot, elkeverjük 2-3 percig főzzük, majd hozzákeverjük a narancspépet.
Addig főzzük kb 5-8 perc míg összesűrűsödik.
Előfordul hogy a narancs túl leves, ekkor adjunk hozzá még mákot.
Sajnos ezt a fajta tölteléket pontosan nem lehet kiszámítani, mert a narancs lédússágától függ.
Az a lényeg hogy ne legyen folyós a töltelék!
Érdemes vele bajlódni mert nagyon ízletes lesz a töltelékünk!
Elkészíthetjük dupla adag mákból is és ezt ízesítjük tovább kedvünkre.






Ezután a tésztából kimérünk háromszor  28 - 28 - 28 dkg -ás darabokat.
 A maradékból ha van kedvünk készíthetünk Pozsonyi kifliket ,de felhasználhatjuk az egész tésztát is a beiglihez, elosztva a három részre. Egyébként a maradék tésztából 4 db kifli jön ki.



A kimért tésztákat külön-külön kinyújtjuk kb félcentis vastagra ,és 30 x 35 téglalap alakúra.



 Az elkészített töltelékből kimérünk szintén 28 dekát.


A tölteléket elkenjük a kinyújtott tésztán, de arra figyeljünk hogy minden oldalán a szélét 1cm -es sávban hagyjuk ki, oda  ne tegyünk tölteléket. 
Ugyanis ezeket mind behajtjuk és így tekerjük fel szépen a beigliket. 




Ha készen vagyunk a töltéssel feltekerjük szorosan, sütőlemezre rakjuk és ha mind három beiglit elkészítettük megkenjük 1 tojássárgájával a beiglik tetejét és meleg helyen addig kelesztjük amíg megszárad a tojássárgája a tetején kb 20-30 perc ez az idő.





Ezután lekenjük a beigliket tojásfehérjével és ismét pihentetjük a tésztát, de most hűtőbe rakjuk 30 percre. Erre azért van szükség mert ettől a kétkenési technikától lesz gyönyörű márványos a beiglik teteje.




Ha ezzel is megvagyunk akkor hústűvel vagy kihegyezett hurkapálcikával közepéig beszúrjuk a beigliket, felül 3 helyen és mind két oldalán szintén 3 helyen,egészen a beiglik közepéig , mert ez garantálja azt hogy a beigli ne repedjen szét, hiszen így a gőzök szabadon tudnak távozni a lukakon.

( ... persze azért előfordul hogy ezzel a módszerrel is bereped , de sokkal kevesebb az esély-rá mintha nem szurkáljuk meg)

Ezután 180 fokos előmelegített sütőben sötétbarnára sütjük őket.

Sütőtől függ kb 30 perc.

Ha kivettük hagyjuk kihűlni majd ferdén szeleteljük.

Én egy másfél  héttel korábban elkészítem őket és ha kihűltek fóliába tekerve hűtőszekrénybe tárolom.
 Szeleteléskor kiveszem a hűtőből és megvárom még szoba-hőmérsékletűre melegszik át.





Bátran próbáljátok ki! 
Tényleg nem nehéz és elég gyorsan elkészül.
Mindenkinek kellemes és sikerélményekben gazdag beigli sütést kívánok !

Legközelebb, Rubin S. Gaby névnapi tortája készítését, mutatom be  lépésről lépésre

 
Szeretettel várok mindenkit :))

12 megjegyzés:

  1. Mónika, ez csodásan hangzik! Lehet, hogy átvariálom az ünnepre tervezett bejgli-ízeket...? :)

    VálaszTörlés
  2. Jó nagyon ez a töltelék, meg kell próbálnom!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Csak a naranccsal kell vigyázni hogy ne legyen nagyon lédús, de lehet rakni hozzá kekszdarát ha túl híg:))

      Törlés
  3. Tavaly karácsonyra nem sütöttem bejglit, idén tervezem. Lehet, kipróbálom a töltelékeddel, tetszik! :) És nagyon szép a háttered! :)

    VálaszTörlés
  4. Nagyon gusztusosak ezek a bejglik, még kedvet is kaptam hozzá :)

    VálaszTörlés
  5. Még a végén kedvet kapok a bejgli készítéséhez :) Nagyon jó kis leírást adtál róla! Köszönjük szépen!

    VálaszTörlés
  6. Móni, ez frenetikus. Még a végén lehet nekifogok a bejglinek, pedig az idén nem akartam sütni. :-))

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...