2014. február 16., vasárnap

Karfiol-leves

                                    A receptet Tutsek Anna Katóka szakácskönyvéből hoztam el  nektek.
                                                     ( kattints a linkre és olvashatsz a könyvről )




,, Szép, nagy karfiolt ( kelvirágot) megmosunk,apró rózsákra szedünk szét s egy fazék vízben puhára főzünk.
Adjunk hozzá egy apró kockákra vágott kisebb burgonyát és egy kanál rizskását. Egy kanál vajból és lisztből ritka rántást keverünk s felöntjük a megpuhult kelvirág levével. Néhány szebb kelvirágrózsát félreteszünk, hogy minden tányérba jusson, a többi burgonyával rizskásával szitán áttörjük és a berántott s átszűrt levéhez adjuk, kellően megcukrozva és megsózva.
A levestálban egy tojás sárgáját két-három kanál tejföllel elhabarunk, a levest hozzáöntjük s így tálaljuk föl "

Így szól a recept az 1913-as kiadású szakácskönyvben.

Harmadik leves receptet készítettem el a könyvből és csak ajánlani tudom nektek, mert nagyon könnyen elkészíthető és rendkívül finom.
( Erre a linkre kattintva megnézhetitek az eddigi elkészült leveseket )
Az állaga hasonlít a karfiol krém leveséhez, de az íze sokkal finomabb.
Én soha nem raktam még cukrot a karfiolos receptek elkészítésénél, most rájöttem hiba volt mert a cukor teljesen kihozza a karfiol igazi ízét.
Azóta már ha csak karfiolt főzök vízben akkor is rakok a fő-fő vízébe 1 evőkanál cukrot és bármit készítek belőle,(  pl rakott, vagy rántott ) sokkal finomabbnak érzem, mert a cukor kihozza a karfiol ízét.
Próbáljátok ki és osszátok meg velem a ti saját tapasztalataitokat, igazán kíváncsi lennék rá !

. . . . .  és akkor nézzük hogyan is készült nálam el a Karfiol-leves

Hozzávalók :
kb 1,5 kg karfiol, megtisztítva rózsáira szedve
1 db nagyobb burgonya megtisztítva és kockára vágva
1 evőkanál megmosott rizs
1 evőkanál olvasztott vaj
egy fél evőkanál liszt
2 evőkanál cukor
1 db tojássárgája
3 evőkanál tejföl
nálam még pluszba : Ízlés szerint só, bors

Elkészítése :
A karfiolt a burgonyát és a rizst beletettem egy  fazékba és felöntöttem kb 3 liter vízzel.
A víz lepje el a karfiolt !
Puhára főztem de nem szét!
Karfiol főzésére oda kell figyelni mert hamar szét tud főni.
Amikor jó lett a karfiol puha hogy kanállal eltudtam vágni a rózsát akkor levettem a gázról és kb a fele karfiol rózsákat kiszedtem belőle, majd félre tettem egy tányérra.
Egy másik fazékban felolvasztottam a vajat, hozzá adtam a lisztet és kb 1 percig pirítottam.
Erre ráöntöttem a maradék levest a karfiolokkal , elkevertem és összeturmixoltam.
Ízlés szerint sóztam, borsoztam és belekevertem a cukrot.
Forraltam rajta egyet és levettem a gázról.
Az előzőleg simára elkevert tojássárgájás tejfölt belekevertem, ha nem lenne szép sima a leves akkor turmixoljatok még egyet rajta.
Végül beleraktam az előzőleg félre rakott szép karfiol rózsákat.

Jó étvágyat !



3 megjegyzés:

  1. Jól hangzik, nagyon guszta! :) Szoktam karfiollevest főzni, de nem így, legközelebb kipróbálom Katóka receptjét! :)

    VálaszTörlés
  2. Imádom a karfiol főzeléket, agy ez is biztosan ízlene! :)

    VálaszTörlés
  3. Próbáljátok ki lányok, biztosan ízleni fog:))

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...