2014. április 26., szombat

Medvehagymás hússal töltött, egész nyúl



Hozzávalók :
1,5 - 2 kg konyhakész egész nyúl
30 dkg darált sertéscomb
10 -15 db medvehagyma levél vékony csíkokra felszeletelve
1 db tojás
Ízlés szerint : só, bors

Sütéshez:
3 deci  gréfutos sör
kb 1 evk narancsos mustár 
kb 2-3 olvasztott vaj
1 szál bazsalikom
1 szál rozmaring
3-4 cikk fokhagyma
egy kisebb csokor metélőhagyma




Hozzávalók a Sült ,Töltelékhez :
10 zsemle
12 db tojás
1 fej vöröshagyma finomra vágva
1 nagyobb csokor petrezselyemzöld finomra vágva
1 csomag sütőpor
ízlés szerint , só bors, kevés olaj







Elkészítése :
A nyulat kívül -belül jól besózzuk és 20 percig állni hagyjuk szobahőmérsékleten.
Közben elkészítjük a húsos tölteléket.
A darált húst összekeverjük a medvehagymával a tojással ás ízlés szerint fűszerezzük sóval, borssal.
Előhozzuk a besózott nyulat és a hasába töltjük a húsos masszánkat.
Jól összetűzzük hústűvel, vagy erre a célra kapható cérnával összevarrjuk a nyílást.
Egy jénai sütő edénybe fektetjük és minden oldalát bekenjük vajjal és narancsos mustárral.
Ráöntjük a sört, borsozzuk és mellé rakjuk a friss zöld fűszereket.
Egy alufóliával letakarva Előmelegített  ( nálam 7 gáz ) 200-220 fokos sütőben pároljuk kb 40 percig
Amikor puha a hús, levesszük a fóliát és a levével többször locsolgatva szép pirosra sütjük.

Mivel darált hússal töltöttem meg a nyulat, ezért köretnek sült tölteléket készítettem hozzá.
Tölteléket én is és sokan mások is hasonló mennyiségű és arányú hozzávalókból készítjük, DE Zsuzsa pluszba rak bele egy csomag sütőport is!
Kíváncsi voltam hogyan viselkedik a sütőpor a töltelék tésztájában és meg kell hogy mondjam tökéletes laza , puha töltelékünk lesz tőle.
Úgy gondolom hogy átveszem ezt a szokást Zsuzsától és ha sült tölteléket fogok készíteni mindig fogok bele rakni sütőport is. 



A töltelék készítése :
A zsemléket vízbe áztatjuk egy pár pillanatra és jól kinyomkodjuk.
Belerakjuk egy nagyobb tálba.
A hagymát az olajon megfuttatjuk és ráöntjük a zsemlékre.
Jól összekeverjük, hozzáadjuk a finomra vágott petrezselyemzöldet és a tojásokat.
Ízlés szerint sózzuk , borsozzuk és belekeverjük a sütőport.
Egy nagyobb vagy két kisebb kenyér sütő formát zsírral jól kikenjük és zsemlemorzsával jól beszórjuk inden oldalát és beleöntjük a töltelékünket.
Előmelegített sütőben készre sütjük.
Akkor jó ha beleszúrunk egy vékony pengéjű kést és nem ragad már rá a töltelék.
Amikor langyosra hűlt, kiborítjuk a formából és felszeleteljük , majd a hús mellé kínáljuk , vajas krumplipüré társaságában.


Jó étvágyat !




4 megjegyzés:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...