2014. március 16., vasárnap

Májgaluska leves

Alap levesnek libahúsból készítettem húslevest, aminek elkészítési módját ezen a linken nézhetitek meg.

Általában a húsleveseket én mindig kuktában főzöm ,mert sokkal finomabb és sokkal gyorsabban elkészülnek mint ha hagyományos módon főzzük.
Amikor megfőtt a leves leszűröm és a zöldségeket felkarikázom, kisebb darabokra vágom és így rakom vissza a leszűrt húslevesbe.
2-3 maréknyi zöldborsót külön főzök meg sós vízbe és ezt is belerakom a leszűrt levesbe.
Elkészítem a májgombócokat és kifőzésük után szintén belepakolom a kész levesembe, majd petrezselyem zölddel bőven megszórom és máris tálalható a finom levesünk.



Májgaluska készítése kb 8 liter leveshez :

Hozzávalók :
8-9 db csirkemáj
2 szelet kenyér, vagy zsemle
2 db egész tojás
4 evőkanál finomra vágott petrezselyemzöld
ízlés szerint: só, bors.
annyi zsemlemorzsa amennyit felvesz a massza

Elkészítése :
Egy szélesebb mély lábasba odarakok vizet forrni
Kenyeret vagy a zsemlét vízbe áztatom és jól kinyomkodom.
A májat összeturmixolom, hozzáadom az előzőleg már beáztatott , kinyomkodott kenyeret.
Hozzákeverem a tojásokat, a petrezselyemzöldet és fűszerezem sóval borssal.
Jól összekeverem és annyi zsemlemorzsát adok hozzá, hogy kb közepes lágy masszát kapjak.
Nem szabad keményre készíteni ,mert akkor nem fő meg, ha nagyon lágy akkor meg szétesik főzés közben.
Ezért minden esetbe csináljunk egy főzési próbát egy-egy gombóccal!
Amikor forr a víz, leveszem a lángot alatta kicsire és vízbe mártott teáskanállal beleszaggatom a májgaluskákat, ha feljönnek a víz tetejére akkor még 3-4 percig főzöm őket.
Egyet kiveszek a vízből és megnézem hogy puhára főtt e, ha igen kiszedem őket egy lukacsos szűrőre és ha lecsepegtek azonnal belerakom a kész húslevesembe.
Mind addig ismételem ezt a főzési módot míg az összes galuskám el nem fogyott.
Végül tálalom:))

Jó étvágyat !












2 megjegyzés:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...