2014. január 30., csütörtök

Töltelékkel töltött egész nyúl



Hozzávalók :
kb 1,5 2 kg konyhakész egész nyúl
Töltelékhez :
3 db házi kenyér, vagy zsemle
1 fej vöröshagyma
a nyúlnak a mája
2 db tojás
1 csokor petrezselyemzöld
ízlés szerint: só, bors

Hozzávalók a készre töltött nyúl tűzdeléséhez :
10-15 deka füstölt mangalica szalonna
10 db fokhagyma
3 evőkanál olvasztott zsír
1 deci fehérbor
1,5 deci víz

Elkészítése :
A nyulat kívül -belül jól besózzuk és 20 percig állni hagyjuk szobahőmérsékleten.
Közben elkészítjük a tölteléket.
Kevés zsírba megfuttatjuk a finomra vágott hagymát és hozzá keverjük az elkapart májat.
Fehéredésig pirítjuk
Levesszük a gázról és hozzákeverjük a tejben áztatott és kinyomkodott kenyeret vagy zsemlét.
Ízlés szerint fűszerezzük sóval, borssal, hozzáadjuk a tojásokat és a finomra vágott petrezselyemzöldet.
A töltelékkel betöltjük a nyulat és nyílást hústűvel összetűzzük, vagy cérnával összevarrjuk, de ha cérnát válasszuk ne felfelejtsük el tálalás előtt kihúzni a nyúlból!
Egy mélyebb tepsibe rakjuk és a bevagdalt szalonna csíkokkal és a fokhagymákkal, egy szál rozmaringgal megtűzdeljük.
Őrölt borssal megszórjuk, ráöntjük a bort és a vizet, majd alufóliával lefedjük.


Előmelegített  ( nálam 7 gáz ) 200-220 fokos sütőben pároljuk kb 40 perc
Amikor puha a hús, levesszük a fóliát és a levével többször locsolgatva szép pirosra sütjük.
Zöldséges sült burgonyával tálaljuk.




Zöldséges burgonya  készítése:
2 kg megtisztított burgonyát félbe vágunk és jól megmossuk és készre főzzük sós vízben.  .
3 fej vöröshagymát finomra vágunk és kevés olajban egy nagy méretű lapos teflon serpenyőben megfuttatjuk.
Megpirítjuk a burgonyák mindkét oldalát és végül kb 2 maroknyi reszelt sárgarépát, 2 maroknyi apróra vágott bébispenótot is hozzáadunk.
5-6 percig pirítjuk együtt és máris készen vagyunk a körettel.
Mindennel elkészültünk ízlésesen tálaljuk és zellersalátával  kínáljuk.




.Jó étvágyat !

4 megjegyzés:

  1. Fenséges lakoma! Szeretem a szárazabb típusú nyúlhúst, nagyon finom lehet a töltelékkel és a lakomához tartozó körettel no meg salátával! :) Különleges összeállítás, Móni, ez fantasztikus :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm:)) Nagyon eltaláltam ez volt az első nyúl amit töltöttem, a család imádta.
      Van még egy nyulam a fagyasztóba őt is tölteni szeretném csak még nem találtam ki mivel.

      Törlés
  2. Nagyon szeretem a nyuszi húsát. Nagyon guszta lett, jól néz ki!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Én nem szeretem a nyulat de a lányom és a férjem oda van érte és ezért megtanultam hogyan is lehet elkészíteni több féleképpen . A kóstolást mindig rájuk bízom, de sokszor már megy rutinból is ha nincsenek otthon:))

      Törlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...