2014. március 14., péntek

Medvehagymás kockák

Napokban láttam meg ezt a receptet Neanál és tovább olvasva Nea bejegyzését kiderült hogy az eredeti recept Viki blogjáról való. Érdemes mindkettőjüknél átolvasni a receptet , mert mind két oldalon több hasznos információt tudhatunk meg a receptről.
Én feleztem az adagot és reszelt sajt helyett finomra darabolt sajtot használtam a tésztába és most ezt a lecsökkentett receptet írom le nektek, amiből kb 30-35 db kockám lett.
 Nagyon finom és kezelhető tésztánk lesz, érdemes kipróbálni, csak ajánlani tudom:))
Nea ,Viki! -  köszönöm a receptet:))




Hozzávalók :
50 dkg liszt
25 dkg margarin
1 teáskanál só
2 nagyobb tojássárgája
10 dkg szeletelt trappista sajt finomra összevágva,
1 deci tej- ( amiben csipetnyi cukor és 2 dkg élesztőt felfuttatunk )
19 dkg tejföl
plusz 10 dkg reszelt parmezán sajt , de lehet trappista is kockák tetejére
Fél csomag kb 10 db nagyobb levél medvehagyma finomra összevágva

Elkészítése :
A lisztet a sóval és a margarinnal összemorzsoljuk egy nagyobb tálban.
A tojássárgájákat, tejfölt sajtot és a  felfuttatott élesztőt a tejben hozzáadjuk a liszthez és szép sima tésztát gyúrunk össze belőle.
Ezután letakarjuk egy konyharuhával és 20 percig pihentetjük.
Közben összevágjuk nagyon finomra a medvehagymánkat.
Pihentetés után ujjnyi vastagra nyújtjuk ki a tésztát és az összevágott medvehagyma felét egyenletesen rányomkodjuk a tészta tetejére.



- majd elkezdjük hajtogatni, először a tészta felső részét hajtsuk be félig magunk felé.



- majd az alsó tésztánk részét ráhajtjuk



- ezután a tésztánk baloldalát behajtjuk félig




- és erre ráhajtjuk a tésztánk jobb oldalát és megfordítjuk



- alálisztezünk egy kicsit és letakarva pihentetjük 10 percet.




Pihentetés után , újra kinyújtjuk ujjnyi vastagságúra és a tészta tetejére rányomkodjuk a maradék medvehagymánkat és újból megismételjük az előbb leírt hajtogatási módszert.
A második hajtogatás után ismét pihentetjük 10 percet.

Pihentetés után kinyújtjuk a tésztánkat, kb ujjnyi vastagságúra és félujjnyi széles csíkokra vágjuk fel, majd felkockázzuk.


  

Tojásfehérjével lekenjük a tetejüket és én reszelt parmezánsajtba mártottam bele és szilikonos sütőpapírral kibélelt tepsire raktam őket kissé egymástól távol.


Előmelegített sütőben 180-fokon kb 20-25 perc alatt szép pirosra sütjük.
A sütési idő sajnos mindenkinél más-más , mert függ a sütő fajtájától!

A végeredmény egy nagyon guszta finom medvehagymás pogácsa, ami szerintem frissen a legfinomabb !




A medvehagyma jótékony hatásairól ezen a linken olvashattok nálam :))

2016 . Küldd el a recepted áprilisi számában is megjelent ez a recept.



7 megjegyzés:

  1. Nagyon jól néz ki, ideje beszereznem medvehagymát. :)

    VálaszTörlés
  2. Látszik is a fotókon, hogy mennyire finom! :) Szoktam én is kockákat készíteni, így legalább nincs hulladék, a tészta nem veszíti el levelességét! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igen ezzel a vágási módszerrel sokkal gyorsabban elkészülnek :))

      Törlés
  3. Mónika, nagyon kis helyesek lettek nálad. Én is holnap készülök sütni megint egy nagyobb mennyiséget, de ebből megy a fagyasztóba is adagonként. Jó lesz elővenni, ha hirtelen megkívánjuk. De tényleg langyosra hűlve a legfinomabb, jócskán be lehet lakmározni belőle.

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...