2014. január 2., csütörtök

Lemon curd (tojásmentes változat)

Gizi , Málna zselés csokoládé tortáját szeretném elkészíteni, de csokis mentolos változatban.
Ehhez keresgéltem az interneten egy citrom vagy menta zselés dolgot, hogy letudjam cserélni a málna zselét.

Így akadtam rá  Bio Ritrus ahol egy lemon curd receptet találtam .
Soha nem készítettem még lemon curdot, de sokatoknál láttam már és sokan írtátok hogy milyen finom.
 Ezért úgy gondoltam egy kicsit átalakítom  Gizi receptjét és ezt a limon curdot fogom használni hozzá.



Lemon curd hozzávalói :
Hozzávalók:
 3 nagyobb citrom leve 
 15 dkg világos nádcukor
 10 dkg vaj
 2-3 ek. kukoricakeményítő
 fél dl brandy
 1 dl fehérbor

Elkészítése :
A citromok levét kicsavartam (de én a héját nem használtam fel!) leszűrtem.
A vajat felolvasztottam kicsi lángon és hozzákevertem a keményítőt kis adagokban, csomómentesen.
Ezután, hozzáadtam a citromlevet és a cukrot, 2-3 percig kavartam.
Végül beleöntöttem a bort és brandyt, majd 5 percig forraltam ezalatt be is sűrűsödött.
Ezután tiszta steril üvegbe és a hűtőbe raktam, bár nem lesz sokáig az üvegben mert közben sül a tortám amihez szeretném felhasználni.

Bio Ritmus azt írja: ,, A hűtőben sokáig eláll, de szerintem eltarthatóságát a vaj szavatossága 
(vagy a gyerekek rájárása) határozza meg."

 . . . hát a gyerek rájárása nem  jó ötlet , mert egyébként nagyon finom, DE érezni rajta az alkoholt jócskán!!!!! 





Köszönöm a receptet , Bio Ritmus :))

A lemon curd egy angol citromkrém.
Az elkészült citromkrémet felhasználhatjuk tortákhoz, pitékhez, különböző omlós süteményekhez, de kínálhatjuk reggelire pirítós vagy friss péksütemény mellé is.

12 megjegyzés:

  1. Ezt az alkoholos változatát nem ismertem, de biztosan így is nagyon finom! :) Kíváncsian várom a tortádat! :)

    VálaszTörlés
  2. Nem tudtam, hogy lemon curd-ot tojas nelkul is lehet kesziteni, csak a tojassargas-vajas, alkohol nelkuli verziot ismertem eddig. A masik kulondbseg, hogy nalam a citrom reszelt heja is belekerul. Tetszik ez a valtozat is! A citromos-mentas tortat is hozod majd, ugye? :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Én meg egyáltalán nem készítettem még , ez volt az első és a citrom héjat nem használok már mert a viaszos réteg amivel kezelik nem mosható le. Nagyon sajnálom mert nem rég az almákon is észre vettem ezt a viasz réteget és az volt rá írva hogy Magyar. . . . és kérdezem én ! Minek a magyar almát lekezelni ha itthon árusítják?
      De ezt a témát lehetne még húzni vonni előre hátra, de akkor se derülne ki az igazság.
      Ezért inkább levágom minden gyümölcsnek a héját és már citrom és narancshéjat se merek használni!

      Törlés
    2. Igen, a citromhej sajnos elofordulhat, hogy viaszos.. Sot, leggyakrabban az. :( Meg a bio is.
      Ha kulon citromhejat ker a recept, akkor mivel potolod?

      Törlés
    3. Citromhéj helyett ,mindig citromlevet vagy citromaromát-olajat használok.
      Narancshéj helyett pedig mostanában, szintén narancsolajos aromával helyettesítem.
      Lidl -ben veszem ampulákban kiszerelve egy lapon sok más aromával együtt kapható

      Törlés
  3. Én is várom a tortát, biztos nagyon finom lesz. A lemon curd pedig jöhet tojással és nélküle is...Imádom.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Most már mi is szeretjük mert tudjuk milyen finom.
      Legközelebb kipróbálom a tojásos változatát is és a tortát hozom hamarosan:))

      Törlés
  4. Én is majdnem ugyanígy készítem a lemon-curdot, de én csak citromkrémnek mertem nevezni, épp, mert az eredeti tojással készül.
    Nagyon jól néz ki!

    VálaszTörlés
  5. Basszus,annyi baj van velem! Alkohol helyett víz? Tudom, ez így nem lesz jó. Azért megpróbálom vmi gyümlével. Ezer köszönet!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Sajnos én nem ismerek alkohol nélküli receptet. De ha neked működik akkor kérlek oszd meg velünk itt ,hogyan készítteted megjegyzésben. Előre is köszönjük.

      Törlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...