2014. március 25., kedd

Túrós Zserbó



Hozzávalók a tésztához :
25 dkg ráma
60 dkg liszt
10 dkg cukor
2 db tojássárgája
3 evk. tejföl
2 dkg friss élesztő + 2 evk. tej + 1 kiskanál cukor

Hozzávalók a töltelékhez :
Diós töltelékhez :
10 dkg sárgabaracklekvár, a lap lekenéséhez
18 dkg darált dió
10 dkg porcukor

Túrós töltelékhez :
10 dkg sárgabaracklekvár, a lap kenéséhez
2 evk. puha vaj
50 dkg túró
1 db tojás
2 evk citromlé

Bevonathoz :
20 dkg fehér csokoládé
5 dkg étcsokoládé



Elkészítése :
Olvasszuk fel a rámát és keverjük bele a cukrot és a tojássárgáját.
Az élesztőt keverjük össze a cukorral és a tejjel.
Mérjük ki a lisztet és öntsük a közepébe az élesztős tejet és a rámás masszát és a tejfölt, majd gyúrjuk össze.
A tésztából formáljunk egyenlő 3 db cipót és letakarva pihentessük 30 percet.
Vegyünk elő egy 26 x 37 x 7 cm-es magas , vagy valami hasonló méretű tepsit.
Hideg vajjal kenjük ki.
A cipókat egyenként nyújtsuk ki lisztes munkafelületen a tepsi méretére és az első lapot rakjuk bele.
Sárgabaracklekvárral kenjük le egyenletesen , a diót keverjük össze a porcukorral és osszuk el szintén egyenletesen a lekvárral lekent lapon.
Erre rakjuk rá a kinyújtott második lapot, megszurkáljuk egy pár helyen villával.és lekenjük a maradék lekvárral, erre rátöltjük a túrós tölteléket, amit előzőleg már habosra kevertünk.
Végül betakarjuk a harmadik kinyújtott lapunkkal.
A tetejét megszurkáljuk egy pár helyen villával és előmelegített közepes hőmérsékletű sütőben addig sütjük még a zserbónk teteje szép világos barna színű lesz.
Elkészült zserbónkat kivesszük a sütőből és langyosra hűtjük, de nem vesszük ki a tepsiből !
Felolvasszuk a fehér csokoládét 1 teásk. olajjal és a zserbónk tetejére öntjük egyenletesen.
Kicsit oda lehet ütögetni a pulthoz, mert így egyenletesen eloszlik csoki a süti tetején.
Felolvasszuk az étcsokoládét egy kiskanál olajjal és egy kiskanál segítségével a fehér csokira csíkokat húzunk egy kissé távol egymástól, majd egy fogpiszkáló segítségével ellentétes irányban összehúzzuk az étcsokit a fehér csokiban.
Hűtőbe rakjuk és legalább egy éjszaka állás után felszeleteljük forró ízbe mártott széles pengéjű késsel.







10 megjegyzés:

  1. Eddig nem nagyon kedveétem a zserbót, de ez a túrós változat nagyon felkeltette a kíváncsiságom :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Én nagyon szeretem a hagyományosat is, a túrós a kedvencem, és szoktam még mákosat is az is nagyon finom, de még a blogba nem került fel, hogy miért nem is tudom de majd legközelebb:))

      Törlés
  2. Még sosem ettem túrós zserbót, de nagyon jól néz ki és biztos finom is lehet. Kifogom próbálni, mert szeretem a túrós édességeket! :)

    VálaszTörlés
  3. Nagyon-nagyon guszta, bárcsak le tudnék kapni egy szeletet a képernyőről! :)

    VálaszTörlés
  4. Nagyon guszta azokkal a vastag töltelékekkel és a két rétegű bevonóval... :-P Meglepem a családot vele Húsvétra. :)

    VálaszTörlés
  5. Megcsináltam de fehér csoki nélkül, fantasztikus let!. Ezentúl ez lesz 'A zserbó' nélunk !

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Edina!
      Nagyon örülök hogy elkészítetted, és annak is hogy ízlett.

      Törlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...