2014. február 4., kedd

Sült malackaraj



Hozzávalók :
3 kg bőrös-csontos rövidkaraj
1 evőkanál só
1 kiskanál őrölt bors
1 teáskanál cayenne bors
3-4 evőkanál szójaszósz
1 db vöröshagyma lereszelve
3 cikk fokhagyma lereszelve.
2 deci olaj
1 deci víz
2 deci fehérbor
2 szál rozmaringág
Mangalica zsír

Elkészítése :
A karajt jól megmossuk és szárazra töröljük.
A bőrös részénél a hús aljáig a csontig bevagdossuk.
A fűszereket összekeverjük és ezzel a húst mindenhol jól bekenjük a bevágások között is!
1-2 órát pihentetjük a hűtőben letakarva.
A hideg zsírral a szeletek között bekenjük hogy ne legyen száraz a húsunk sütés előtt.
Egy pároló vasedénybe rakjuk ( ha nincs ilyen jó bármilyen fedeles mély jénai vagy kacsasütő edény is, de ezeknél a sütési és a párolási idő hosszabb ideig tart! )
Felöntjük vízzel, borral és olajjal, belerakjuk a rozmaringágat és lefedjük.
Előmelegített forró sütőben 220 fokon pároljuk kb 45 percig, ha nem puhult meg a hús ennyi idő alatt akkor pároljuk tovább és ha szükség van rá öntsük hozzá vizet.
Ha puha a hús vegyük le az edény tetejét és süssük tovább a húst, míg a bőre megpirul, közben a bőrt néhányszor locsolgassuk meg a levével.
Érdemes úgy sütni a húst , hogy kevés leve is maradjon a sütés végére, mert ezzel kiválóan tálalható a szeletelt húsunk és igazán passzol a hagymás rizshez is.




Hagymás rizs készítése kuktában:
37,5 deka rizst mossunk meg és csepegtessük le.
A kuktában olvasszunk fel 8 deka mangalica zsírt
50 deka finomra vágott vöröshagymát hozzáadjuk és megfuttatjuk rajta.
Bele keverjük a rizst és jól megpirítjuk a hagymás zsíron.
Fűszerezzük sóval borssal és felöntjük forró 6 deci vízzel.
Átkavarjuk és lezárjuk a kuktát.
A legnagyobb lángon a addig főzzük míg a kukta el nem kezd sípolni, a szelep ilyenkor függőlegesen áll!
Ha sípol levesszük a gázt a legkisebb fokozatra és a szelepet vízszintes állásba fordítjuk.
Innentől számítva 10 percig főzzük és máris kész a finom hagymás rizsünk a húsunkhoz.
Természetesen mind ezt kukta nélkül is elkészíthető, csak a rizs főzési ideje hosszabb!

Jó étvágyat !







3 megjegyzés:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...