2014. február 3., hétfő

Francia káposzta




1913-ban receptet így írta le Tutsek Anna a szakácskönyvében.

,, Három maréknyi savanyú káposztát egy evőkanálnyi zsíron befödve megpárolunk, közben néha fölkeverjük, hogy oda ne süljön. Másik lábosban negyedkiló rizst zsíron, majd kis vízzel föleresztve puhára párolunk.
Félkiló sertéshúst is puhára főzünk és apróra összevagdalunk. Aztán egy lábas fenekét zsírral megkenjük és egy sor káposztát, majd egy sor rizst, erre egy réteg vagdalt húst teszünk, ezt tejföllel meglocsoljuk és ebben a sorrendben folytatjuk, míg a lábas megtelik. Félóráig a forró sütőben hagyjuk, aztán disznó-szeletet, kolbászt vagy oldalast rakunk rá és betálaljuk. "

A recept nagyon hasonlít a Szabolcsi rakott savanyú káposztára, nagyon sokszor készítem mivel a férjem Szabolcsi ezért nagyon gyorsan meg kellett tanulnom az elkészítését.
Nem is tudom miért nem került eddig fel a blogba ez a remek étel! . . hisz havonta készítem.
A Francia káposzta abban különbözik a Szabolcsitól hogy sorra rétegezi a hozzávalókat míg a Szabolcsiban a rizst a darált húsos pörköltöt és a tejfölt összekeverik, majd ezt rétegezik a savanyú káposztával és nincs hozzá tálalva  se kolbász se sült húsok, csak finom friss kenyér.

A receptet most a leírás szerint készítettem el, de a sült húsokat valahogy nem kívánta a szervezetem , ezért nem készültek el hozzá.
Így elkészítve is nagyon finom és ha van kedvetek akkor készítsétek el sült húsokkal együtt is:))

. . . és akkor nézzük hogyan is készítettem el 2014-ben a Francia káposztát :

Hozzávalók :
50 dkg fehérboros savanyú káposzta
1 evőkanál mangalica zsír a káposzta díszteléséhez
25 dkg rizs
1 evőkanál zsír a  rizs pirításához
50 dkg sertéscomb darálva
1 evőkanál zsír a darált hús pirításához
Félliter tejföl
Ízlés szerint só, őrölt-bors

Elkészítése :
A savanyú káposztát átmostam és jól ki csavartam a víztől, majd 1 evőkanál olvasztott zsíron megdinszteltem.
A rizs megpirítottam zsíron és feleresztettem 8 deci forró vízzel és puhára főztem, mind ezt én kuktában szoktam csinálni mert sokkal gyorsabb és nem kell utána töltögetni a vizet és 10  perc alatt el is készül.
A darált húst átpirítottam az olvasztott zsíron.
Elővettem egy magasabb tepsit és kikentem nagyon kevés zsírral, majd erre került egy sor káposzta, erre egy sor rizs és erre a darált hús, tejföllel bőven lekentem.
Így rétegeztem míg el nem fogytak a hozzávalók, arra figyeljetek hogy a tetejére káposzta kerüljön.
Végül a maradék tejfölt a befejezett rakott káposztára kentem és előmelegített sütőben ( nálam gáz 4 )
Készre sütöttem.
Nagyon finom próbáljátok ki bátran, friss kenyérrel a legfinomabb, de ha van hozzá kedvetek süssetek hozzá kolbászt sült húst, de  akkor is elvér hozzá egy szelet friss kenyér!

Jó étvágyat !

A recept forrása:  Tutsek Anna : Katóka szakácskönyve 1913.


4 megjegyzés:

  1. DE régen keresem ezt a receptet (sült hús és kolbász nélkül). Köszönöm szépen! Hétvégén amúgy is káposztára vágytam, most majd lesz! A csodás fazekamban. ;-D

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nagyon örülök hogy nálam találtál rá! Jó főzést és majd megyek hozzád megnézem hogyan sikerült:))

      Törlés
  2. Hű, ez nagyon-nagyon finom lehet, el fogom készíteni! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Örülök hogy felkeltettem az érdeklődésedet:))
      . . . és várom a véleményt hogyan is ízlett a családnak.

      Törlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...