2014. március 2., vasárnap

Darázs töltött káposzta

A férjem Nyíregyházi én Miskolci és tudjuk hogy mind két városban teljesen másképpen főzik a töltött káposztát. 
Az eredeti darázs káposztát torma levélbe, vagy édes káposztába töltik, nincs apró káposzta alá főzve és kb egy faltnyi kicsi töltelékeket készítenek.
Miskolcon inkább savanyú káposztába , vagy kelkáposztába töltik a tölteléket mind kettőt rétegezik apró káposztával is és a sorok közzé füstölt húst raknak, majd amikor megfő a káposztát berántják.

Ebből a két variációból született meg ez a fajta töltési mód, egyikre sem hasonlít , de a végeredmény nagyon finom. Ha tetszik ! . . . próbáljátok ki !





Hozzávalók :
50 dkg Vecsési savanyú káposzta
1 db nagyobb fej Vecsési savanyított káposzta
0,5 kg darált sertéscomb
0,5 kg darált marhacomb
25 dkg kukoricadara
2 db vöröshagyma
1 deci olaj
2 db tv paprika
1 db erős hegyes paprika 
2 db paradicsom
Ízlés szerint só,bors
1 evőkanál pirospaprika
15 dkg paradicsomsűrítmény

Elkészítése :
A savanyú káposztát jól kimossuk és lecsepegtetjük.
A fejet lapujára szedjük, szintén jól átmossuk, lecsepegtetjük és kettévágjuk.
A húsokat összekeverjük hozzáadjuk a megmosott lecsepegtetett kukoricadarát ,félre rakjuk.

Elővesszünk egy lábast és belerakjuk az olajat majd megfuttatjuk rajta a finomra vágott vöröshagymát
,ehhez hozzáadjuk az apró darabokra vágott paprikákat és a paradicsomot.
Sózzuk, borsozzuk, belekeverjük a pirospaprikát és egy deci vízzel felengedjük, majd kb 10 percig egy lecsós alapot készítünk belőle.
Ha elkészült hozzá keverjük a húsos keverékünkhöz, itt is sózzuk,borsozzuk ízlés szerint.
Sorra a lapukba töltünk egy kb diónyi nagyságú húst és feltekerjük őket.
Törekedjünk a kicsi töltelékek készítésére, fontos hogy kb egyformák legyenek a töltelékek,mert így egyszerre fognak megfőni!





Káposzta betöltése. Saját videó.




Egy 9-literes fazék aljára rakjuk az apró savanyú káposztát,sózzuk, borsozzuk és összekeverjük, erre rakjuk sorra a töltelékeket, mind addig míg el nem fogynak.
Felöntjük annyi vízzel ami ellepi, kis lángon lefedve félig megfőzzük. 
Amikor félig megfőtt a káposztánk akkor, a paradicsomsűrítmény kb 1 deci vízzel elkeverjük és a káposztán tetejére öntjük, összerázogatjuk és szintén lefedve készre főzzük.
Tálalásnál az apró káposztára rakjuk a töltelékeket és tejföllel és friss kenyérrel kínáljuk.

Nekem ebből az adagból 55 db káposztám lett:))

Jó étvágyat !



,



  Ha tetszik a blogom, iratkozz fel a rendszeres olvasók táborába és a FACEBOOKON is követhetsz!
https://www.facebook.com/BibimoniReceptjei 

Kövessétek az instagram oldalamat, ahol olyan fotókat is megosztok, amelyek a blogba nem fognak bekerülni, mint a fázisfotók és egyéb kulisszatitkok! A receptek a blogban mindig megtalálhatóak, azonos néven, a keresőben könnyen megkereshetőek!



3 megjegyzés:

  1. Én is szoktam kukorica darával káposztát tölteni, de mi gombával, és hússal is készítjük. Évek óta blogolni szerettem volna, csak nem érkeztem lefotózni, hogy megmutathassam :) Nagyon finom étel!!!! Jól ötvözted!

    VálaszTörlés
  2. Akkor a férjeddel földik vagyunk. :) Felénk tényleg így készül, ahogy írod, én pl. tormalevélbe töltve szeretem a legjobban. :) Nagyon guszták lettek a kis tekercseid, darával még nem töltöttem, de el tudom képzelni, milyen finom! :)

    VálaszTörlés
  3. Nekem nagyon tetszik! Szeretem minden fajtáját a töltött káposztának. De legjobban az abalével készültet. Ezt is ki kellene próbálnom! :-))

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...