2014. március 18., kedd

Olasz pizzatészta recept, olasz hozzávalókból elkészítve





      A kép forrása :Italian pizza school

Egy legenda szerint 1889-ben egy olasz pék, azzal kedveskedett az akkori királyi párnak, hogy piros paradicsommal , fehér mozzarella sajttal és zöld bazsalikommal díszített, nemzeti színű lepénykenyereket készített számukra.
 A királyi pár megszerette az íncsiklandó ételt, s általuk vált közkedveltté az egész országban, majd elnevezték pizzának.
Hihetünk-e a legendában? 
Sajnos azt nem tudom, de azt tudom hogy az olaszok számára a mai napig az igazi pizza vékony tésztájú és csak paradicsom, bazsalikom és mozzarella sajt kerül rá, bazsalikomos paradicsomos mártással megkenve.

Egy kedves barátnőm Olaszországban dolgozik és vele szoktam hozatni ezt azt,amikor hazajön.
Most a lisztekre eset a választásom így került hozzám ez a fajta pizzaliszt amit 0 liszttel lehet itthon helyettesíteni.
 A többi hozzávaló itthon is kapható.



A recept amit elkészítettem a liszt csomagolásán található.
Próbáljátok ki mert nagyon finom.


Hozzávalók :
500 g pizza-liszt, vagy helyettesíthető 0 fehér liszttel
25 g élesztő
12 g só
2 evőkanál olívaolaj
250 g langyos víz

Elkészítése :
Langyos vízbe oldjuk fel az élesztőt , a lisztet tegyük egy  tálba, adjuk hozzá a sót, olajat és a feloldott élesztős vizet. Gyúrjuk tésztává. Amikor össze állt a tésztánk , vegyük ki a tálból és addig gyúrjuk amíg a tésztánk szép fényes felületű nem lesz vagyis, nem ragad a munkafelületünkre.
Takarjuk le egy konyharuhával és 10 percig pihentessük.


Pihentetés után osszuk két felé a tésztát, gyúrjunk belőle egy-egy cipót és egyesével nyújtsuk ki 32 cm-es körré és tegyük rá egy kiolajozott, lisztezett pizzasütőre.


Megszurkáljuk egy villával a tészta tetejét és ismét pihentetjük 10 percet.
Pihentetés után tetszés szerint elkészítjük és előmelegített forró sütőben kb 15 perc alatt készre sütjük.

Én most csak a legenda szerinti hozzávalókat raktam rá és így sütöttem készre.



Hozzávalók a paradicsomszószhoz :
 3 fej vöröshagyma finomra vágva
12 ,5 dkg sűrített paradicsompüré
1 bögre paradicsomlé
1 lapos evk. étkezési keményítő
só, bors, oregánó ízlés szerint


Elkészítése :
A szószhoz a vöröshagymát kevés olajon megfuttatjuk , hozzáöntjük a paradicsomlét és a sűrített paradicsomot, fűszerezzük, majd felforraljuk.
Kevés vízbe feloldjuk a keményítőport és hozzákeverjük a szószhoz.


 Addig főzzük míg besűrűsödik.
A kinyújtott pizzatésztára kenjük és tetszés szerinti feltéttel megszórjuk.

( A képen látható pizza, szeletelt paradicsommal, mozzarella sajttal és friss oregánóval készült. )


Jó étvágyat !










2 megjegyzés:

  1. Csodásan guszta lett! Sajnos a nyers paradicsomot nem tudom megenni, de képen szívesen elnézegetem :)

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...