2014. január 26., vasárnap

Koldustészta-leves

,, Apró kockákra vágott hagymát bő zsírban sárgára párolunk, egy tojásból, kevés vízből és lisztből tésztát gyúrunk s vékonyra kinyújtjuk. A hagymát a tészta egyik felén apró halmocskákba rakjuk, a másik felét a tésztának ráhajtjuk s derelyemetszővel kis táskákra kivágjuk. A visszamaradt hagymás zsírba paprikát teszünk, vízzel föleresztjük, sót, apróra vagdalt petrezselymet teszünk bele, ha felfő, a táskákat belevetjük s még pár percig főzzük. "

Így szól a recept Katóka szakácskönyvében ami 1913-ban íródott.
Hamar a család kedvence lett, annak ellenére hogy csak hagyma, liszt , tojás és pár fűszer szükséges az elkészítéséhez.
Ha felkeltettem figyelmeteket, akkor tartsatok továbbra is velem mert sok finomság fog még készülni a könyvből!

...... és  akkor lássuk hogyan is készítettem el 2014-ben ezt a remek levest :

 

Hozzávalók :
2 db nagy fej vöröshagyma finomra vágva
kb 2-3 evk. olaj a pírításáhot

- tésztához:
1 db közepes méretű egész tojás
kb : 3-4 maréknyi liszt
kb : 1 deci víz
csipetnyi só

- a leves készítéséhez :
2 liter víz
1 evőkanál olaj
2 evőkanál liszt
Ízlés szerint só, őrölt bors
1 evőkanál pirospaprika
20 dkg apróra vágott petrezselyemzöld
. . . de helyettesíthető : sóskával, bébispenóttal is!
( Mind két variációt próbáltam már, sóskával, spenóttal, vagy petrezselyemmel is nagyon finom lesz a leves . Most spenóttal készítettem :))

Elkészítése :
Először elkészítem a tésztát.
 Lisztből tojásból, sóból és kb 1 deci vízből közepes puha tésztát gyúrok.
Természetesen ha lágy lenne a tészta akkor adni kell még hozzá egy kevés lisztet, ha kemény lenne a tészta akkor pedig vízet kell még hozzá gyúrni.
Az elkészült tésztát félre rakom és addig pihentetem amíg a vöröshagymát összevágom és az olajban megpirítom.
Ha kész vagyok a hagymával, kinyújtom a tésztát lisztezett munkafelületen nagyon vékonyra !
Ez egy hagyományos levestészta!
 Ne legyen vastag mert akkor főzés után élvezhetetlen lesz !
A kinyújtott tésztákból kb 2 cm-es csíkokat vágok , a tésztám szélére sorra kis halmokba , egymástól kicsit távol rárakom a sült hagymákat.
Ráhajtom a tészta másik felét, és a töltelékeknél ujjammal lenyomkodom.
Felvágom  és villa segítségével körbe nyomkodom a széleit, hogy ne folyhassanak ki a hagymák , főzés közben.




Lisztezett tálcára rakom őket.
Előveszek egy kb 3 literes fazekat , amibe a megmaradt hagymás zsírt átöntöm.
Adok hozzá még 1 evőkanál olajat,  ez attól függ hogy szükség van-e a rántás elkészítéséhez és felmelegítem.
Hozzáadom a 2 evk. lisztet és ritka rántást készítek.
Sózom, borsozom, és végül adom hozzá a pirospaprikát.
Azonnal felöntöm langyos vízzel és csomómentesre keverem.
Felfőzöm a rántott leves alapot és amikor forr , hozzáadom az apróra vágott bébispenótot.
Szintén megvárom még forr egyett és belerakom az elkészített töltött tésztákat.
Ezután kb 10 percig főzöm, míg a tészták megfőnek a levesben és máris kész.
Itt még meglehet kóstolni és ha úgy érzitek hogy utána kell fűszerezni sóval borssal akkor tegyétek meg.

Forrón tálalom, jó étvágyat hozzá!

12 megjegyzés:

  1. Nagyon guszta és számomra különleges leveske, biztosan nagyon fincsi! :)

    VálaszTörlés
  2. Én kötöttgaluska leves néven készítem ezt.
    Légyszíves, látogass el hozzám, egy új blogjáték kapcsán!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Azért ez a név sem mindennapi:)) Köszönöm hogy gondoltál rám:))

      Törlés
  3. Hát ez nagyon tuti kis leves. Nálunk ha gombóc készül, akkor van gölődin leves, no az ehhez hasonló. :-))

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Egyre jobb nevek alatt készítek ti is ezt a levest, nagyon tetszenek ezek a leves nevek is:))

      Törlés
  4. Kedves Bibiomi! Kérlek nézz be hozzám és olvasd el a legutolsó posztomat, különös tekintettel a bejegyzés végére! :)
    http://ildikokki.blogspot.fi/2014/01/de-ki-is-az-az-ildi-kokki.html

    VálaszTörlés
  5. Válaszok
    1. Ajánlom neked , mert tudom hogy te is szereted az ilyen ételeket,és kíváncsi lennék mit szól a családod hozzá:))

      Törlés
  6. Valóban a kötöttgaluska leveshez (táskaleves néven is emlegetik) hasonló, de nincs kötés, de van táska. Paprikás sült hagymával és sok petrezselyemmel készítem. Nagyon-nagyon finom leveske!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Biztosan nagyon finom úgy is ahogyan te készíted.

      Törlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...