2014. február 28., péntek

Tojásos csirke

             A receptet Tutsek Anna Katóka szakácskönyvéből hoztam el  nektek.
                               ( kattints a linkre és olvashatsz a könyvről )

 ,, Egy szép,nagy csirkét megtisztítunk, földarabolunk és besózzuk. Lábasba egy főzőkanál zsírt teszünk, ha forró belerakjuk a csirkét és befödjük: mikor puha levesszük a fedőt és zsírjára hagyjuk sülni. Egy tányérba ütünk hat tojást, sóval,borssal, vagdalt petrezselyemmel jól elhabarjuk és óvatosan a csirkére öntjük, hogy jól befödje. Igen jó hozzá a zöld saláta. "

Így szól a recept az 1913-as kiadású szakácskönyvben.





Egyre több ételt készítek el a könyvből és mindegyik recept megállja a mai korban a helyét.
Egytől egyik nagyon finomak és könnyen elkészíthetőek.
A tojásos csirke is egy új dolog a számomra, de mivel nálunk nem eszik meg az egész csirkét teljesen, kivéve ha grillként készítem el. ezért én most csak csirkecombokból készítettem el a receptet.

. . . . .  és akkor nézzük hogyan is készült nálam el a Tojásos csirke :

Hozzávalók: 

3 db nagyobb egész csirkecomb
9 db tojás
1 csokor petrezselyemzöld
ízlés szerint só, bors
a sütéshez 2 deci olvasztott mangalica zsír
Tálaláshoz 1 db nagyobb fejes saláta ecetesen elkészítve

Elkészítése :

Combokat a forgó csontnál ketté vágtam így kaptam 6 db-ot, majd besóztam.
A zsírt egy nagyobb hússütő edénybe felforrósítottam, majd beleraktam a combokat , úgy hogy egymás mellett elférjenek és egy fedővel lefedtem. 
Fontos hogy kis-lángon párolódjon !
Amikor az alja már puha volt,megfordítottam a combokat kb 15 perc és újra lefedtem a fedővel.
Itt már kb 5-8 perc alatt megpuhul a fordított oldala a comboknak.
Amikor teljesen puha a hús akkor fedő nélkül nagy-lángon mind két oldalát megsütöm.
Egy olyan mély tepsit kerestem amiben egymás mellett elfértek a combok és elég magas ahhoz hogy a tojások befedjék. 
A tepsit kiolajoztam és a megsült combokat egymás mellé raktam, majd a tojásokat villával felvertem, hozzákevertem a finomra vágott petrezselymet, sóztam borsoztam és ezt a masszát ráöntöttem a combokra. 
Fontos hogy a tojás ellepje a combokat, ha nem akkor verjük még fel 1-2 tojást és öntsük még rá!
Előmelegített forró sütőben készre sütjük, akkor jó ha a tojás megsült rajta.
Ecetes fejes salátát készítettem hozzá és végül tálaltam.
Nagyon finom könnyű ebéd, vagy kitűnő tartalmas vacsora is lehet, csak ajánlani tudom mindenkinek.


Jó étvágyat !






1 megjegyzés:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...