2014. április 2., szerda

Mrs. Weasley hagymalevese a hozzá illő kenyérrel

"-Mrs. Weasley varázspálcájával megkopogtatott egy jókora vasfazekat.
Az rászállt a tűzhelyre, és nyomban rotyogni kezdett.
- Most persze mindenki alszik, hiszen csak holnapra vártunk téged.
Tessék, készen is van..
Újra rákoppintott a fazékra, ami erre felemelkedett, Harry felé repült, és megdőlt. Mrs. Weasley alácsúsztatott egy jókora mélytányért, s ügyesen felfogta a sűrű, gőzölgő hagymaleves-sugarat.
- Kenyeret kérsz hozzá, drágám?
- Kérek szépen Mrs. Weasley.
Az asszony meglengette pálcáját a válla fölött; egy vekni kenyér és egy kés röppent kecsesen az asztalra.
Miközben a kés felszelte a kenyeret, a leveses fazék pedig visszaszállt a tűzhelyre,
Mrs. Weasley helyet foglalt Harryvel szemben. "

Forrás : ( J.K. Rowling - Harry Potter és a Félvér Herceg 85. oldal )



Eddig csak elképzelni tudtuk, hogy milyen is lehet egy késő esti hagymaleves vacsora frissen sült kenyérrel Mrs. Weasley receptje alapján. Tegnap este mi is neki álltunk sütni- főzni, először a kenyeret gyúrtuk össze, majd amíg ropogósra sült addig elkészült a leves is. Nekünk nincsen varázspálcánk ezért kézzel szeleteltük fel a kenyeret, és a levest is merőkanállal kellett kiszednünk, de így is nagyon finomra sikerült.
Ha Ti is szeretnétek érezni a varázslatos ízeket akkor álljatok neki és készítsétek el, majd számoljatok be nekünk, hogy hogy sikerült.

Íme a recept saját fordításunkban :

Hozzávalók a kenyérhez :
512 gramm liszt
1 teáskanál szódabikarbóna
1,5 teáskanál cream of tartar
( cream of tartar helyettesíthető, 1 csapott teáskanál szódabikarbónával )
36 gramm puha vaj
1 teáskanál só
3 teáskanál cukor
1 nagy tojás villával felverve
192 gramm író
( az  író : - 2/3-ad natúr joghurt és 1/3-ad víz keverékéből is helyettesíthető )

Elkészítése :
Előmelegítem a sütőt 225 fokra gáznál 5 fokozaton.
Egy tálba öntöm a lisztet, sót, cukrot, szódabikarbónát, cream of tertart, majd elmorzsoltam a liszttel a puha vajat.
Gyors mozdulatokkal összeállítom a tésztát, a tojással és a joghurtos-vizes keverékével.
Nem dagasztom, nem gyúrom. Közepes lágy tésztának kell hogy kapjunk.

 Amint összeállt cipót formázok belőle és szilikonos sütőpapírral kibélelt tepsire rakom, a tetejét megszórom liszttel és a cipó közepét kereszt irányban mélyebben bevágom egy éles késsel.
Azonnal berakom a sütőbe és 225 fokon 15 percig sütöm és ezután leveszem a sütő hőfokát 190 fokra gáznál 3. fokozatra és addig sütöm még a kenyér alja szép barna színű lesz, de nem égett !
Ha elkészült a kenyér, kiveszem a sütőből és egy kenyér rácson hűlni hagyom.










Hozzávalók a hagymaleveshez :
2 db nagyobb vöröshagyma kis kockákra felvágva
2 evőkanál puha vaj
1 liter víz
4 teáskanál ételízesítő
( a víz és az ételízesítő helyettesíthető húslevessel )
ízlés szerint só, bors
40 gramm liszt
475 ml zsírszegény tej

Elkészítése :
A vajat felolvasztottam egy fazékba, erre ráraktam a felvágott hagymát és kissé megpirítottam rajta, majd felöntöttem az ételízesítős vízzel és kb 30 percig főztem kis lángon, míg meg nem puhult a hagyma kocka.
Ezután a tejben a lisztet habverővel csomómentesre kevertem és a forrásban lévő leveshez adtam.
Ízlés szerint sóztam borsoztam és még 3-4 percig főztem kis lángon, állandó kavargatás közben.
Ezután elzártam a gázt a leves alatt és mély  leveses tányérba varázsoltam.











Jó étvágyat !

A recept forrása :

Könyvajánló- Unofficial Harry Potter Cookbook- avagy szakácsköny Harry Potter világából



 Ha tetszik a blogom, iratkozz fel a rendszeres olvasók táborába és a FACEBOOKON is követhetsz!
https://www.facebook.com/BibimoniReceptjei 

Kövessétek az instagram oldalamat, ahol olyan fotókat is megosztok, amelyek a blogba nem fognak bekerülni, mint a fázisfotók és egyéb kulisszatitkok! A receptek a blogban mindig megtalálhatóak, azonos néven, a keresőben könnyen megkereshetőek!

9 megjegyzés:

  1. Hm, egy jó forró hagymaleves... bár megtanulhatnám hogyan kell cipóban feltálalni ;) Ez hasonló ahhoz, amit Hercegem szokott készíteni (bár ő nem Félvér haha :), mi imádjuk :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Örülök hogy tetszik. Elsőre egy nem túl bonyolult receptet választottunk és hogy hogyan is kell cipóban feltálalni?
      . . . nálam ezen a linken meg nézheted:))
      http://bibimoni.blogspot.hu/2013/05/fokhagyma-kremleves-cipoban-talalva.html

      Törlés
  2. Finomat varazsoltatok az asztalra! Harry Potter is megirigyelne! :))

    VálaszTörlés
  3. Mindig nagyokat nyeltem Harry-vel ennél a résznél, de szívesen ettem volna én is egy tányérral....na majd most! ;-)

    VálaszTörlés
  4. "Leveses tányérba varázsoltam", tetszik! :) Nemcsak jó varázslótanonc, hanem jó kukta- és cukrásztanonc is a lánykád, finomat főztetek! :) Ugye jól látom, hogy ő írta a bejegyzést, ezek szerint együtt főztetek-sütöttetek? :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igen együtt főzzünk sütünk, mert muszáj neki segíteni mert a könyv angolul van én meg nem nagyon tudok angolul és ő fordítja a recepteket és írja hozzá a hozzáillő szöveg részleteket a könyvből.
      Így legalább kitudtam varázsolni a konyhába :))

      Törlés
  5. Kedves Hankka! Igen én írtam a bejegyzést, együtt sütöttünk anyával, köszönöm szépen a dícséretet! Remélem a további bejegyzéseinket is követni fogod! :)

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...